News

Când vom putea renunța la măștile de protecție. Precizările ministrului Sănătății

31.05.2020 | 14:17
Cand vom putea renunta la mastile de protectie Precizarile ministrului Sanatatii
Când nu vor mai fi obligatorii măștile de protecție în România. Anunțul ministrului Nelu Tătaru. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că autoritățile pregătesc o a treia etapă a relaxării măsurilor de combatere a epidemiei de COVID-19. Într-un interviu pentru Digi24, Tătaru a precizat că a treia etapă va intra în vigoare pe 15 iunie, fiind posibilă și renunțarea la obligativitatea purtării  măștilor, acest lucru depinzând însă de situția epidemiologică din preajma acestei date.

Ce prevede a treia etapă a relaxării

Ministrul Nelu Tătaru susține că epidemia a intrat deja în faza de declin, el estimând că numărul total al infecțiilor s-ar putea apropia de 20.000.

ADVERTISEMENT

Am trecut de vârf, suntem pe panta descendentă. Ca număr total de cazuri infectate, aflate în analiza noastră, cred că o să ne apropiem de 20.000, dar având o creştere mică sau nesemnificativă de la o zi la alta sau alternând, mergând totuşi pe o scădere progresivă a acestui număr de cazuri. În acest moment avem sub 5.000 de cazuri active din cele circa 18.600”, a declarat Nelu Tătaru.

Chiar dacă mai sunt zile de creștere a cazurilor, sistemul sanitar poate face întrucât numărul celor care se află la Terapie Intensivă a rămas constant sub 200 de persoane.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, dacă situația evoluează în direcția bună, a treia etapă de relaxare ar putea duce, după 15 iunie, chiar la renunțarea la obligativitatea măștilor de protecție în spații închise.

S-ar putea renunţa la măști în funcţie de evoluţia pandemiei. Ne gândim ca la sfârşitul lui iulie – august, să ajungem la o viaţă cvasi-normală, urmând să fim pregătiţi în eventualitatea celui de-al doilea val”, a spus Nelu Tătaru.

ADVERTISEMENT

Tot după 15 iunie, este posibilă și eliminarea izolării la domiciliu timp de două săptămâni pentru cei care vin din străinătate, cu excepția unor țări în care epidemia este încă la un nivel ridicat.

Rămâne ca împreună cu INSP, cu Centrul Naţional de Control și Supraveghere a Bolilor Transmisibile să evaluăm fiecare zi a acestor relaxări având şi norme de aplicare, dar şi unele restricţii pe care le putem reimpune, în măsura în care vom vedea că măsura este nefavorabilă. Până acum nu avem un motiv real să ne gândim la aceste restricţii. În măsura în care vom respecta precauțiile și regulile de igienă, de distanţare socială în locurile publice, unde avem adunări populaționale, putem spune că vom merge și cu a treia etapă de relaxare după 15 iunie”, a precizat ministrul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Schimbări în procedura de testare

Acesta a precizat că, până acum, în România s-au făcut aproape 400.000 de teste pe aproxiomati 270.000 de persoane

Noi am plecat de la un laborator și 100 de teste pe zi, astăzi suntem la 99 de puncte de testare şi o capacitate de 16.000 de teste pe zi. Facem în jur de 11.000 – 12.000 teste pe zi în zilele pline, în week-enduri 6.000 – 7.000 de teste”, a spus ministrul.

Testarea se va extinde în continuare, la Ministerul Sănătății fiind în pregătire un protocol după care testarea personalului medical se va face la fiecare 7-14 zile, aceleiași proceduri fiind supuse și persoanele din azilele de bătrâni.

Solicitarea mea a fost, dincolo de ce avem în acest moment – cămine de bătrâni, personal care îngrijeşte, cei care vin din anumite zone unde sunt focare, femeile însărcinate care ies din izolare, bolnavii oncologici care se pregătesc de transplant, cei dializaţi, cei care sunt contacţi ai unor persoane – să intre și personalul medical care nu prezintă simptome, nu are niciun contact, dar să fie testaţi şi retestaţi cam la 7-14 zile, pentru a putea asana şi focarele care există acum în spitale, dar şi pentru a menţine spitalele curate”, a conchis Nelu Tătaru.

 

ADVERTISEMENT