News

Când vom scăpa de plimbatul hârtiilor între instituțiile statului. Ministrul Cercetării, anunț despre cloud-ul guvernamental

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării lucrează la realizarea cloud-ului guvernamental, care-i va scuti pe contribuabili de durmuri între instituții, dar problemele nu se vor rezolva rapid, spune ministrul.
12.05.2022 | 22:13
Cand vom scapa de plimbatul hartiilor intre institutiile statului Ministrul Cercetarii anunt despre cloudul guvernamental
Când vom scăpa de plimbatul hârtiilor între instituțiile statului. Ministrul Cercetării, anunț despre cloud-ul guvernamental
ADVERTISEMENT

Ministrul cercetării spune că digitalizarea va contribui și la creșterea economică, dar și la rezolvarea problemelor pe care cetățenii le au cu instituțiile publice.

Digitalizarea, cheia pentru creșterea productivității

Creșterea economică înseamnă creștere a productivității și creștere a populației, iar demografic noi avem probleme în România, așa că rămâne doar creșterea de productivitate pentru a vedea o creștere a PIB”, a declarat Sebastian Burduja.

ADVERTISEMENT

El a adăugat că „digitalizarea este cheia pentru creșterea productivității, pentru că cetățeanul nu va mai sta la cozi la instituții sau pe drumuri între acestea, ci își va folosi timpul pentru a munci sau pentru a sta cu familia, fiind astfel mai puțin stresat și mai mulțumit”. În plus, a mai spus ministrul, „digitalizarea este un instrument”, dar care ar „crește și gradul de încredere pe care îl are cetățeanul în statul român”.

Burduja a precizat că, „în mediul privat, digitalizarea este accelerată și aproape încheiată, așa că cetățenii trebuie să vadă digitalizare și la stat”. „Digitalizarea poate aduce plus 13% în PIB în următorii șapte ani”, a mai spus ministrul.

ADVERTISEMENT

Când vom scăpa de plimbatul hârtiilor între instituțiile statului

Administrația publică din România are mari probleme, cele mai importante fiind lipsa continuității la conducere și lipsa capacității administrative. Din această cauză, orice proiect complex ori durează mult, ori nu se termină. Iar unele proiecte de digitlizare sunt exemple-școală de eșec”, a adăugat Sebastian Burduja. El crede că, în prezent, „avem o problemă de capacitate administrativă certă”.

Domnul Boloș (ministrul fondurilor europene – n.red.) a trebuit să meargă la Uniunea Europeană pentru ca acești specialiști care vor lucra la digitalizarea administrației să poată să fie plătiți din PNRR. Ei sunt plătiți foarte bine pentru un angajat la stat, cu circa 3-4000 de euro pe lună, dar sunt salarii mici față de sectorul IT”, a mai anunțat ministrul.

ADVERTISEMENT

El spune că „avem deja 16 specialiști foarte buni” pentru realizarea proiectului cloud-ului guvernamental și că este optimist întrucât „PNRR obligă statul român să respecte termenele” și că „faptul că pierdem 30 de miliarde de euro dacă nu respectăm termenele pune o presiune necesară” asupra politicienilor și administrației.

Dar, avertizează Sebastian Burduja, „nu se vor rezolva peste noapte problemele cetățenilor cu statul prin cloudul guvernamental”. „E o revoluție digitală, avem mințile strălucite ale României, dar tot nu sunt destui, în industrie lipsesc cel puțin 20.000 de IT-iști. Dacă ar apărea aceștia peste noapte, industria i-ar putea absorbi imediat”, mai spune el.

ADVERTISEMENT

Ministrul a vorbit și despre trecerea la 5G. El spune că, întrucât vor avea „costuri adiționale pentru schimbarea echipamentelor din motive de securitate”, operatorii „vor căuta sprijin de la stat pentru implementarea Legii 5G”. Ministrul s-a arătat nemulțumit și de faptul că a fost contestat la CCR , codul comunicațiilor, despre care a spus, la Digi24, că este esențial pentru a nu pierde avantajele competitive ale Romîniei.

ADVERTISEMENT