News

Când vor avea loc alegerile prezidențiale în România. De 1 decembrie se știe deja președintele

02.07.2019 | 12:51
Cand vor avea loc alegerile prezidentiale in Romania De 1 decembrie se stie deja presedintele

S-a decis și când vor avea loc alegerile prezidențiale în România. Astfel, românii îşi vor alege preşedintele în luna noiembrie. Mai exact, pe 10 noiembrie toţi cei cu drept de vot sunt chemaţi să-şi exprime opţiunea, pentru ca turul al doilea să aibă loc pe 24 noiembrie. „În urma discuțiilor cu premierul Viorica Dăncilă, am decisa ca data alegerilor prezidențiale să fie 10 noiembrie  pentru primul tur și 24 noiembrie turul doi”, anunță surse AEP.

Când vor avea loc alegerile prezidențiale în România

Klaus Iohannis a câștigat ultimele alegeri prezidențiale în 2014, cu 54,43% din voturi. Atunci, actualul președinte a reușit să-l învingă pe marele favorit Victor Ponta, deși a intrat în cursă ca outsider. Iohannis și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat și va fi susținut de Partidul Național Liberal. Deocamdată partidul de guvernământ nu a anunțat numele candidatului. Inițial s-a crezut că este vorba despre Liviu Dragnea.

Fostul lider al social democraților a ajuns între timp în Penitenciar fiind condamnat pentru trei ani și șase luni în urma unui dosar care viza mai multe angajări fictive. Cu doar 24 de ore înainte să fie condamnat, Dragnea ieșea în fața presei, învins la europarlamentare și o invita pe Gabriela Firea să candideze la prezidențiale. Actualul primar general al Capitalei l-a refuzat elegant pe Dragnea și a spus pas.

Când vor avea loc alegerile prezidențiale în România. Alegerile prezidențiale
Alegerile prezidențiale se desfășoară în două tururi. Sursa foto – facebook

Cine luptă cu Iohannis?

Totuși, Iohannis se va lupta cu Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, primarul Voluntariului, cel care intră în cursă ca independent. Între timp, în PSD continuă sondajele – pe listă s-ar afla în acest moment Viorica Dăncilă, Eugen Teodorovici, Codrin Ștefănescu și Liviu Pleșoianu. Cu excepția noului lider al partidului, toți ceilalți trei au precizat că sunt pregătiți pentru o asemenea bătălie. La fel ca la europarlamentare, de tensiunile din PSD ar putea beneficia alianta USR / Plus.

Aceștia au anunțat că vor avea un candidat comun pentru prezindențiale, în acest moment, cel mai probabil, fiind Dan Barna, în timp ce Dacian Cioloș ar urma să fie desemnat premier în viziunea alianței.