News

Când vor fi eliberate primele cărți electronice de identitate. Lucian Bode, detalii cu privire la document

FANATIK vă spune când vor fi eliberate primele cărți electronice de identitate. Lucian Bode a venit cu detalii cu privire la respectivul document
23.08.2021 | 17:51
Cand vor fi eliberate primele carti electronice de identitate Lucian Bode detalii cu privire la document
ADVERTISEMENT

Ministrul Afacerilor Externe, Lucian Bode, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, luni, că primele cărți electronice de identitate vor fi eliberate de luna viitoare.

Demnitarul a explicat și care este capacitatea zilnică de procesare cererilor. Totodată, acesta a venit cu precizări pentru mai multe subiecte dezătute în spațiul public.

ADVERTISEMENT

Când vor fi eliberate primele cărți electronice de identitate?

„La data de 2 august a fost iniţiat proiectul pilot, de la care noi aşteptăm să genereze informaţii necesare pentru stabilirea programului de extindere şi generalizare a editării cărţii electronice de identitate. În cadrul proiectului pilot au fost realizate următoarele activităţi până în acest moment: de la data de 2 august până pe 18 august au fost preluate un număr de 100 de cereri de eliberare a cărţii electronice de identitate,” a explicat Bode.

„Timpul de soluţionare a unei cereri de eliberare a cărţii electronice de identitate noi l-am proiectat în acest program pilot undeva la 20 de minute. Fac menţiunea că până în prezent nu a fost depăşit termenul de 15 minute. Aşadar, avem răspuns la în cât timp putem să preluăm o cerere – 15 minute. Cererea pentru emiterea cărţii de identitate se generează automat, nu necesită a fi completată de către cetăţean,” a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

La data de 2 august, Lucian Bode a anunțat începerea programului pilot pentru emiterea cărţii electronice de identitate. Acesta se desfășoară la Cluj-Napoca, iar în cadrul său for fi emise 5.000 astfel de documente.

Ministrul a mai explicat că ritmul stabilit pentru aplicaţia de programare a solicitantului este de 15 cereri pe zi. De asemenea, el a spus că au fost realizate teste tehnice între structurile implicate.

ADVERTISEMENT

Lucian Bode, detalii cu privire la document

Lucian Bode a venit și cu mai multe detalii cu privire la subiectele larg dezbătute în spațiul public. Demnitarul a menționat că steagul şi stema ţării vor apărea pe respectivele documente.

Cu privire la adresă, ministrul a explicat că aceasta va fi înscrisă pe verso. În schimb, grupa sanguină nu va fi menționată în noile cărți de identitate. Bode a explicat că orice instituţie medicală o realizează în câteva secunde și nu va fi luată în calcul cea înscrisă în document.

ADVERTISEMENT

Lucian Bode, lămuriri cu privire la disputa „gen” sau sex”

Pe noile cărți de identitate va fi scris termenul „gen”. Ministrul de Interne a explicat că, în limba română, acest lucru se referă la masculin sau feminin.

„Am avut aceste discuţii din noiembrie 2020 până în martie 2021 şi de comun acord am agreat că în traducerea regulamentului european gender înseamnă gen, dar ca să nu avem absolut nicio discuţie pe această temă, am scris explicit în Hotărârea de Guvern că în România prin gen se înţelege masculin şi feminin,” a spus acesta.

„Este foarte bine că avem aceste dezbateri publice, de aceea avem şi acest proiect pilot, să vedem ce disfuncţionalităţi apar între instituţiile care colaborează în emiterea acestui document şi dacă cei care n-au avut o părere din noiembrie până în martie au acum o părere şi spun răspicat că trebuie să schimbăm ceva, se poate schimba,” a adăugat.

ADVERTISEMENT
Tags: