News

Când vor încasa, de fapt, bătrânii prima pensie mărită cu 15 %: “Începând de luni”

04.09.2019 | 13:29
Cand vor incasa de fapt batranii prima pensie marita cu 15  Incepand de luni

Toamna a venit cu vești cât se poate de bune pentru pensionarii din întreaga țară. Guvernul condus de Viorica Dăncilă a decis majorarea pensiilor cu 15% de la 1 septembrie, punctul de pensie ajungând astfel la valoarea de 1.265 lei. În plus, ministrul Muncii, Marius Budăi a anunțat în urmă cu câteva zile demararea plăților, ceea ce înseamnă că toți românii vor primi pensia mărită până cel târziu la data de 15 septembrie.

Ministrul Muncii a anunțat când vor primi românii prima pensie mărită

Practic, de la data de 1 septembrie, toate cele 5 milioane de pensii care sunt bazate pe contributivitate se majorează în funcţie de valoarea punctului de pensie, şi anume de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, dar nu uităm de cei mai sărmani dintre pensionari, adică cei care încasează indemnizaţia socială, cea denumită pensie minimă, de la valoarea de 640 la valoarea de 704 lei. Toate pensiile în acest moment sunt recalculate, cupoanele de pensie sunt tipărite, sunt distribuite către Poşta Română şi primele sume au fost achitate către Poşta Română, şi începând de luni (n.r. 2 septembrie) se vor face şi primele plăţi”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale.

În plus, oficialul a precizat că majorarea cu 15% nu se va face doar pe hârtie, ci și „în mână”. „„Dacă ne referim la procente, este vorba de aproximativ 15% pentru toţi pensionarii. Această majorare este stabilită prin Ordonanţa 114 şi Noua Lege a Pensiilor”, a mai spus ministrul.

Ministrul Muncii, Marius Budăi anunță noi majorări ale punctului de pensie în 2020. Sursa foto: bursa.ro
Ministrul Muncii, Marius Budăi anunță noi majorări ale punctului de pensie în 2020. Sursa foto: bursa.ro

Guvernul susține că are bani pentru pensii mărite

Totodată, Marius Budăi a oferit asigurări că există banii necesari pentru plata tuturor pensiilor majorate cu 15%, în ciuda reacțiilor dure venite din partea Opoziției, care acuză Guvernul PSD și implicit pe Viorica Dăncilă că încearcă să arunce praf în ochii românilor, în condițiile în care nu dispune de banii necesari.

„În momentul în care noi aprobam şi elaboram în Parlament Legea Pensiilor, ştiţi că se discuta de acele atacuri sucesive la Curtea Constituţională, iar noi am estimat bine atunci, astfel încât la construcţia bugetului pe anul 2019 am avut baza legală, încât să bugetăm aceste sume. Plăţile se vor face şi nu vom avea sincope până la sfârşitul anului”, a explicat ministrul Muncii, precizând că pensiile vor crește din nou în anul 2020.

În plus, dacă pensiile pe care le încasează sunt foarte mici, atât  pensionarii din sistemul public, cât și cei din domeniul militar pot beneficia de o indemnizație socială, a cărei valoare va crește de asemenea de la 1 septembrie, ajungând la  704 lei (n.r. acum este 640 de lei).