News

Când vor primi românii doza 3 de vaccin anti-Covid și ce persoane sunt prioritare. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

Medicul coordonator al campaniei de imunizare anti-Covid, Valeriu Gherorghiță, a anunțat când vor primi românii doza 3 de vaccin anti-Covid și ce persoane sunt prioritare.
07.09.2021 | 11:04
Cand vor primi romanii doza 3 de vaccin antiCovid si ce persoane sunt prioritare Anuntul lui Valeriu Gheorghita
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a anunțat că țara noastră va începe imunizarea cu a 3-a doză de vaccin anti-Covid.

Acest proces ar urma să debuteze în luna octombrie. Administrarea celei de-a treia doze va începe cu persoanele din categorii vulnerabile, urmând ca apoi să fie eligibili și cei din alte categorii.

ADVERTISEMENT

Când se administrează doza 3 de vaccin anti-Covid și ce persoane primesc serul. Anunțul medicului Valeriu Gheorghiță

România se pregătește intens de momentul în care va administra populației și doza 3 de vaccin anti-Covid. În ciuda faptului că ne aflăm la coada Europei, cu doar 31% din populația de peste 12 ani imunizată, autoritățile spun că, luna viitoare, vor demara administrarea dozei 3 de vaccin.

Coordonatorul campaniei de vaccinare (CNCAV), medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat că țara noastră va începe imunizarea cu a treia doză de vaccin anti-Covid încă din octombrie.

ADVERTISEMENT

A treia doză de vaccin anti COVID-19 va fi inclusă în schema inițială de vaccinare a persoanelor imunodeprimate.

În cazul celorlalte categorii de persoane vulnerabile a 3-a doză se va face la 6 luni de la administrarea celei de-a doua.

ADVERTISEMENT

”În momentul de față este discutat la nivelul Agenției Europene a medicamentului doza a treia doză de vaccin anti COVID. Vorbim de o doză suplimentară de vaccin la anumite persoane.

Adică cele imuno deprimate cum ar fi persoanele care au suferit un transplant sau cele care sunt în evidență cu afecțiuni oncologice sau cu tratament activ sau cei care suferă de infecția HIV, persoanele care fac terapii imunosupresoare vor avea indicație să facă 3 doze de vaccin.

ADVERTISEMENT

Pentru începutul lunii octombrie ne propunem să demarăm și în România această etapă cu condiția să avem până la acel moment toate etapele premergătoare legate de recomandările internaționale”, a spus Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă.

Care e gradul de vaccinare în țară. Capitala, pe locul 1: aproape 50% din populație imunizată

În prezent, acoperirea vaccinală la nivel național, la persoanele de peste 12 ani, a ajuns la aproximativ 31%, a mai anunțat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România.

Conform acestuia, în București se înregistrează cel mai mare procent: 49,4%, urmat de Cluj – aproape 46%, Sibiu – 39%, Timiș – 36,3% și Constanța – 36,5%.

Oficialul a făcut și bilanțul campaniei de vaccinare în mediul rural. Astfel, în cadrul campaniei ”Orașul vaccinează satul”, au fost finalizate acțiunile în 2788 de comune din cele 2862 care există în România, fiind administrate 2,59 milioane de doze de vaccin iar 1,14 milioane de persoane au fost imunizate cu schemă completă.

Când începe campania de vaccinare anti-Covid în învățământul preuniversitar și universitar

În conferința de presă de marți, Valeriu Gheorghiță a mai anunțat că vaccinarea în învăţământul preuniversitar şi cel universitar, programată pentru această toamnă, se va desfăşura pe o perioadă de două luni.

Astfel, în unităţile de învăţământ preuniversitar, imunizarea se va derula în perioada 13 septembrie – 15 noiembrie, iar în universităţi de la 1 octombrie până la data de 1 decembrie.

”Această acţiune de vaccinare se derulează pentru o perioadă de circa două luni pentru învăţământul preuniversitar şi două luni pentru învăţământul universitar, pentru doza unu, ulterior, în oglindă, se va continua cu administrarea celei de a doua doze.

Practic, pentru sistemul preuniversitar, activitatea de vaccinare debutează în 13 septembrie şi se va încheia pe 15 noiembrie, iar pentru învăţământul universitar debutează la 1 octombrie şi se finalizează pe 1 decembrie. De menţionat că în învăţământul universitar există posibilitatea de a se organiza chiar mai devreme aceste puncte de vaccinare”, a completat Valeriu Gheorghiţă.

Dr. Gheorghiță a mai spus că pentru învăţământul preuniversitar acţiunea de vaccinare se desfăşoară în trei modalităţi: ”fie cu echipe mobile de vaccinare, fie prin înfiinţarea unor cabinete proprii de vaccinare în cabinetele medicale, fie prin arondarea unităţilor de învăţământ la centrele de vaccinare din proximitate care folosesc unul dintre cele două vaccinuri ce au recomandare de administrare la persoanele cu vârsta de peste 12 ani, respectiv Pfizer sau Moderna”.

În ceea ce privește învăţământul universitar, aici se vor organiza cabinete de vaccinare în incinta cabinetelor medicale din campusurile universitare sau în alte spaţii corespunzătoare.

ADVERTISEMENT