Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, proaspăt lansat în cursa pentru fotoliul președintelui României, le-a lansat o provocare candidaților anunțați, Crin Antonescu, Nicușor Dan și Călin Georgescu.
Prezidențiabilul îi roagă pe politicienii sus-numiți să prezinte, punct cu punct, reușitele lor din viața publică. Daniel Funeriu s-a dat pe sine exemplu, spunând că el a condus unul dintre cele mai importante ministere din România, lucru ce deja spune multe despre realizările sale.
Funeriu a scris o postare pe rețeaua de socializare Facebook, în care a amintit cum a militat pentru ca „hoții intelectuali” să nu mai fie acceptați și achitați de „justiția strâmbă”, motiv pentru care a ales să candideze pentru scaunul de la Cotroceni, în pofida celor care nu au crezut în demersul său.
„Prima concluzie e că ideile şi faptele cu care eu am venit în viaţa publică au crescut în societate. Nu mi-a fost frică nici de politicieni, nici de “servicii”, pentru că aşa sunt eu: nu mi-e frică atunci când în joc e sănătatea morală a ţării mele. A doua: la început au fost puţini care au mizat pe justeţea demersului meu. Azi toată societatea l-a îmbrăţişat, chiar dacă, majoritatea, a uitat cine a început”, notează Daniel Funeriu.
Fostul ministru le lansează, pe această cale, și o provocare candidaților anunțați, respectiv Crin Antonescu, din partea coaliției de guvernare nou instaurată, Nicușor Dan, actualul primar al Capitalei și candidat independent, și Călin Georgescu, tot independent, la un pas de a deveni președintele țării dacă nu se anulau alegerile în urma deciziei Curții Constituționale.
„Îi rog pe candidaţii anunţaţi (Crin Antonescu, Nicuşor Dan, Georgescu) să spună, punct cu punct, ce au făcut ei, concret, în viaţa publică. Fără o prezentare clară a bilanţului vorbim vorbe meşteşugite bune la aburit electorat. Eu, când am condus educaţia, am început curăţenia morală. În această campanie cuvintele mele cheie sunt claritate şi etică: statul să vă spună încotro mergem şi să nu vă mai mintă”, a precizat Funeriu.
Acesta a mai amintit și de șansa oferită Maiei Sandu de a demonstra că ceea ce a făcut la Ministerul Educației în Republica Moldova poate face în întreaga țară, motiv pentru care electoratul i-a acordat votul de încredere. De asemenea, Funeriu i-a rugat pe contracandidații săi să fie originali și să nu se ia după el când vor întocmi lista realizărilor.
„Constatarea: omul care în 2013 a început curăţenia morală în educaţie în Moldova, Maia Sandu, a primit încrederea cetăţenilor de peste Prut. Noi de ce am fi mai prejos în alegere? (…) Îi rog pe candidaţi să fie originali şi să propună ceva nou, nu să se ia după mine”, a mai scris Funeriu pe Facebook.