News

Candidații la funcția de procuror general al României susțin interviul la Ministerul Justiției. Cine sunt Gabriela Scutea și Alex Florin Florența

Luni, 20 februarie, Gabriela Scutea și Alex Florin Florența, cei doi candidați la funcția de procuror general al României, susțin interviul la Ministerul Justiției.
20.02.2023 | 08:46
Candidatii la functia de procuror general al Romaniei sustin interviul la Ministerul Justitiei Cine sunt Gabriela Scutea si Alex Florin Florenta
Cine sunt Gabriela Scutea și Alex Florin Florența, candidații la funcția de procuror general al României. Sursa foto: hepta.ro / impactpress.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Zi importantă la vârful Justiției din România. Luni, cei doi candidați pentru funcția de procuror general al țării susțin interviul, în fața unei comisii conduse de ministrul Cătălin Predoiu.

Interviuri la Ministerul Justiției pentru funcția de procuror general al României

Două nume sunt înscrise la proba interviului. E vorba de actualul şef al Parchetului General, Gabriela Scutea şi Alex Florin Florenţa de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

ADVERTISEMENT

Primul care se va prezenta în fața ministrului justiției, Cătălin Predoiu, va fi Alex Florin Florenţa, de la ora 10.00. Apoi, la ora 12.00, în fața comisiei va apărea și actualul procuror general al țării, Gabriela Scutea, notează Agerpres.

Încă de la finalul anului trecut, Ministerul Justiției anunța că, în perioada 20 – 23 februarie 2023, procurorii participanţi la selecţie vor susţine, în faţa ministrului justiţiei şi a comisiei de interviu, la sediul Ministerului Justiţiei din Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Interviu va consta în susţinerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care candidează, verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare ale candidatului şi evaluarea aspectelor legate de modul în care candidatul se raportează la valorile profesiei şi ale funcţiei pentru care candidează.

Cine sunt Gabriela Scutea și Alex Florin Florența, candidații la funcția de procuror general al României

Cei doi candidați care vor să conducă Parchetul General al României în următorii ani sunt figuri cunoscute în lumea juridică. Conform CV-ului său, aflat pe site-ul Ministerului Public, Gabriela Scutea a fost numită procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) în data de 20 februarie 2020. Ea a mai ocupat poziții de conducere și de execuție la nivelul tuturor gradelor de jurisdicție, cu o activitate de 24 de ani în justiție.

ADVERTISEMENT

În perioada 2013 – 2016, Scutea a avut funcția de ministru consilier la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană. Ea a reprezentat Ministerul Justiției în relația cu organismele Comisiei Europene pe aspecte referitoare la îndeplinirea condiționalităților stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare privind reforma sistemului judiciar și lupta anticorupție.

Gabriela Scutea a absolvit Facultatea de Științe Juridice din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu. Deține un master în ”Criminalitate, devianță, prevenire și intervenție socială”, obținut la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității București.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-l privește pe Alex Florin Florența, acesta a fost procuror şef al Serviciului teritorial Timişoara din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. A avut o vechime în funcţie de peste 15 ani.

Din 2021, Alex Florența se află în conducerea centrală a structurii anti-mafia. Acum doi ani, Florența a fost delegat în funcția de procuror șef al Biroului Tehnic și de criminalistică din cadrul structurii centrale a DIICOT.

Rezultatele selecției pentru funcția de procuror general vor fi publicate pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei la data de 27 februarie. Apoi, propunerile motivate ale ministrului Justiţiei vor fi înaintate Secţiei pentru procurori a CSM la aceeaşi dată, în vederea emiterii avizului consultativ, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
De la tenis, la ”cratiță”! Unde a apărut fosta ocupantă a locului 2...
De la tenis, la ”cratiță”! Unde a apărut fosta ocupantă a locului 2 mondial
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de...
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de căsătorie cu fiul regretatului Nae Manea! Avea doar 17 ani când s-au cunoscut
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul...
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul Caran. Femeia este fiica unui magnat român
Cum poți rămâne fără moștenire dacă „uiți” de ea mai mult de 3...
Cum poți rămâne fără moștenire dacă „uiți” de ea mai mult de 3 ani: „Dacă ai o proprietate, ai grijă de ea!”
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit...
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit cu amărăciune: Biserica era plină de…
Dezvăluire incendiară despre UDREA! Nimeni n-a bănuit: O femeie frumoasă și...
Dezvăluire incendiară despre UDREA! Nimeni n-a bănuit: O femeie frumoasă și...
Procesul secolului. Oana Roman și Vica Blochina, în fața judecătorilor
Procesul secolului. Oana Roman și Vica Blochina, în fața judecătorilor
Anamaria Prodan, răzbunare maximă pe Laurenţiu Reghecampf, avem imaginile colosale
Anamaria Prodan, răzbunare maximă pe Laurenţiu Reghecampf, avem imaginile colosale
Horoscopul lunii decembrie. Luna Nouă în Săgetător aduce mai mult optimism și progres...
Horoscopul lunii decembrie. Luna Nouă în Săgetător aduce mai mult optimism și progres la începutul lui 2024
Reacția Andreei Esca atunci când fiica ei și-a cumpărat BMW în valoare de...
Reacția Andreei Esca atunci când fiica ei și-a cumpărat BMW în valoare de 60.000 de euro
Ultimul mesaj transmis de un soldat român dispărut în Al Doilea Război Mondial....
Ultimul mesaj transmis de un soldat român dispărut în Al Doilea Război Mondial. Ce le-a scris celor dragi pe o scoarță de mesteacăn.
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!