Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2024 a trecut deja de jumătate, însă Agenția Națională de Integritate abia a urcat pe site câteva zeci de declarații în condițiile în care la alegerile din 1 decembrie sunt înscriși peste 10.000 de candidați. Cei de la Biroul Electoral Central au precizat că au trimis declarațiile de avere/ interese ale candidaților către ANI încă de acum două săptămâni.
Agenția Națională de Integritate (ANI) are pe noul site o secțiune specială dedicată alegerilor organizate anul acesta, unde fiecare alegător poate consulta declarațiile de avere și interese ale candidaților, fie că vorbim de alegerile locale, cele europarlamentare sau cele prezidențiale. Toate aceste documente există pe site-ul ANI, excepția fiind dată de declarațiile candidaților la alegerile pentru Camera Deputaților și Senat.
Până recent aceste declarații lipseau complet de pe site-ul ANI, însă astăzi pe serverele instituției au apărut primele astfel de declarații. Concret, în ceea ce privește candidații la Senatul României, pe site-ul ANI sunt 118 intrări – adică documentele a 59 de candidați. În ceea ce privește candidații pentru Camera Deputaților sunt declarațiile a 147 de candidați. Procentual, numărul declarațiilor de avere și interese ale candidaților este infim, în condițiile în care pentru Senatul României sunt înscriși 2915 candidați, iar pentru Camera Deputaților, numărul acestora este de 7.811.
Până la alegerile parlamentare mai sunt doar 11 zile de campanie, iar partidele și-au depus listele complete de susținători începând cu data de 1 octombrie, proces care s-a încheiat în data de 15 octombrie.
Potrivit legislației în vigoare, aceste documente sunt depuse de către candidați odată cu depunerea candidaturilor, iar cei de la Biroul Electoral Central au precizat că au trimis documentele către ANI încă de acum două săptămâni. „Noi ne epuizăm atribuțiile în acest sens în momentul în care le înaintăm la ANI, și asta am făcut-o de două săptămâni”, a declarat, pentru FANATIK, Toni Greblă, președintele AEP.
Experții din societatea civilă spun că problema pornește din legislația laxă, care nu impune termene clare pentru publicarea acestor documente, asta în condițiile în care instituțiile din acest domeniu, inclusiv BEC-ul, nu sunt cele mai deschis în ceea ce privește transparența.
„Declarațiile de avere sunt o parte componentă din depunerea candidaturilor. Așteptarea ar fi fost ca ele să fie deja publicate în depozitarul ANI, zilele trecute ele nu au fost pe site, ne-am tot uitat după ele, abia de astăzi am reușit să vedem o parte din ele publicate. Sunt o parte importantă din procesul de înregistrare, pentru că vrei să înțelegi cine sunt acești candidați, pentru că oricum statul oferă extrem de puține informații despre candidați.
Poți să vezi doar profesia și ocupația în niște PDF-uri scanate, ceea ce nu-ți permite să înțelegi foarte bine cine sunt acești candidați. Am trecut de mijlocul procesului pentru parlamentare și cred că ar fi trebuit să fie o informație de mult publicată. E adevărat, legea nu stabilește clar un termen. Legea Electorală nu are un termen pentru publicarea lor, însă așteptarea este ca din moment ce ele există și sunt colectate, ele să fie publicate.
În general e o problemă cu legislația electorală cu partea asta de transparență. Noi de ani întregi cerem BEC-ului să publice mult mai multe informații decât o fac, însă ei se ascund în spatele GDPR-ului pe o informație cum ar fi vârsta candidaților. De exemplu în 2016 s-au publicat aceste date și am găsit câteva zeci de candidați care nu aveau vârsta legală”, a declarat, pentru FANATIK, Septimiul Pârvu, expert pe legislație electorală în cadrul EFOR.
Agenția Națională de Integritate nu se află la primul moment delicat din acest an. Reamintim că în luna iunie, declarațiile de avere și interese ale oficialilor au fost inaccesibile pe site-ul ANI timp de mai multe zile. FANATIK a scris atunci că aceste documente publice nu au mai putut fi accesate pe site-ul ANI începând cu data de 14 iunie, practic cu o zi înainte de data de 15 iunie, data la care demnitarii și funcționarii publici au obligația să depună declarațiile de avere pe anul în curs.
Site-ul ANI a fost inaccesibil mai mult de o săptămână, iar instituția a răspuns unei întrebări adresată de FANATIK precizând că motivul a fost o defecțiune tehnică la serverele instituției. „Nefuncționalitatea Portalului declarațiilor de avere și de interese a fost cauzată de defectarea sistemului de climatizare al serverelor ce asigură operarea acestuia. În vederea identificării surselor generatoare și înlocuirea componentelor defecte, începând cu data de 17 iunie a fost necesară suspendarea în regim de urgență a funcționării echipamentelor tehnice, pe întreaga durată a procedurii”, a fost răspunsul instituției pentru FANATIK.
În aceeași perioadă în care ANI invoca motive tehnice pentru ne-funcționalitatea site-ului, jurnaliștii de la PressHub au scris că agenția are contracte de peste 80 de milioane de lei atât pentru îmbunătățirea procedurii de arhiva cât și pentru upgraduri tehnice. Instituția, care s-a aflat în conflicte deschise cu mai mulți politicieni ai opoziției, este condusă din iunie 2021 de către Florin Moise, al cărui tată este Ștefan Moise, fost primar al unei comune din Tulcea, ales pe listele PSD.