News

Candidații la prezidențiale au cheltuit peste 70 de milioane de lei în campanie. 6 dintre ei își vor primi banii înapoi, pierderi imense pentru Cumpănașu, Bruynseels și Cataramă

14.11.2019 | 19:51
Candidatii la prezidentiale au cheltuit peste 70 de milioane de lei in campanie 6 dintre ei isi vor primi banii inapoi pierderi imense pentru Cumpanasu Bruynseels si Catarama
ADVERTISEMENT

În cursa electorală pentru fotoliul de la Cotroceni s-au înscris 14 candidați. 70,2 milioane de lei este suma totală pe care au cheltuit-o în campanie electorală acești politicieni. Șase dintre aceștia își vor primi înapoi sumele pe care le-au investit în broșuri, afișe sau investigații. La polul opus, printre candidații care și-au pierdut economiile se numără Alexandru Cumpănașu, Ramona Ioana Bruynseels sau Viorel Cataramă.

Care sunt candidații cărora li se rambursează banii investiți în campania electorală

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis prin intermediul unui comunicat de presă că cei 14 candidați care s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale au cheltuit în total 70,2 milioane de lei. Candidații care au obținut cel puțin 3% din voturi în primul tur al alegerilor își vor primi înapoi banii pe care i-au investit în afișe, investigații sau broșuri. Printre aceștia se numără președintele Klaus Iohannis, Viorică Dăncilă sau Kelemen Hunor.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, președintele în exercițiu va primi de la AEP 18 milioane de lei, fostul premer al României Viorica Dăncilă 18,2 milioane de lei, actorul și candidatul independent Mircea Diaconu 16, 29 milioane de lei, candidatul din partea USR Dan Barna 7,4 milioane de lei, Theodor Paleologu, 7 milioane lei, și Hunor Kelemen, 445.000 lei.

Cine sunt candidații care au pierdut bani în cursa electorală

La polul opus printre candidații care nu vor primi niciun ban de la AEP se numără Ramona Ioana Brynseels, Alexandru Cumpănașu, Cătălin Ivan, Viorel Catarmă sau Ninel Peia. Candidatul independent Alexandru Cumpănașu a mărturisit într-un live pe pagina sa de Facebook că a investit în campania electorală toate economiile familiei. Mai exact, unchiul Alexandrei Măceșanu a investit 300.000 de euro pe care nu îi va primi înapoi pentru că a primit doar 1% din totalul voturilor românilor.

ADVERTISEMENT

Nici Bogdan Stanoevici care a investit 20.000 de lei în campanie nu va primi banii înapoi. În aceeași situație este și Viorel Cataramă care a pierdut 1,3 milioane lei, iar Ramona Ioana Brynseels este mai ”săracă” cu 803.398 lei. De asemenea, Cătălin Ivan a investit în campania electorală 14.400 lei, Ninel Peia, 8.000 lei, John Ion Banu, 85.000 lei și Sebastian Popescu, 0 lei, potrivit g4media.ro.