News

Candidaţii pentru postul de judecător CCR, audiaţi, miercuri, în Comisia juridică. Care sunt propunerile partidelor

Candidații propuși de partidele politice pentru a ocupa postul pe care Valer Dorneanu îl va elibera pe 10 iunie vor ajunge în fața comisie juridice din Parlament.
26.04.2022 | 16:22
Candidatii pentru postul de judecator CCR audiati miercuri in Comisia juridica Care sunt propunerile partidelor
Candidații pentru postul de la CCR vor fi audiați în Parlament miercuri. Credit foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Procesul pentru selectarea unui nou judecător al Curții Constituționale a României avansează. Marți, 26 aprilie este termenul limită pentru depunerea candidaturilor, audierile în Parlament urmând să aibă loc miercuri, 27 aprilie, notează News.ro.

Parlamentul caută un înlocuitor pentru Valer Dorneanu

Valer Dorneanu ocupă poziția de judecător al Curții Constituționale din iunie 2016, dar în luna iunie a acestui an, Camera Deputaților trebuie să îi numească un înlocuitor pentru acesta.

ADVERTISEMENT

Trebuie subliniat faptul că Dorneanu nu este singurul judecător al Curții Constituționale al cărui mandat urmează să se încheie în cursul acestui an. Mai exact, în această situație se află judecătoarea Mona Pivniceru, numită în urma unui vot al Senatului.

De asemenea, într-o situație similară se află și Daniel Morar, numirea și înlocuirea acestuia fiind responsabilitatea președintelui.

ADVERTISEMENT

Cine sunt candidații propuși de partide?

Dat fiind faptul că mandatele a doi judecători din partea celor două camere ale Parlamentului încetează în cursul acestui an, trebuie precizat că unele formațiuni politice au comunicat mai multe opțiuni pentru acestea.

Conducerea USR a anunțat că îi propune pentru aceste poziții pe judecătorul Cristi Dănileț și pe avocatul Péter Eckstein-Kovács.

ADVERTISEMENT

“Candidaţii USR pentru ocuparea noilor posturi de magistraţi ai Curţii Constituţionale sunt judecătorul Cristi Danileţ şi avocatul Peter Eckstein-Kovacs, doi profesionişti care şi-au dovedit nu numai competenţele de-a lungul timpului, cât mai ales moralitatea incontestabilă”, au transmis useriștii.

Un comunicat de presă arată că conducerea PNL o propune pentru postul de la CCR pe senatoarea Iulia Scântei. În prezent, aceasta se află la cel de al doilea mandat parlamentar și ocupă poziția de președinte al comisiei juridice din Senat.

ADVERTISEMENT

Aceasta a absolvit Facultatea de Drept a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, a ocupat diferite funcții guvernamentale și are o experiență de peste două decenii în domeniul juridic.

Până acum, PSD nu a făcut un anunț oficial legat de propunerea sa pentru Curtea Constituțională. Cu toate acestea, după cum arată sursele citate de Adevărul, pesediștii îl iau în calcul pe Bogdan Licu, prim adjunct al procurorului general.

ADVERTISEMENT
Tags: