News

Candidații PNL la parlamentare: deputatul cu maceta, un sex worker fără voie și traseiști cu duiumul

23.10.2020 | 05:00
Candidatii PNL la parlamentare deputatul cu maceta un sex worker fara voie si traseisti cu duiumul
ADVERTISEMENT

Pe listele pentru alegerile parlamentare se regăsesc, ca la fiecare alegeri, o serie de personaje controversate, pitorești sau care au devenit cunoscute prin declarații care au scandalizat.  FANATIK vi-i prezintă pe traseiștii, gafeurii și cei cu reputație îndoielnică ce aspiră la un post de parlamentar la alegerile din 6 decembrie.

Primul episod este dedicat PNL, partid care a clamat sistematic faptul că ar avea standarde morale mai înalte decât cele ale rivalilor de la PSD. Însă și liberalii au printre candidați  destule personaje cu o biografie controversată.

ADVERTISEMENT

Este de remarcat faptul că mai toți traseiștii care au dezertat din PSD sau ALDE ca să pună umărul la dărâmarea guvernului Dăncilă și apoi la menținerea guvernului Orban au fost răsplătiți cu locuri eligibile pe liste. Liberalii, „oameni de onoare”, și-au ținut cuvântul față de cei care și l-au încălcat față de partidele care i-au făcut parlamentari.

Un deputat intră în Parlament cu o macetă…

Pe primele două locuri ale listei pentru Camera Deputaților a PNL Alba se află Florin Roman și Corneliu Olar. Primul s-a remarcat în această legislatură prin atitudinea bătăioasă față de PSD, lucru ce a fost răsplătit prin desemnarea sa ca lider al grupului PNL din Cameră. Uneori, spiritul combativ l-a făcut ridicol, lucru demonstrat de „greva foamei” de trei ore pe care a făcut-o în septembrie 2017 în semn de protest față de faptul că guvernul PSD nu aloca bani pentru Monumentul Unirii de la Alba-Iulia astfel încât să fie gata la celebrarea centenarului Marii Uniri. Cu o cocardă tricoloră pe braț și cu presa după el, Roman s-a proțăpit în fața biroului președintelui de atunci al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, anunțând că va pleca ori victorios, ori răpus de inaniție. După trei ore, Dragnea s-a milostivit de „flămândul” care-i stătea la ușă și l-a chemat la o discuție în care l-a asigurat că banii pentru monument vor fi alocați la timp, astfel că în acea seară Roman a putut lua cina cu satisfacția lucrului bine făcut.

ADVERTISEMENT

Corneliu Olar este unul dintre cele mai pitorești personaje care a trecut prin Palatul Parlamentului. Ca deputat PDL a avut îndrăzneala să-i reproșeze Elenei Udrea opulența afișată, într-un moment în care aceasta era temută chiar și de către „granzii partidului”. „I-am spus şi Elenei Udrea, mă faci de mă opresc moaţele mele pe drum şi îmi cer câte o geantă, geantă ca la Udrea. Io am mai dus câte o gentulică aşa, mai ieftină, dar nu vor numai geantă de marcă, dar n-am atâţia bani încât să le dau genţi de marcă. A stricat piaţa”, spunea Olar în 2012. Șase ani mai târziu, în preajma Crăciunului, deputatul a venit la Parlament cu un cozonac imens din care și-a servit colegii. Ca să-l taie a venit cu o macetă imensă, pe care a ascuns-o sub haină ca să nu-l oprească SPP-ul la poartă.

Deputatul PNL Corneliu Olar/ Foto: Hepta

Poreclit în Alba „Drujba Apusenilor” din cauza legăturilor cu industria exploatării lemnului în zonă, Olar a creat vâlvă când, ajuns în Alba-Iulia, și-a lăsat mașina de la Parlament cu cheile în contact și a invitat trecătorii să i-o parcheze spunând că oricum e plătită din  banii lor. Pe de altă parte, ca primar al comunei Horea, a coordonat căutările salvatorilor moți la accidentul aviatic din Apuseni, în ianuarie 2014, în timp ce autoritățile statului se chinuiau să stabilească prin triangulație locul în care se prăbușise avionul SMURD.

ADVERTISEMENT

Omul care l-a păcălit pe Voiculescu

Pe locul 2 al listei de la Cameră din Argeș candidează fostul vicepremier Daniel Constantin, unul dintre puținii oameni care se pot lăuda că i-a dat țeapă lui Dan Voiculescu. Instalat ca președinte marionetă al PC, Constantin s-a revoltat împotriva protectorului său și a preluat controlul efectiv asupra partidului. Ulterior, PC a fuzionat cu disidenții liberali conduși de Tăriceanu, apărând astfel ALDE. Însă ce i-a făcut Constantin lui Voiculescu a pățit din partea lui Tăriceanu care l-a îndepărtat fără scrupule din ALDE, împreună cu un grup mic de parlamentari care s-au dus la Pro România. Când Daniel Constantin a votat pentru învestirea guvernului Orban în 2019, a provocat mânia lui Victor Ponta, însă fostul ministru al Agriculturii și apropiații săi au fost primiți cu brațele deschise în PNL.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, deschide lista pentru Senat din Bacău. Un avocat cunoscut, Fenechiu are totuși o pată în biografie: a fost avocatul lui Dan Diaconescu pe vremea episodului „privatizării” Oltchim, când fostul patron al OTV se plimba prin București cu sacii cu bani. În 2012, Fenechiu devenea deputat pe listele PPDD, dar câțiva ani mai târziu părăsea partidul lui Diaconescu care infestase Parlamentul cu traseiști, urmăriți penal și personaje dubioase care-și cumpăraseră locul pe liste. Reputația ca jurist și sprijinul deschis oferit candidaturii lui Iohannis la alegerile prezidențiale din 2014 l-a apropiat de PNL care i-a asigurat primul mandat de senator.

ADVERTISEMENT

PNL, corabia salvatoare a traseiștilor

În capul listei pentru Senat din Brăila a fost pus un tânăr de 33 de ani, Alexandru Bucălău, care tocmai a fost ales în CJ Brăila la localele din 27 septembrie. În 2012, a părăsit însă pentru o vreme PNL în favoarea PRM, cu următoarea motivație, expusă într-un interviu pentru TV Brăila: „Am ales PRM deoarce este un partid vertical, un partid cu tradiție, nu a făcut niciun fel de fuziune, niciun fel de alianță, nu a participat la jaful național, nu a fost la guvernare. Este un partid cu coloană vertebrală.”  Episodul migrației la PRM nu a fost uitat în organizație, iar în urmă cu câteva zile mai mulți liberali din județ au demisionat din partid în semn de protest față de desemnarea lui  Bucălău drept cap de listă la Senat.

Afiș electoral cu Alexandru Bucălău în campania de la alegerile locale/ Foto: Facebook – PNL Brăila

În  Buzău candidează pentru un post de senator Viorel Holban, fost primar la Râmnicu-Sărat. Holban a intrat în politică în PSD, apoi a trecut a liberali, care l-au ajutat să devină primar, iar în 2014 a trecut la PSD clamând că „m-am întors acasă, în familia mea”,  potrivit publicației opiniabuzau.ro. Cu familia s-a certat iar la începutul anului, așa că s-a întors la PNL spunând cu nețărmurită nerușinare: „M-am întors în familia mea, aceea a liberalismului.

Însă realizările lui Holban în privința preacurviei politice pălesc în comparație cu cele ale lui Mircea Banias, locul 2 pe lista pentru Cameră din Constanța. A intrat în politică în 1997 ca membru PNL, dar în 2002 a trecut la PD pentru ca în  2012 să revină la liberali contribuind prin trădarea sa la dărâmarea guvernului Ungureanu la schimb cu un nou mandat de senator. Când PNL a ieșit de la guvernare, Banias s-a dus la PC care rămăsese în guvernul Ponta. După fuziunea cu disidenții lui Tăriceanu, devine membru ALDE, de unde este exclus împreună cu Daniel Constantin, pe care îl însoțește în Pro România. Împreună cu acesta pleacă la PNL la sfârșitul anului trecut.

Atac cibernetic la reputație

La Dolj, candidează pentru un nou mandat de deputat Nicolae Giugea, însă problema lui nu este ce a făcut, ci ce i s-a făcut. Site-ul în limba română al celebrei Wikipedia conține și o pagină cu numele său, pagină pe care apar un set minim de informații despre Giugea. Numai că un utilizator pus pe glume a editat pagina respectivă, iar la rubrica „ocupație”, a trecut în engleză „sex worker”,  adică „lucrător sexual”, eufemism politically correct pentru „prostituată”. „Atacul cibernetic” la adresa reputației lui Giugea a trecut neobservat timp de cel puțin 6 luni întrucât ultima editare a paginii apare ca fiind făcută pe data de  30 aprilie.

Pagina de wikipedia a lui Nicolae Giurgea

Primele locuri pe listele din Giurgiu, atât la Cameră, cât și la Senat, au fost rezervate unor liberali de dată recentă, Andrei Alexandru și Toma Petcu. Andrei Alexandru a demisionat din PSD în februarie 2019 invocând „o politică dominată de interese personale și de grup – în detrimentul celor ale alegătorilor -, de trădări și jocuri la două capete” în PSD Giurgiu.  Asta nu-l împiedicase ca în anii precedenți să profite de statutul de deputat al partidului de guvernământ. Potrivit publicației giurgiu-acum.ro, soția lui  Alexandru obținuse contracte consistente cu primării din județ, contracte menționate chiar într-una din declarațiile de interese ale deputatului. Toma Petcu nu are un an de când este liberal, el luând filiale ALDE Giurgiu și mutând-o cu totul la PNL în luna februarie, chiar dacă cei din ALDE l-au desemnat ministru al Energiei în guvernul Grindeanu.

Și în Ialomița este recompensat traseismul. Mihăiță Găină a trecut de la PSD la PNL în decembrie 2019, iar astăzi este pe locul 2 al listei pentru deputați. Pe locul 1 se află Luminița Barcari, secretar de stat în Ministerul Educației. În iunie mai multe asociații ale elevilor au cerut demiterea ei ca urmare a declarațiilor referitoare la subiectele de la Evaluarea Națională. „După părerea specialiștilor au fost subiecte normale. Chiar mă uitam pe rețelele de socializare, un copil care învață la școală, nu neapărat cu meditații ar fi putut să ia 5 – 6 rezolvând aceste subiecte”, a spus Barcari spre nemulțumirea elevilor scandalizați că un demnitar din sistemul de educație recunoaște cu seninătate că școala românească nu poate produce elevi decât de nota 5 sau 6 fără ajutorul meditațiilor.

Gigel de la Cultură

În Olt, lista pentru Cameră este deschisă de fostul ministru al Culturii Gigel-Sorinel Știrbu, de meserie preot. Când a devenit ministru în guvernul Ponta, în decembrie 2013, un predecesor al său în această funcție, filosoful Andrei Pleșu, comenta ironic: „După mine, numele Gigel e foarte potrivit pentru o funcţie care cere anvergură europeană. La noi e plin de Gigei în toate posturile şi în toate instituţiile. Un Gigel în plus nu mai contează.” Proaspătul ministru a ținut să riposteze, dar s-a făcut de râs cu o exprimare incorectă gramatical: „Sunt extraordinar de mândru de numele meu şi mulţumesc părinţilor de numele care mi l-au dat.

În Prahova, capii de listă sunt nume grele: Cătălin Predoiu la Cameră, Roberta Anastase la Senat. Deși a fost ministru al Justiției în mai multe guverne decât poate ține minte, Predoiu nu a catadicsit ca în perioada stării de urgență să-i tragă de mânecă pe miniștrii Marcel Vela și Nelu Tătaru să le spună că prevederile privind obligativitatea carantinării și amenzile uriașe stabilite prin ordonanțe militare sunt neconstituționale, lucru vădit la o simplă lectură a Constituției chiar de către alte persoane decât juriști eminenți de talia lui Predoiu. Cât despre Anastase, în pofida prezenței publice mai discrete din ultimii ani, rămâne în memoria colectivă modul în care a numărat voturile la Legea pensiilor, când a contabilizat 170 de voturi, deși în sală, pe imaginile camerelor TV, nu păreau a fi mai mult de 90.

Pe locul 2 la deputați pe lista din Teleorman se află Florică Ică Calotă. În 2012 a fost ales deputat din partea PNL, însă Calotă a plecat în ALDE, partid care i-a asigurat realegerea în 2016. În februarie 2020, a făcut parte din lotul de parlamentari ALDE momit de liberali ca să asigure menținerea în funcție a primului guvern Orban.

Din cauza cui și-a luat Orban amendă

În Timiș pare surprinzătoare plasarea pe locul 2 de la Cameră a lui Ben-Oni Ardelean, în condițiile în care premierul Orban ar avea toate motivele să nu-l mai vrea să-l vadă în fața ochilor. Pe 25 mai, când premierul și-a celebrat cei 57 de ani, Ardelean ar fi fost, potrivit Libertatea, printre invitații la paranghelia de la Palatul Victoria și tot el ar fi făcut fotografia care apoi a apărut pe rețele de socializare. În imagine apărea Ludovic Orban fumând într-un spațiu închis și fără să moarte masca de protecție. Tot fără mască erau și miniștrii Raluca Turcan, Lucian Bode, Bogdan Aurescu și Virgil Popescu. Apariția fotografiei a scandalizat opinia publică, deja exasperată după perioada de stare de urgență, astfel că Orban a trebuit să-și ceară public scuze și să mai și plătească o amendă.

Fotografia pentru care premierul Orban a fost amendat/ Foto: Facebook – Cristian Vasilcoiu

Pe lângă asta, Ben-Oni Ardelean a făcut parte din grupul parlamentarilor liberali aparținând unor culte neoprotestante care au făcut campanie pe față pentru referendumul inițiat de Coaliția pentru Familie, demers care s-a soldat cu un eșec de proporții. Ardelean nu este prea simpatizat nici de presă, după  o ieșire nervoasă la adresa unor jurnaliști care doreau să asiste la o ședință a Comisiei de politică externă. „Nu mai încercați prin nesimțire și prin tupeu să-mi spuneţi mie când să votez accesul presei şi dacă mai faceţi presiuni de genul respectiv vă mai spun o chestiune, o să cer imperativ ca pentru chestiunile respective, care v-am spus ca sunt legate de nesimţire şi tupeu, o să cer ca în momentul respectiv să vi se retragă acreditarea”, se adresa, în iunie 2019, jurnaliștilor nemulțumiți de secretomania lui Ardelean.

În Vrancea, cap de listă pentru Camera Deputaților este ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, supranumit „Grindă”, poreclă cu care s-a pricopsit când a încercat să explice de ce și-a făcut o ditamai casa, de 910 m². „Aşa a fost, a greşit constructorul o grindă şi a ieşit mansarda etaj”, spunea Ștefan în 2019. Acum însă Ștefan ar trebui să dea și alte explicații, după ce presa a scris că firma pe care o deține a beneficiat de fonduri europene prin intermediul Ministerului Dezvoltării.

Ludovic are talent

În București, lista deputaților este deschisă chiar de către președintele PNL, Ludovic Orban. Etern Gică Contra împotriva președinților anteriori ai partidului, are meritul că a rezistat tentației de a se oploși prin alte partide, chiar dacă perioadele de ascensiune au alternat cu cele de dizgrație. Însă i-a înveselit constant pe români, involuntar, fie cu melodiile interpretate la chitară prin studiourile TV, fie prin celebrul dans care a făcut înconjurul internetului.

A mai fost și șofer ghinionist cu două accidente la activ. La ultimul, acum 5 ani, s-a răsturnat cu mașina, iar Victor Ponta a oprit coloana oficială în care se afla ca să-i facă poză mai vechiului său adversar politic. „Trecea coloana oficială, Ponta a trecut după mine, s-a oprit și a făcut o poză la mașină. Ar trebui să îi cereți poza”, le spunea atunci jurnaliștilor. De când e prim-ministru, a enervat o țară întreagă cu imaginea petrecerii de la Palatul Victoria și a lăsat-o stupefiată când a întrebat un bărbat imobilizat într-un scaun cu rotile ce viteză prinde.

Alături de Orban, pe lista de la București se mai regăsesc și miniștrii Muncii și Educației, Violeta Alexandru, respectiv Monica Anisie, dar și doi candidați înscriși relativ recent în PNL. Astfel, pe locul 2 la Senat, se află fostul ministru al educației Sorin Cîmpeanu, venit în rândurile liberalilor odată cu lotul condus de către Daniel Constantin, iar pe locul 4 este Matei Dobrovie, deputat care demisionat din USR în 2018 invocând faptul că susținătorii referendumului pentru familie sunt împiedicați să-și spună punctul de vedere în partid.

ADVERTISEMENT
VIDEO Singurul filmuleț cu Bruce Lee într-o luptă MMA! Imagini incredibile publicate după...
VIDEO Singurul filmuleț cu Bruce Lee într-o luptă MMA! Imagini incredibile publicate după jumătate de secol
Lovitură de teatru în dosarul tragediei de la 2 Mai: judecătoarea Ancuța Popoviciu,...
Lovitură de teatru în dosarul tragediei de la 2 Mai: judecătoarea Ancuța Popoviciu, recuzată și transferată în aceeași zi
BREAKING NEWS! Incendiu cu degajări mari de fum lângă stadionul DINAMO! Autoritățile au...
BREAKING NEWS! Incendiu cu degajări mari de fum lângă stadionul DINAMO! Autoritățile au intervenit în forță!
Ciprian are un service auto mobil, iar afacerea sa este înfloritoare. Cât te...
Ciprian are un service auto mobil, iar afacerea sa este înfloritoare. Cât te costă dacă ai făcut pană şi chemi mecanicii la faţa locului
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste...
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Ultima oră / Îndrăgita actriță a ajuns în stare gravă la spital, în...
Ultima oră / Îndrăgita actriță a ajuns în stare gravă la spital, în urma unui accident. 'Va fi o recuperare lungă'
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în...
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în plus la pensie
Scene șocante în Parlamentul României. Doi deputați s-au luat la bătaie. Ce a...
Scene șocante în Parlamentul României. Doi deputați s-au luat la bătaie. Ce a urmat apoi
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
Anamaria Prodan, detalii intime despre relaţia cu Ronald Gavril: „Acesta este avantajul să...
Anamaria Prodan, detalii intime despre relaţia cu Ronald Gavril: „Acesta este avantajul să ai un iubit mai tânăr”
Șofer român de TIR, reacție uluitoare când e prins într-o parcare din Belgia...
Șofer român de TIR, reacție uluitoare când e prins într-o parcare din Belgia că dormea în camion. „Șeful preferă să plătească amenda, e mai ieftin decât hotelul”
Irinel Columbeanu, prima veste bună de când e la azil. Fostul soț al...
Irinel Columbeanu, prima veste bună de când e la azil. Fostul soț al Monicăi Gabor scapă de problemele cu banii? Ce veste a primit