News

Candidatul la alegerile europarlamentare cu peste două milioane de lei în bănci. Fost agent de poliție, cercetat pentru evaziune fiscală

Iulian Surugiu candidează la alegerile europarlamentare în calitate de președinte al Partidului Patrioților, formațiune pe care a fondat-o
13.05.2024 | 17:19
Candidatul la alegerile europarlamentare cu peste doua milioane de lei in banci Fost agent de politie cercetat pentru evaziune fiscala
Iulian Surugiu, lider sindical, milionar în lei, candidat la alegerile europene. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Iulian Surugiu a fost agent de poliție între 1990 și 2008, an în care a ieșit la pensie. După acel an a fondat și condus două sindicate importante din Poliție, cel mai cunoscut dintre acestea fiind, Sindicatul Național al Agenților de Poliție (SNAP). Din 2014, spune că este om de afaceri, „întreprinzător particular” este expresia folosită în CV-ul său. Din 2022 și-a înființat propriul partid politic, Partidul Patrioților, formațiune va participa la alegerile europene din iunie, cu Iulian Surugiu în fruntea listei pentru Parlamentul European.

Peste două milioane de lei în conturi

Potrivit declarației de avere, depuse în aprilie 2024 pentru alegerile din iunie, Iulian Surugiu deține șase terenuri, toate cumpărate între 2002 și 2009, adică ultimii ani de activitate în Poliție. Este vorba de mai multe terenuri agricole în Teșcani, Bacău, și unul intravilan – de 250 metri pătrați – în Capitală, cumpărat în 2002. Tot în București deține, împreună cu soția, o casă de locuit cu o suprafață de 200 mp, cumpărată în anul 2012.

ADVERTISEMENT

Ca bunuri mobile, acesta declară un autoturism Jeep, fabricat în anul 2021, dar și un Opel mai vechi, din 2002. Surprinzător, acesta deține și un skijet, cumpărat în 2015. În materie de bijuterii și obiecte de artă, acesta estimează bunurile pe care le deține la suma de 40.000 euro, precizând că au fost dobândite în ultimii 40 de ani.

În materie de active financiare, fostul lider sindical deține în conturile curente 337.000 lei și circa 15.000 euro. Mult mai spectaculoase sunt însă cele două conturi de depozite, deschise anul trecut, fiecare cu câte un milion de lei. La aceste sume se adaugă și alți 58.000 euro, împrumutați unei persoane fizice.

ADVERTISEMENT

Ca venituri, Iulian Surugiu menționează pensia de la MAI, în sumă de 71.400 lei, dar și alți 20.000 lei, salariul pe care-l primește ca administrator la firma SC Rodi Impex Srl.

Iulian Surugiu, declarație de avere 2024
Iulian Surugiu, declarație de avere 2024

Acționar unic la firmă de colectare fier vechi

Potrivit platformei Termene.ro, firma Rodi Impex Srl, acolo unde Iulian Surugiu este administrator și unic acționar, a avut în anul 2022 un profit net de aproape 300.000 lei, la o cifră de afaceri de peste patru milioane. Datele financiare pe o perioadă de 15 ani, între 2008 și 2022, arată că această firmă a avut un profit net de 1,15 milioane lei, adică circa jumătate din economiile pe care fostul agent de poliție le are în prezent în bănci.

ADVERTISEMENT

Cea mai veche mențiune cu privire la firma Rodi Impex Srl apare în bazele de date online în anul 2008, atunci când acționarul unic al firmei era fosta soție a lui Iulian Surugiu, Rodica. Totuși, Digi24 scria în anul 2016, citând date de la Registrul Comerțului, că firma a fost înființată încă din anul 1993 de către soția sa, în perioada în care Surugiu era agent la Secția 22 de Poliție și nu avea dreptul să dețină o societate comercială. Cei doi divorțează, iar apoi de-a lungul anilor o serie de apropiați ai lui Iulian Surugiu, cu același domiciliu în Sectorul 6, au făcut parte din acționariatul firmei.

Unul dintre aceștia este Alexandru Albu, numele căruia apare în declarația de avere a lui Surugiu din 2016, ca beneficiar al unui împrumut de 600.000 de euro din partea liderului de sindicat. Numele lui Surugiu apare pentru prima oară în actele firmei în anul 2009, după ce iese la pensie, iar apoi în 2015, când preia în totalitate acțiunile firmei.

ADVERTISEMENT

Anul următor, Iulian Surugiu avea să fie reținut într-un dosar de evaziune fiscală în care autoritățile estimau un prejudiciu de 8 milioane lei. Polițiștii îi percheziționau și casa liderului sindicalist, alături de alte 45 de persoane, iar la audieri era adus împreună cu alte 24 de persoane, urmând să fie plasat la arest sub domiciliu. Alte 12 persoane erau reținute în dosarul de evaziune fiscală ce viza comerțul cu materiale feroase, îmbrăcăminte și încălțăminte. Surugiu a negat toate acuzațiile în acest caz.

Lider sindical, ode pentru Gabriel Oprea

Potrivit CV-ului său, Iulian Surugiu a lucrat înainte de 1989 întâi ca sudor la IMGB (1979-1981), iar apoi ca maistru constructor căi ferate (1983-1989). Imediat după Revoluție face „cursuri de formare profesională pentru polițiști”, și activează în cadrul MAI până în anul 2008.

Spre finalul carierei acesta își completează studiile profesionale, urmând cursuri de economie la Universitatea Artifex (2005-2008), tot acolo unde face și un master în Finanțe Bănci, între 2008 și 2010. Trei ani mai târziu face și un curs de specializare în Drepturile Omului la Universitatea AIC din Iași.

În spațiul public este cunoscut însă mai ales pentru activitatea sa în fruntea Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP), sindicat care număra peste 7.000 de polițiști, sindicat pe care l-a fondat și condus între anii 2008 și 2016. În anul 2018, atunci când fostul ministru de interne Gabriel Oprea era judecat în două dosare, unul dintre acestea vizând moartea polițistului Bogdan Gigină, Iulian Surugiu participa, alături de alți lideri sindicali, la o întâlnire cu președintele UNPR anunțând sprijinul pentru revenirea în politică a lui Oprea.

„Este foarte bine că ne-am întâlnit astăzi. Cu toții am avut o perioadă grea. Ne-am ridicat și mergem înainte. Peste tot am spus că în mandatul dvs. s-au făcut lucrurile cele mai bune pentru ministerul de interne. Ne aveți alături”, era declarația lui Surugiu, citată în comunicatul UNPR.

Doi ani mai târziu, sindicatul pe care Surugiu îl conducea avea să fie aruncat într-un nou scandal după ce Viorel Șeicaru, polițist de la Secția 16 din Capitală și vicepreședinte SNAP, avea să fie reținut împreună cu alți 8 colegi, după ce au fost acuzați că au reținut și torturat doi tineri în toamna anului 2020 după ce aceștia le-ar fi reproșat că nu poartă mască de protecție sanitară. „Eu sunt doar preşedinte fondator şi în niciun caz şeful lui Şeicaru”, avea să declare Surugiu, după ce vicepreședintele sindicatului său era arestat preventiv pentru lipsire de libertate și tortură.

Pe site-ul Partidului Patrioților nu există un program politic sau o prezentare a obiectivelor acestui partid. Trebuie subliniat însă că acest partid nu trebuie confundat cu PPR, Partidul Patrioților Români, partid cu program suveranist. Iulian Surugiu a avut postări pe pagina sa de Facebook în care a salutat atât aderarea României la UE cât și o serie de alte postări în care condamnă mișcările politice extremiste.

ADVERTISEMENT
Tags:
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu...
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu piciorul la o șansă imensă
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Fiica cea mare a milionarului Cristi Borcea a împlinit 21 de ani. Imagini...
Fiica cea mare a milionarului Cristi Borcea a împlinit 21 de ani. Imagini rare cu Melissa. Transformare spectaculoasă!
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
Data la care vine adeverința de recalculare a pensiei! Milioane de seniori vor...
Data la care vine adeverința de recalculare a pensiei! Milioane de seniori vor beneficia de majorări, dar nu toți
Cine e soția lui Nicolae Stanciu, românul care a uimit întreaga lume după...
Cine e soția lui Nicolae Stanciu, românul care a uimit întreaga lume după golul de la Euro.
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României