News

Candidatura Codruţei Kovesi la Parchetul European, blocată! Cum mai poate ajunge procuror-şef

13.04.2019 | 08:27
Candidatura Codrutei Kovesi la Parchetul European blocata Cum mai poate ajunge procurorsef

Candidatura Codruței Kovesi la Parlamentului European(PE)este blocată! Echipa de negociere a Parlamentului European pentru desemnarea procurorului șef european, ce o susține pentru această funcție pe Kovesi, i-a trimis președintelui PE Antonio Tajani o scrisoare în care menționează în ce condiții poate relua negocierile cu Consiliul Uniunii, ce au fost blocate.

Candidatura Codruței Kovesi la Parchetul European este blocată

În documentul trimis președintelui PE, potrivit de hotnews.ro, echipa de negocieri arată că lipsa de voință a Consiliului reprezintă o criză judiciară ce subminează candidatul Parlamentului. Mai mult, se arată că PE nu va continua negocierile până în momentul când Consiliul nu vine cu un nou mandat de negociere.

„În lumina recentelor evenimente din România, unde candidatul Parlamentului a fost pus sub control judiciar și a fost atacat moral și profesional de către autoritățile române, delegația Parlamentului a insistat că discuțiile nu pot continua ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, ingnorând situația politică actuală din România, care afectează direct candidatura doamnei Kovesi.

Candidatura Codruţei Kovesi la Parchetul European, blocată! Cum mai poate ajunge procuror-şef
Cum mai poate ajunge procuror-şef

PE nu va continua negocierile până cnd Consiliul nu vine cu un nou mandat de negociere

Delegația de negociatori a Consiliului a arătat că este la curent cu situația din România, dar consideră că alegerea candidatului trebuie să se facă independent de evenimentele în curs. Procurorul șef trebuie să fie independent și să poată lucra cu toate părțile interesate.

Negociatorii Parlamentului au subliniat alte aspecte relevante, precum faptul că doamna Kovesi este foarte competentă, și au reamintit că dumneavoastră, în numele Parlamentului, ați scris deja o scrisoare Consiliului în martie, în care cereați Consiliului să respecte principiul egalității de gen în numirile în pozițiile cheie ale UE. În plus, a fost menționat că România nu deține nicio poziție cheie în UE. Cu toate acestea, argumentele nu au reușit să schimbe poziția delegației Consiliului privind reînnoirea mandatului”, se arată în document.