News

Candidatura lui Ron DeSantis, privită cu suspiciune: „Guvernatorul Foridei nu se deosebește de Vladimir Putin, cum nu se diferențiază nici Donald Trump!”

Candidatura lui Ron DeSantis la președinția SUA este privită suspicios de Cristian Pîrvulescu, care nu vede diferențe între guvernatorul Floridei, Vladimir Putin și Donald Trump.
26.05.2023 | 20:13
Candidatura lui Ron DeSantis privita cu suspiciune Guvernatorul Foridei nu se deosebeste de Vladimir Putin cum nu se diferentiaza nici Donald Trump
Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, este comparat cu Vladimir Putin și cu Donald Trump, de politologul Cristian Pîrvulescu (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Din prieteni apropiați inclusiv de doctrina politică și de ideile radicale, Ron DeSantis și Donald Trump au devenit inamici. Anunțată pe Twitter, cu ajutorul proaspătului său aliat, Elon Musk, candidatura guvernatorului republican al statului Florida la președinția SUA a trezit polemici referitoare la un posibil „aer proaspăt” adus de acesta, în contextul rigidității care i se reproșează lui Donald Trump. Totuși, politologul Cristian Pîrvulescu este de părere că, „din punct de vedere valoric, așa cum Donald Trump nu se deosebește foarte mult de Vladimir Putin, nici DeSantis nu se diferențiază de liderul de la Kremlin”.

Politologul Cristian Pîrvulescu: „Donald Trump se clasează cu mult înaintea lui Ron DeSantis, dar Joe Biden este favoritul alegerilor prezidențiale!”

În primul rând, Cristian Pîrvulescu a comentat, în exclusivitate pentru FANATIK, afirmațiile lui Ron DeSantis preluate de Politico, în care politicianul american contesta ideea ajutorului masiv pentru ucraineni, în conflictul militar purtat împotriva rușilor: „Declarațiile sale referitoare la războiul din Ucraina nu exprimau un sprijin fără limite, iar acest fapt este ciudat, pentru că vorbim despre un fost militar, dar care aparține grupării radicale republicane, una dispusă la concesii internaționale, cu scopul de a impune o anumită linie ideologică în SUA”.

ADVERTISEMENT
Cristian Pirvulescu
Comentatorul politic Cristian Pîrvulescu, un critic al lui Ron DeSantis (sursa psnews.ro)

În al doilea rând, Ron DeSantis a fost criticat de o parte a populației din pricina politicii care vizează comunitatea LGBTQ, restricțiile privind avortul, dar și a limitării dreptului profesorilor în privința discuțiilor din școlile din Florida, referitoare la identitatea de gen și la orientarea sexuală. Nici acest amănunt nu a scăpat „netaxat”, indiferent de strategia proaspătului candidat:

„Cu siguranță, ideile promovate în Florida pot fi considerate inclusiv un experiment electoral. Însă locuitorii acelei zone nu-l consideră astfel. Să ne gândim la presiunile puse asupra educației, la faptul că până și antisemitismul este considerat neechilibrat și este scos din programele școlare, la epurarea bibliotecilor și la întreaga revoluție ultraconservatoare pe care Ron DeSantis o susține, inclusiv lupta împotriva companiei Disney…”

ADVERTISEMENT

De altfel, trebuie amintit faptul că, potrivit Reuters, în luna aprilie, compania Walt Disney l-a acționat în justiție pe guvernatorul Floridei, gigantul din industria de divertisment încercând astfel să stăvilească eforturile statului de a controla parcul de distracții „Disney World”. Scandalul a început anul trecut, atunci când compania Walt Disney a criticat legislația din Florida, care interzicea discuțiile legate despre sexualitate, în școli.

„Toate aceste detalii ne prezintă radiografia unui candidat tentat de radicalism, în încercarea de menținere a bazei active a Partidului Republican. Totuși, în acest moment, Donald Trump se clasează cu mult înaintea lui Ron DeSantis, iar Joe Biden este favoritul alegerilor prezidențiale de anul viitor”, a subliniat Cristian Pîrvulescu.

ADVERTISEMENT
Protestatari Florida
Guvernatorul Floridei nu a scăpat de protestatari, „pe teren propriu” (sursa hepta.ro)

Guvernatorul Floridei, mai apropiat de extrema dreaptă decât fostul președinte? Un test pentru alegătorii tineri

Analistul politic este de părere că în acest moment sprijinul oferit de afaceristul Elon Musk poate conta în general pentru noua generație și a comentat mesajul electoral al politicianului republican: „DeSantis se prezintă ca fiind un candidat tânăr. Declarația lui legată de candidatură, pe care a lansat-o pe Twitter într-o discuție cu Musk, a fost simplă: «În momentul de față există trei candidați cu șanse reale la președinția SUA: Joe Biden, Donald Trump și eu, dar eu sunt singurul care îl poate învinge pe Biden»”.

Interlocutorul nostru susține că Ron DeSantis ar putea obține votul alegătorilor tineri și de centru din Partidul Republican, care nu sunt dispuși să facă acest lucru pentru Donald Trump. Ron DeSantis este un politician de carieră. Este tânăr, dar, în același timp, ar putea găsi soluții pentru un compromis. Pe de altă parte, el este un militar intrat în politică, dar a făcut-o prin cea mai conservatoare din cele mai conservatoare mișcări din cadrul Partidului Republican, mai exact prin „Tea Party”.

ADVERTISEMENT

Reamintim cititorilor noștri că Mișcarea „Tea Party”, înființată în anul 2009, a fost adepta conservatorismului fiscal. Membrii săi susțineau reducerea impozitelor, a datoriei naționale și a deficitului bugetar federal, prin scăderea datoriilor guvernamentale. Respectivul fenomen a fost considerat drept concretizarea populismului juridic, care combina libertarianismul și conservatorismul. Printre temele care s-au regăsit în cadrul susținătorilor „Tea Party” s-a plasat inclusiv opoziția împotriva sistemului de sănătate universal:

„Ulterior, Ron DeSantis a continuat pe aceeași linie, așadar nu pare să fie, în niciun caz, un  politician echilibrat. Din acest motiv, nu sunt deloc convins că va reuși să atragă voturile moderaților. În acest moment, sondajele de opinie nu indică acest fenomen. Singurul său avantaj, pe care dorește să-l speculeze, este vârsta. Totuși, prin politicile pe care le promovează, s-ar putea dovedi mult mai apropiat de extrema dreaptă decât Donald Trump.

Miza, pe moderații din Partidul Republican

Chiar dacă discutam despre alegătorii tineri, opinia politologului contactat de FANATIK este că, în SUA, problema nu trebuie căutată în ponderea populației, în funcție de grupele de vârstă. „Inclusiv în Statele Unite s-a produs o schimbare demografică, dar mobilizarea electoratului la vot reprezintă aspectul cel mai important. Electoratul american are o structură specială. De exemplu, spre deosebire de România, cetățenii trebuie să se înscrie pentru a vota. Democrații, republicanii și independenții se înscriu pe listele partidului pe care îl votează. Automat, își revendică asumarea politică”, a explicat Cristian Pîrvulescu.

Acesta a adăugat faptul că înfrângerea lui Donald Trump, în 2020, și a candidaților susținuți de el, anul trecut, s-au datorat în primul rând zonei moderate din Partidul Republican, care nu agrează acest gen de politică și care ori nu se mobilizează la vot, ori o face, dar îi alege pe adversarii lui Trump.

„Spre exemplu, în timpul alegerilor senatoriale din Alaska, Donald Trump a susținut-o pe Sarah Palin, care a pierdut în dauna moderatei Mary Peltola. Așadar, electoratul moderat nu susține o asemenea linie, iar acest lucru se poate întoarce și împotriva lui DeSantis”, a comentat politologul.

Intervievatul nostru și-a reafirmat părerea că, în plus, confruntările lui DeSantis cu justiția din Florida sunt, în acest moment, un experiment foarte interesant. Revenind la procesul cu „Walt Disney”, trebuie spus că guvernatorul Floridei a anulat o serie de privilegii de care compania respectivă se bucura de mai bine de o jumătate de secol.

Elon Musk
Miliardarul Elon Musk, unul dintre personajele controversate ale momentului (sursa hepta.ro)

„Atacurile lui Elon Musk sunt înspăimântătoare și denotă tendința antisemită!”

Să ne întoarcem, însă, la Elon Musk, omul de afaceri cu origini sud-africane și considerat, mai nou, un fel de „portavoce” a lui DeSantis. Cu toate acestea, personajul a cărui avere a fost estimată la 300 de miliarde de dolari, investise în trecut și în campaniile fostului lider de la Casa Albă, Donald Trump. Cristian Pîrvulescu a ținut să edifice și respectivul aspect:

„Din acest punct de vedere, discutăm despre înțelepciunea omului de afaceri, care nu dorește să se expună. În ultimii doi ani, ba chiar încă din perioada finalului mandatului lui Donald Trump, Elon Musk a apărut în prim plan cu reacții radicale. Teoretic, el poate fi plasat în aceeași zonă, însă noi nu vorbim despre un american, ci despre un sud-african mutat în SUA. În aceste condiții, fenomenul ne poate ajuta să înțelegem mai bine poziția sa”.

Partenerul nostru de dialog este de părere că Elon Musk „intră în acest joc cu întreaga experiență a sud-africanilor. Nu trebuie uitat că, până acum 30 de ani, Africa de Sud era țara Apartheidului, unde populația tradițională, aborigenă, era în mod clar segregată din punct de vedere constituțional. Inevitabil, o asemenea experiență lasă urme, iar plasarea lui Musk în zona radicală este cât se poate de clară”.

Politologul susține că Elon Musk a achiziționat platforma Twitter, care însă nu se dovedește a fi o afacere, pentru a se face vizibil în zona publică: „Este evident faptul că intenția sa este aceea de a deveni un mare jucător în formarea opiniilor politice viitoare. El își propune preluarea rețelelor sociale și ducerea acestora într-o astfel de zonă, deoarece impresia americanilor era că respectivele rețele sunt dominate de așa-zișii liberali. De aici, inclusiv atacurile împotriva lui George Soros…”

„Atacurile lui Elon Musk sunt absolut înspăimântătoare și demonstrează că guvernatorul Floridei denotă inclusiv o tendință antisemită, pe care o regăsim la mulți dintre radicalii americani, de tipul celor care au luat cu asalt Capitoliul, la 6 ianuarie 2021”, a încheiat Cristian Pîrvulescu.

ADVERTISEMENT