News

Candidează Laura Codruța Kovesi la alegerile prezidențiale din 2024? Răspuns categoric al fostului șef DNA

Procurorul-șef european Laura Codruța Kovesi a oferit un răspuns vehement când a fost întrebată dacă va candida la alegerile prezidențiale din 2024. Kovesi nu vrea să audă de un astfel de scenariu.
13.07.2022 | 19:26
Candideaza Laura Codruta Kovesi la alegerile prezidentiale din 2024 Raspuns categoric al fostului sef DNA
Codruța Kovesi nu vrea să audă de candidatura la alegerile prezidențiale. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Fostul șef DNA a anunțat, categoric, că nu este interesată de un astfel de scenariu. Codruța Kovesi este văzută drept candidatul perfect al dreptei la prezidențiale în 2024, în condițiile în care PSD și partidele de stânga l-ar putea îmbrățișa drept unic candidat pe Mircea Geoană.

Laura Codruța Kovesi nu vrea să audă de funcția de președinte

Totul, în contextul în care Klaus Iohannis ar urma să ajungă șef la NATO, lucru pregătit minuțios de americani. Deocamdată aceste scenarii rămân la statutul de zvon, însă surse politice și analiști cu experiență, precum și sondaje interne ale partidelor arată o luptă în doi pentru funcția de președinte al României, între Laura Codruța Kovesi și Mircea Geoană.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu acordat Europa Liberă, Kovesi a precizat că nu are nicio intenție să candideze pentru funcția de președinte, însă rămâne de văzut care va fi realitatea politică peste doi ani.

Pentru a se face înțeleasă, Kovesi a răspuns întrebării în mai multe limbi. ”Nu, nu doresc să candidez la preşedinţia României. Poate, ca să fiu mai clară, răspunsul meu este «Nu», «No», «Nein», «Nie» şi, dacă mai practic puţin cu colegii din EPPO, o să pot să răspund „Nu” în cele 17 limbi oficiale în care se discută în EPPO”, a explicat Kovesi pentru Europa Liberă.

ADVERTISEMENT

Parchetul European rămâne singura preocupare a fostului șef al DNA. ”Principala mea atribuţie a fost să construiesc o instituţie. Am construit-o de la zero. Când am fost numită, am fost oarecum singură, am avut doar o echipă mică, de câţiva colegi, cu care am construit absolut tot, începând de la proceduri, buget, recrutări de personal. Suntem la început de drum.

Vreau să construiesc o instituţie europeană, independentă, puternică, care să protejeze mai bine bugetul Uniunii Europene. În momentul în care mandatul meu va ajunge la final, o să am, spun eu, o cunoaştere unică. O să cunosc foarte bine 22 de sisteme de justiţie din Europa şi nu doresc să candidez la preşedinţia României”, a explicat Laura Codruţa Kovesi, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Sondajele de opinie arată că românii se așteaptă ca Kovesi să candideze în 2024. Rivalul ipotetic al Codruței Kovesi, Mircea Geoană, ar urma să fie îmbrățișat de PSD, însă acest lucru rămâne învăluit în mister.

Potrivit cutumei, liderul partidului ar trebui să fie și candidatul la prezidențiale, cum s-a întâmplat și cu Viorica Dăncilă. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă Marcel Ciolacu va fi și în 2024 lider al PSD, un partid care își consumă liderii într-un ritm alert.

ADVERTISEMENT

Momentan, singurul candidat cert la alegerile prezidențiale din 2024 este Ludovic Orban, fost lider PNL și actual președinte al formațiunii Forța Dreptei.

ADVERTISEMENT
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost...
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost filmat.„Mamă, dar...”
Imposibil de recunoscut pe străzile din America și interzis 6 luni în fotbalul...
Imposibil de recunoscut pe străzile din America și interzis 6 luni în fotbalul din România, a revenit în țară și la vechiul look
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături...
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături cu carduri furate din spital
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cum arată Modelul A, mașina zburătoare
Cum arată Modelul A, mașina zburătoare "scoasă din romanele SF" a companiei Alef Aeronautics
Procesul crimei din Grădina Botanică din Craiova. Ucigașul lui Melis este față-n față...
Procesul crimei din Grădina Botanică din Craiova. Ucigașul lui Melis este față-n față cu băiatul care a supraviețuit atacului
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să...
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să se spele pe mâini, sunt un dezastru”
𝐄𝐗𝐂𝐋𝐔𝐒𝐈𝐕 | Am aflat cine este printre ispitele de Insula Iubirii sezonul 8...
𝐄𝐗𝐂𝐋𝐔𝐒𝐈𝐕 | Am aflat cine este printre ispitele de Insula Iubirii sezonul 8 😮 Nimeni nu se astepta sa revina dupa ce s-a intamplat sezonul trecut
Elon Musk ar putea distruge Gmail. Sfârșitul se apropie
Elon Musk ar putea distruge Gmail. Sfârșitul se apropie
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
În ce condiții ar lansa Putin arsenalul nuclear rusesc? Dosare militare secrete care...
În ce condiții ar lansa Putin arsenalul nuclear rusesc? Dosare militare secrete care explică principiile utilizării armelor nucleare, scurse în presă
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume