Sport

Cândva erau adorați pentru talentul lor, dar retragerea prematură i-a șocat pe fani. 7 jucători pe care lumea fotbalului i-a pierdut din cauza unor accidentări sau probleme de sănătate

Există situații rare în care o accidentare sau o problemă de sănătate forțează retragerea unui jucător. Iată șapte fotbaliști ale căror probleme de sănătate sau accidentări i-au făcut să nu mai intre niciodată pe teren.
30.06.2022 | 11:36
Candva erau adorati pentru talentul lor dar retragerea prematura ia socat pe fani 7 jucatori pe care lumea fotbalului ia pierdut din cauza unor accidentari sau probleme de sanatate
Mihai Neşu şi Abdelhak Nouri se numără printre fotbaliştii care au fost forţaţi să se retragă
ADVERTISEMENT

Au existat uneori cazuri în care o banală accidentare sau problemă de sănătate s-a dovedit mai târziu a fi critică pentru cariera unor fotbaliști. FANATIK îţi prezintă șapte jucători care au fost forțați să renunțe la fotbal din cauza unor accidentări pe teren sau probleme de sănătate, de la Mihai Neșu, la Kun Aguero.

Drama prin care a trecut Mihai Neșu l-a transformat în filantrop

Mihai Neșu a evoluat ca fundaș stânga la Steaua București în perioada 2001-2008 (87 de apariții), apoi la FC Utrecht, între 2008-2012 (86 de apariții). În Olanda, el a primit distincția de „cel mai bun fundaș stânga din Eredivisie” în detrimentul unor jucători precum Giovanni van Bronckhorst, fosta vedetă a Barcelonei, sau Urby Emanuelson, fostul fundaș de la AC Milan. De asemenea, Neşu are și 8 de selecții la echipa națională a României.

ADVERTISEMENT

Cariera lui Mihai Neșu a luat sfârșit la doar 28 de ani, din cauza unei grave accidentări în timpul antrenamentelor cu FC Utrecht. Pe 10 mai 2011, fundaşul român s-a izbit de un coechipier, căzând la pământ și fiind incapabil de a-și mai mișca corpul de la gât în jos. Mihai Neşu a fost diagnosticat cu fractură de vertebră cervicală, intrând imediat în operație. Abia după câteva luni de recuperare a început să-și miște ambele mâini, dar a fost nevoit să se retragă din lumea fotbalului, rămânând într-un scaun cu rotile.

Mihai Neșu
Mihai Neșu, pe când juca la FC Steaua București. Sursa foto: hepta.ro

La începutul anului 2012, Neșu a anunțat că va înființa o fundație care să ajute copiii români cu dizabilități și boli cronice. Astfel, el a creat „Fundația Mihai Neșu” care își concentrează activitatea pe strângerea de fonduri pentru copiii cu dizabilități neuromotorii, dar și pe aplicarea diferitelor tipuri de terapii în vederea însănătoșirii lor.

ADVERTISEMENT

Întrucât actualul centru de recuperare al Fundației Mihai Neșu se află înghesuit printre blocurile unui cartier din Oradea, un nou complex de recuperare pentru copiii și tinerii cu dizabilități se construiește în prezent pe o suprafață de aproximativ două hectare. Acesta va cuprinde: spațiu de agrement, grădini senzoriale, echitație, piscină, restaurant, biserică, spații de joacă și loc de petreceri. Costurile întregului proiect sunt estimate la suma de 3,5 milioane de euro, potrivit site-ului oficial al fundației.

Trofee câștigate:

  • 3 x Liga 1 (FC Steaua București: 2001, 2005, 2006);
  • 2 x Supercupa României (FC Steaua București: 2001, 2006).
ADVERTISEMENT

Febra lui Stiliyan Petrov a fost mai mult decât o simplă „febră”

Stiliyan Petrov a evoluat în Bulgaria ca mijlocaș central la Montana, apoi la CSKA Sofia. În anul 1999, la numai 20 de ani, Stiliyan a plecat la Celtic, unde a câștigat majoritatea trofeelor. Acest lucru a determinat ca în 2003 să primească premiul de „Fotbalistul bulgar al anului”.

După șapte sezoane petrecute pe Celtic Park, Petrov s-a transferat la Aston Villa, ajungând în scurt timp un jucător de bază în echipa lui Martin O’Neill. La apogeul carierei sale, internaționalul bulgar ajunsese unul dintre cei mai talentați mijlocași din Europa. La 32 de ani, Stiliyan Petrov adunase deja 105 selecții pentru naționala Bulgariei, dar și peste 10 trofee în palmares.

ADVERTISEMENT
Stiliyan Petrov
Stiliyan Petrov a jucat la Aston Villa între 2006-2012

Cariera mijlocașului a luat o întorsătură nefericită la sfârșitul lui martie 2012, când, după victoria cu 3-0 a lui Arsenal în fața lui Aston Villa, Petrov a făcut febră. În urma unei analize la sânge, bulgarul fusese diagnosticat cu leucemie acută limfoblastică.

După o luptă de patru ani cu leucemia, Petrov a învins boala și a revenit la antrenamentele de pre-sezon cu Aston Villa, în iunie 2016. Cu toate acestea, jucătorul de 37 de ani și-a anunțat retragerea din fotbal trei săptămâni mai târziu, pe 15 iulie.

Trofee câștigate:

  • 1 x Campion al Bulgariei (CSKA Sofia: 1997);
  • 2 x Cupa Bulgariei (CSKA Sofia: 1997, 1999);
  • 4 x Campion al Scoției (Celtic: 2001, 2002, 2004, 2006);
  • 2 x Cupa Scoției (Celtic: 2004, 2005);
  • 2 x Supercupa Scoției (Celtic: 2000, 2006).

Ruben de la Red – de la jucător, la antrenor la doar 25 de ani

Ruben de la Red a fost produsul academiei de tineret a lui Real Madrid și unul dintre cei mai talentați tineri ai fotbalului spaniol. Mijlocașul central a plecat, în 2007, la Getafe, dar madrilenii l-au adus înapoi vara următoare datorită performanțelor sale.

Din nefericire, Ruben n-a mai avut parte de o carieră împlinită. În timpul unui meci din Cupa Spaniei, împotriva lui Real Union, de la Red s-a prăbușit pe teren fără să fi intrat în coliziune cu un alt jucător. Examinările medicale au confirmat faptul că Ruben avea o afecțiune cardiacă rară, lucru ce l-a ținut departe de lumina reflectoarelor timp de doi ani.

Ruben de la Red
Ruben de la Red a jucat la Real Madrid și Getafe

Totuși, Ruben de la Red a continuat să fie optimist în privința revenirii pe teren, dar problema de sănătate a persistat, făcându-l să se retragă la începutul lui noiembrie 2010, la doar 25 de ani. El a strâns, în scurta sa carieră, 105 apariții la nivel de club, atât pentru Real Madrid, cât și pentru Getafe. Pe lângă acestea se mai adaugă trei selecţii la echipa națională a Spaniei, cu un gol marcat în victoria cu 2-1 împotriva Greciei, în cadrul grupelor EURO 2008.

După retragere, spaniolul a revenit în lumea fotbalului în calitate de antrenor al echipelor U17 și U19 ale lui Real Madrid. De asemenea, Ruben a fost managerul echipei B a lui Getafe. În prezent, de la Red este antrenorul echipei Al Nasr din Emiratele Arabe Unite.

Trofee câștigate:

  • 2 x Campion european (cu echipa de tineret U19, în 2004, respectiv cu naționala Spaniei, în 2008);
  • 1 x La Liga (Real Madrid: 2007);
  • 1 x Supercupa Spaniei (Real Madrid: 2009).

Doar un miracol l-a mai salvat pe Fabrice Muamba de la moarte

Muamba și-a început cariera la juniorii lui Arsenal, debutând la prima echipă în sezonul 2005-2006. După o perioadă de împrumut, mijlocașul central a plecat la Birmingham City, în 2007, ca un an mai târziu să se transfere la Bolton Wanderers.

Fabrice Muamba
Fabrice Muamba s-a retras la doar 24 de ani

Pe 17 martie 2012, în timpul meciului dintre Bolton și Tottenham, din sferturile de finală ale Cupei Angliei, Fabrice Muamba a suferit un stop cardiac şi s-a prăbuşit pe teren. Medicii au dezvăluit ulterior că inima jucătorului de 24 de ani a încetat să mai bată timp de 78 de minute. Inima lui a repornit abia după ce i-au fost administrate 15 șocuri de defibrilator.

Fabrice a petrecut o lună de zile la terapie intensivă, înainte de a fi externat. După alte 16 zile, el s-a întors pe stadionul unde a avut parte de nefericitul incident. Într-un discurs emoționant, mijlocașul le-a mulțumit atât lui Dumnezeu și medicilor, cât și fanilor pentru sprijinul acordat, după care și-a anunțat retragerea din fotbal. Muamba nu a câștigat trofee în scurta sa carieră, dar a contribuit la promovarea în Premier League a lui Birmingham City.

Retragerea forțată a lui Sergio Aguero i-a întristat pe suporteri

Sergio Aguero a crescut la academia de tineret a clubului argentinian Independiente, încă de la vârsta de 9 ani. El a dubutat la echipa de seniori la vârsta de 15 ani și 35 de zile, stabilind recordul de cel mai tânăr fotbalist din campionatul argentinian (record stabilit de Diego Maradona în 1976).

Performanțele sale au atras atenția marilor cluburi din Europa. Astfel, Sergio Aguero s-a transferat în 2006, la vârsta de 18 ani, la Atletico Madrid, după ce spaniolii au plătit 21 de milioane de euro. După cinci ani petrecuți la Madrid, timp în care a marcat 101 goluri în cele 234 de apariții în toate competițiile, argentinianul a plecat la Manchester City, echipă la care a scris istorie.

Sergio Aguero
Sergio Aguero este recunoscut drept cel mai mare atacant din istoria lui Manchester City. Sursa foto: hepta.ro

Cel mai cunoscut moment de glorie al lui Aguero este golul din minutul 90+4 contra QPR din cadrul ultimei etape de Premier League din sezonul 2011-2012, gol care a făcut posibilă câștigarea campionatului de către Manchester City, după 44 de ani. În cele 10 sezoane pe Etihad Stadium, Kun Aguero a marcat 260 de goluri în cele 389 de apariții, fiind golgeterul all-time al lui Manchester City.

În vara lui 2021, internaționalul argentinian a plecat din nou în La Liga – de data asta la Barcelona – însă nu a avut parte de un parcurs strălucit. După o perioadă de accidentări, Aguero a prins puțin timp de joc în tricoul blaugrana. În timpul meciului cu Alaves, „Kun” a avut probleme de respirație, întinzându-se apoi pe teren. În urma investigațiilor medicale s-a descoperit că Aguero suferea de aritmie cardiacă, fapt ce l-a determinat să pună capăt carierei sale pe 15 decembrie 2021, la vârsta de 33 de ani.

Trofee câștigate:

  • 2 x Campion mondial la tineret (Argentina U20: 2005, 2007);
  • 1 x Europa League (Atletico Madrid: 2010);
  • 1 x Supercupa UEFA (Atletico Madrid: 2011);
  • 1 x Cupa Angliei (Manchester City: 2019);
  • 3 x Supercupa Angliei (Manchester City: 2013, 2019, 2020);
  • 6 x Cupa Ligii Angliei (Manchester City: 2014, 2016, 2018, 2019, 2020, 2021);
  • 5 x Premier League (Manchester City: 2012, 2014, 2018, 2019, 2021).

Abdelhak Nouri, jucătorul care a stat aproape trei ani în comă

Abdelhak Nouri și-a început cariera în fotbal la echipele de tineret ale lui Ajax, ca mijlocaș stânga. Talentul său l-a făcut să debuteze la echipa de seniori în sezonul 2016-2017, jucând în același timp și la echipa de rezervă, în a doua ligă olandeză (Eerste Divisie). La sfârșitul acestui sezon, Nouri a primit premiul „Jucătorul sezonului” pentru performanțe deosebite în liga secundă, dar și promovarea în prima echipă.

Cariera tinerei vedete olandeze a luat o întorsătură bruscă pe 8 iulie 2017, într-un meci amical împotriva lui Werder Bremen, când Nouri s-a prăbușit pe teren din cauza unui infarct. Examinările medicale au dezvăluit că jucătorul suferea de aritmie cardiacă. La cinci zile după incident, Ajax a anunțat că Abdelhak Nouri a suferit leziuni cerebrale, motiv pentru care a fost mutat la secția de terapie intensivă. Problemele grave de sănătate au dus la retragerea olandezului la numai 20 de ani.

Abdelhak Nouri
Abdelhak Nouri s-a retras din fotbal la doar 20 de ani. Sursa foto: goal.com

În iunie 2018, Ajax a recunoscut că neglijența medicilor de a oferi tratament corespunzător pe teren a cauzat leziuni cerebrale permanente. Acest lucru a determinat familia lui Nouri să dea în judecată clubul prin curtea de arbitraj a Federației Regale de Fotbal din Olanda, care a dat dreptate familiei.

Totuși, Ajax a ajuns la o înțelegere cu familia olandezului în afara tribunalului, oferind o compensație de 7,85 milioane de euro. După 2 ani, 8 luni și 19 zile, Abdelhak Nouri a ieșit din comă, fiind capabil să vorbească și să-și recunoască familia și prietenii.

Trofee câștigate:

  • 1 x Campion U17 al Olandei (2013);
  • 3 x Campion U19 al Olandei (2014, 2015, 2016).

Problemele neștiute ale lui Alvaro Dominguez au surprins lumea fotbalului

Alvaro Dominguez a crescut la academia de tineret a lui Real Madrid până la 12 ani, când a trecut la Atletico Madrid. În 2008 a debutat la prima echipă în poziția de fundaș stânga, având 19 ani. Ulterior a evoluat ca fundaș central sub conducerea antrenorului Quique Sanchez Flores.

În 2012, Dominguez s-a transferat la Borussia Monchengladbach, după ce nemţii au plătit 10 milioane de euro. Pe durata celor trei sezoane petrecute aici, Alvaro s-a impus ca unul dintre cei mai buni fundași din Bundesliga.

Alvaro Dominguez
Alvaro Dominguez a jucat trei sezoane și jumătate la Borussia Monchengladbach

Nu mică a fost surpriza pentru lumea fotbalului când internaționalul spaniol și-a anunțat retragerea la jumătatea sezonului 2016-2017. El a acuzat probleme cronice la spate pe care le avea de ani de zile, lucru ce i-a făcut imposibil continuarea carierei. Alvaro Dominguez s-a retras pe 6 decembrie 2016, la vârsta de 27 de ani.

Trofee câștigate:

  • 2 x Europa League (Atletico Madrid: 2010, 2012);
  • 1 x Supercupa UEFA (Atletico Madrid: 2011);
  • 1 x Campion european la tineret (Spania U21: 2011).
ADVERTISEMENT
Tags: