News

Caniculă în România. Sfaturile medicilor pentru cea mai călduroasă zi din an

În contextul în care canicula va fi prezentă curând în majoritatea țării, medicii recomandă românilor să țină cont de câteva sfaturi esențiale în perioadele în care disconfortul termic este ridicat.
21.06.2022 | 13:58
Canicula in Romania Sfaturile medicilor pentru cea mai calduroasa zi din an
Caniculă în toată Europa. Joi va fi cea mai caldă zi din acest an. Foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Conform estimărilor meteorologilor, temperatura va crește semnificativ joi, în multe zone ale țării. Valorile termice vor atinge pragul de caniculă, cu maxime de peste 35 de grade Celsius.

Val de caniculă în majoritatea țării

Și în Bucureşti vor fi 35 de grade Celsius la umbră, iar temperatura resimţită va fi în jur de 40 de grade Celsius, conform Antena 3. Până joi, meteorologii anunță că în anumite zone ale țării, temperaturile vor mai scădea puțin. Marți, 21 iunie, în București erau 32 de grade Celsius în jurul orei 13:50, dar temperatura resimțită ajungea la 39 de grade.

ADVERTISEMENT

Trecerea de la temperaturi mai scăzute la caniculă se va face brusc, astfel că joi, în cea mai călduroasă zi din acest an, medicii ne sfătuiesc să fim atenți la câteva recomandări.

Conform sursei citate, sunt de evitat deplasările la orele amiezii și este indicat să purtăm haine cât mai uşoare, de culoare deschisă. Totodată, este bine să ne acoperim capul cu o pălărie sau șapcă deschise la culoare.

ADVERTISEMENT

În același timp, ochii trebuie protejați cu ochelari de soare. Hidratarea este la fel importantă ca întotdeauna când este caniculă. Apa, ceaiurile și limonadele sunt cele mai sănătoase variante pentru hidratare.

La polul opus, când afară este foarte cald este bine să evităm consumul de alcool şi cafea. Cei mai expuși din cauza căldurii sunt românii care au probleme cardiace.

ADVERTISEMENT

Cine are probleme cardiace trebuie să aibă grijă

Pacienții cu boli de inimă trebuie să aibă mare grijă, mai ales că medicamentele de inimă pot interfera cu căldura. Unele elimină excesul de apă și pacienții transpiră în plus. Pe lângă deshidratare pot apărea leșinul, amețelile și palpitațiile. Inima poate să bată mult mai repede și poate apărea senzația de leșin. Pot apărea dureri musculare, dureri cap și pierderea cunoștinței. Atunci trebuie apelat medicul.

Hipertensiunea trebuie foarte bine controlată în contextul în care scăderea bruscă a tensiunii și îngroșarea sângelui pot provoca accident vascular cerebral. Evităm expunerea între orele 11:00 și 17:00 și ne hidratăm suficient. Alimentație cu multe legume și fructe, mese mici repetate… Evităm proteinele și carbohidrații. Evităm efortul fizic în ore vârf!” a explicat cardiologul Alice Munteanu la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, directoarea ANM, Elena Mateescu, a vorbit despre cea mai călduroasă zi din acest an: ”Dacă ar fi să comparăm cu anul 2021, ultima decadă a lunii iunie 2021 a adus primul cod roșu de caniculă pentru șapte județe din județe din partea de vest și nord vest a țării.”

Altfel, amintim că peste jumătate dintre județele ţării au intrat de la ora 11:00 sub cod galben de instabilitate atmosferică. Căldura excesivă a afectat în ultimele zile multe țări din Europa. Printre ele, Spania și Franța. În acest context, ONU a avertizat că seceta va fi următoarea mare problemă care va afecta omenirea.

ADVERTISEMENT