News

Caniculă și furtuni în toată țara. ANM a emis o informare meteo de ultim moment

14.06.2019 | 12:05
Canicula si furtuni in toata tara ANM a emis o informare meteo de ultim moment
ADVERTISEMENT

Meteorologii au anunțat caniculă și furtuni în toată țara. Disconfortul termic și instabilitatea atmosferică vor dura până duminică la ora 23.00. Trebuie specificat și că indicele temperatură-umezeală va depăși ușor pragul critic. Astfel, potrivit ANM, vremea va fi una călduroasă, izolat caniculară în regiunile vestice și sudice. La orele amiezii va fi cel mai rău când în zonele de câmpie aerul devine aproape fierbinte.

Caniculă și furtuni în toată țara

Cu toate acestea, pe finalul după-amiezelor și în prag de seară, instabilitatea atmosferică va fi și ea temporar accentuată la deal și la munte și local în celelalte regiuni. Vor fi perioade în care va ploua torențial, vor fi descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și izolat 35…40 l/mp. De remarcat că informare meteo este valabilă de vineri, ora 11.00.

ADVERTISEMENT

Nu sunt singurele avertismente lansate de cei de la ANM care au mai spus că după ce săptămâni întregi ne-am confruntat cu ploi, furtuni și descărcări electrice, acum trebuie să ne pregătim pentru un val de aer saharian. Acesta va lovi România în următoarele două săptămâni. Așadar, în perioada 10 – 23 iunie vremea se va încălzi accentuat, iar temperatura va atinge maxime de 32- 34 de grade, în unele regiuni.

Caniculă și furtuni în toată țara. Caniculă
Avertismentul de caniculă se încheie duminică, la ora 23.00. Sursa foto – ANM

Cum schimbă vremea valul de aer saharian

Vântul va sufla slab până la moderat, iar în regiunile sud-estice se va intensifica, în special în timpul ploilor. În orașe precum Oradea  și Satu Mare, dar și în regiunile intracarpatice, temperaturile maxime se vor înregistra în jurul valorii de 35 de grade Celsius. În zonele de deal, dar și de munte se vor instala averse și descărcări electrice pe arii restrânse. De remarcat şi că în sudul țării vom avea parte de fenomene extreme.

ADVERTISEMENT

În Bărăgan temperatura maximă se va înregistra în intervalul 32 – 34 de grade Celsius. În Dobrogea, vremea va fi deosebit de frumoasă, dar pe arii restrânse sunt așteptate averse și descărcări electrice. Și în Tulcea temperatura va urca până la 32 de grade Celsius, iar în Constanța, termometrele vor indica 29 de grade Celsius.

Tags: