News

Canicula umflă facturile la energie ale românilor. Vara aceasta vor creşte de peste patru ori, anunţă experţii

Canicula pe care o resimţim din plin de câteva zile ne arde la buzunare. Cum ajungem să plătim sute de lei pe lună în această perioadă
22.06.2024 | 14:58
Canicula umfla facturile la energie ale romanilor  Vara aceasta vor creste de peste patru ori anunta expertii
Caniculă în România, meteorologii au emis chiar cod roşu pentru sudul ţării Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În mod obişnuit, în condiţiile unui consum normal de energie, factura medie lunară la electricitate a unei familii care locuieşte într-un apartament cu două camere se cifrează în jurul valorii de 70 de lei, în condiţiile în care preţul este încă plafonat.

Chiar şi temperaturile normale de vară ne dublează factura la energie

Valoarea de mai sus are la bază un consum aproximativ de 100 kW, dar consumul şi, implicit valoarea facturii, cresc simţitor în aceste săptămâni caniculare. Folosirea aparatelor de aer condiţionat face ca preţul plătit lunar pentru consumul de energie să explodeze.

ADVERTISEMENT

Expertul Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, exemplifică prin cifre creşterea facturilor la energie pe timp de vară. Practic acestea se dublează în condiţii de vară normală.

“Într-o lună de vară cu temperaturi normale în București, aerul condiţionat funcționează în medie cca. 4 ore pe zi, cca. 100 de ore pe lună, generând astfel un consum total de energie electrică de cca 185 kWh/lună.

ADVERTISEMENT

Având în vedere că funcționarea sistemului de aer condiționat determină o creștere a consumului cu 87 kWh/lună (47% mai mult decât în lipsa unui sistem de aer condiționat), respectiv trecem în alt sistem de tarifare, 0.8 leikWh/lună pentru un consum între 100 – 255 kWh/lună, factura lunară crește cu 123%, la 148 lei cu TVA inclus.

De precizat că factura la energie electrică crește cu cca. 81 lei/lună datorită temperaturilor de vară, sistemului de aer condiționat și prețurilor plafonate diferențiat pentru energia electrică”, a exemplificat Dumitru Chisăliţă, citat de DCNews.

ADVERTISEMENT

În schimb, în condiţiile unor zile şi chiar săptămâni caniculare, cum sunt cele pe care le traversăm, preţul facturilor ajunge să fie şi de peste patru ori mai mare decât cel pe care îl plătim într-o lună cu temperaturi moderate, precum aprilie sau mai.

“În situația în care temperaturile aerului ating valori de 38 – 40 C, necesarul de frig pentru a asigura o temperatură a aerului de 25 C în apartament crește, respectiv crește numărul de ore de funcționare a echipamentului de aer condiționat. Acesta funcționează în medie cca. 6,5 ore pe zi, cca. 195 de ore pe lună, generând astfel un consum total de energie electrică de cca 272 kWh/lună.

ADVERTISEMENT

Având în vedere că funcționarea intensivă a sistemului de aer condiționat determină o creștere a consumului cu 202 kWh/lună (64% mai mult decât în lipsa unui sistem de aer condiționat), respectiv trecem în alt sistem de tarifare, 1,3 lei kWh/lună pentru un consum între 255 – 300 kWh/lună, factura lunară crește cu 425% (față de situația în care nu ar fi fost folosit un sistem de aer condiționat), la 349 lei cu TVA inclus”, a mai precizat expertul.

ADVERTISEMENT
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel...
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut”
Unde în lume mai sunt paradisuri fiscale: lista scurtă a țărilor cu zero...
Unde în lume mai sunt paradisuri fiscale: lista scurtă a țărilor cu zero taxe pe afaceri
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România....
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România. Tragediile tăcute ale marilor sportivi
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis...
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo până în 4 august
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi...
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi cer eu scuze de la nota asta mare, atât s-a putut
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru...
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru cum agață, căsătorit fiind, «moartele de foame» prin Dubai''
Culisele retragerii lui Joe Biden din cursa prezidențială. Cine l-a convins și cu...
Culisele retragerii lui Joe Biden din cursa prezidențială. Cine l-a convins și cu ce argumente
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase:...
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase: „M-a blocat în telefonul lui tata! Fratele meu a dispărut de 5 luni!” Care este replica Ioanei, soția tenismanului?!