Life

Cântărețul și fostul primar Mircea Rusu, condamnat pentru corupție. Ce pedeapsă a primit interpretul melodiei “Omul bun și pomul copt”

Cântărețul Mircea Rusu, fostul primar al comune Band din județul Mureș, a fost condamnat într-un dosar de corupție. Iată ce pedeapsă a primit interpretul melodiei “Omul bun și pomul copt”.
19.05.2022 | 11:13
Cantaretul si fostul primar Mircea Rusu condamnat pentru coruptie Ce pedeapsa a primit interpretul melodiei Omul bun si pomul copt
Cântărețul și fostul primar Mircea Rusu, condamnat pentru corupție. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cântărețul Mircea Rusu, fostul primar al comunei mureșene Band, a fost condamnat pentru corupție la trei ani și șase luni de închisoare cu suspendare. Sentința nu este definitivă.

Cântărețul și fostul primar Mircea Rusu, condamnat pentru corupție

Pe 12 mai 2022, Tribunalul Mureș a pronunțat o primă sentință într-un dosar de corupție în care a fost trimis ăn judecată Mircea Rusu, scrie Antena 3. Artistul a fost primat al comunei Band, din județul Mureș, timp de trei mandate.

ADVERTISEMENT

Mircea Rusu a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru faptele comise în 2008.

Cântărețul a fost trimis în judecată de DNA în anul 2017. A fost acuzat că a primit mită peste 400.000 de lei, dintr-o promisiune de 800.000 de lei, în cursul anului 2008,  pentru un contract de lucrări edilitare în valoare de peste opt milioane de lei.

ADVERTISEMENT

“În perioada iulie – 12 august 2008, inculpatul Rus Mircea (n.r. noul nume al cântărețului), în calitate de primar şi ordonator de credite al comunei Band, judeţul Mureş, la diferite intervale de timp, a acceptat de la inculpatul Trofin Iulian, director al unei societăţi comerciale, promisiunea remiterii cu titlu de mită a sumei de 800.000 lei, în scopul atribuirii şi derulării în bune condiţii a unui contract de execuţie lucrări în valoare de 8.379.088,51 lei către o altă societate comercială de la care inculpatul Trofin Iulian urma să subcontracteze lucrările respective.

La data 23 septembrie 2008, contractul de execuţie lucrări a fost atribuit societăţii agreate, iar ulterior, până la data de 14 august 2009, inculpatul Rus Mircea a primit de la inculpatul Trofin Iulian, cu titlu de mită, în mai multe tranşe, suma totală de 400.000 lei.

ADVERTISEMENT

Pentru a ascunde şi pentru a disimula adevărata provenienţă a sumei menţionate anterior, inculpatul Rus Mircea a încheiat cu inculpatul Trofin Iulian un înscris sub semnătură privată intitulat contract de împrumut.”, se arată în rechizitoriul DNA, potrivit sursei menționate.

Ce acuzații a mai primit Mircea Rusu

De asemenea, Mircea Rusu a mai fost acuzat că, în calitate de primar, a solicitat și a primit, cu titlu de mită de la un administrator al unei societăți comerciale, suma de 35.000 de lei în scopul derulării în condiții bune a aceluiași contract de lucrări.

ADVERTISEMENT

Fostul edil a mai primit o pedeapsă de un an și patru luni de închisoare cu suspendare. Această condamnare a venit după comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. În total a fost achitat de Tribunalul Mureș pentru săvârșirea a 11 infracţiuni de abuz în serviciu.

Pentru faptele comise în 2008, acesta a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu suspendare. A fost judecat după vechiul Cod Penal.

Mircea Rusu se va afla sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 6 ani și 6 luni. Sentința încă nu este definitivă și este supusă apelului.

Fiul său cel mare, Adrian Valeriu Rus, a fost și el acuzat de săvârşirea a cinci infracţiuni de abuz în serviciu. Pe de altă parte, fiul cel mic, Florian Rus, a preferat să urmeze o carieră muzicală.

Mircea Rusu este cunoscut pentru melodiile “Omul bun și pomul copt” și “Iarba verde de acasă”. În anii ’90 a agut un succes răsunător. Folkistul a fost primarul comunei Band timp de 12 ani. A revenit la muzică după finalul celui de-al treilea mandat de primar.

ADVERTISEMENT
Tags: