News

Ce înseamnă când auzi cucuveaua cântând! Mulţi ies afară cu pâine şi sare!

I-a cântat cucuveaua! Cu toţii am auzit de multe această expresie şi nu este  folosită niciodată într-un context pozitiv. Se spune că atunci când această pasăre de noapte cântă, cineva...
10.10.2017 | 15:33
Ce inseamna cand auzi cucuveaua cantand Multi ies afara cu paine si sare
ADVERTISEMENT

I-a cântat cucuveaua! Cu toţii am auzit de multe această expresie şi nu este  folosită niciodată într-un context pozitiv. Se spune că atunci când această pasăre de noapte cântă, cineva moare. Cucuveaua, denumită ştiintifică Athene Noctua, este o pasăre nocturnă, considerată un adevărat mesager al morţii, atât la noi, cât şi în alte locuri din Europa.

Cucuveaua în Maramureş este numită pasărea morţii sau piaza rea. Se spune că vesteşte moartea atunci când cântă pe casă sau în apropierea ei. Unii cred că dacă o cucuvea cântă deasupra unei case în care tocmai a murit cineva, va atrage din nou moartea. Când buha (bufniţa) vine la fereastră şi striga: “Pu hu! Pu hu!” va muri cineva. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe GRUPA 1 pentru a vedea programul şi rezultatele din celelalte jocuri din preliminariile CM 2018! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi.

ADVERTISEMENT

Cântecul de cucuvea poate fi şi de bine

Cu toate acestea, în unele zone cântecul ei poate prevesti nunta sau naşterea unui copil, adică evenimente vesele, care sărbătoresc începutul vieţii. Se mai spune că atunci când cântă cucuveaua pe o casă unde este o fată mare, aceasta se va mărita.

Legenda spune că această pasărea este metamorfoza unei femei chinuite de bărbatul ei. Cântecul ei nocturn ar fi plânsul acestei femei de care Dumnezeu s-a îndurat şi ca să o scape de bătăi şi suferinţe o preface în cucuvea. Potrivit acestei legende, cucuveaua nu poate fi o întrupare de rău augur, deoarece cântecul ei nu este decât o exprimare a vechiului său chin, iar apariţia ei aproape de casă poate fi interpretată ca o dorinţă de a se apropia de cămin, de familie. Propria căsnicie ratată o face să se apropie de casele unde în curând va exista împlinire în acest sens. Naşterea unui copil reprezintă o împlinire într-o căsnicie.

ADVERTISEMENT

În multe zone din ţară, oamenii care aud cântecul bufniţei ies în curte cu o bucată de pâine şi sare pe care le oferă păsării de pradă, cu următorul text: “Ia coconiţo pâine cu sare şi cântă de bine!”.