Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează că imaginea cunoscutei companii Dedeman este folosită de atacatori pentru a răspândi un atac de tip scam.
Mai exact, atacatorii încearcă să păcălească cetățenii, prin atacuri de tip phishing sau alte forme de fraudare informatică, astfel încât să obțină o serie de date personale sau informeții de pe card.
Conform celor de la CERT-RO, în ultimele zile, utilizatori din România au primit mesaje în care erau anunţaţi că au obţinut un premiu la ‘Tombola’ DEDEMAN.
Pentru a primi detalii despre acest ”câștig”, aceştia erau invitaţi să acceseze un link care redirecţiona către o pagină de phishing, unde urmau să introducă date personale sau financiare, pentru a beneficia de ‘premiu’.
Specialiștii precizează că este vorba despre o tentativă de fraudă tip #scam, metodă utilizată frecvent de atacatori (impersonarea unor branduri cu reputaţie).
În legătură cu acest incident, compania Dedeman a anunțat, pe pagina oficială de Facebook, că nu organizează sondaje, concursuri online sau alte campanii promoționale cu revendicare de premii.
Aceasta sfătuiește cetățenii să nu furnizeze date personale sau informații de pe card.
”Acestea fac parte din atacuri de tip phishing sau alte forme de fraudare informatică. De aceea, pentru siguranţa ta, îţi recomandăm să nu dai curs campaniilor sau mesajelor de acest tip primite pe e-mail, Facebook, WhatsApp sau alte reţele sociale şi să nu furnizezi date personale sau date de pe card.
Toate concursurile organizate de DEDEMAN vor fi anunţate prin canalele de comunicare oficiale (pagina www.facebook.com/dedeman.ro şi website-ul www.dedeman.ro)”, informează compania.
În urmă cu exact o lună, un alt avertisment sever al specialiștilor de la CERT-RO anunța că hackerii se folosesc de identitatea vizuală a unor bănci pentru a obține date de la clienți.
Mai exact, aceștia copiau elementele de brand pentru a crea pagini de phishing, de obicei pe site-uri compromise, pe care ulterior le folosesc în astfel de email-uri-capcană, create pentru a determina potențiala victimă să-și introducă datele bancare.
Motivele utilizate frecvent de infractorii cibernetici pentru a convinge utilizatorii să-și introducă datele făceau referire de obicei la necesitatea actualizării acestor date, ori verificarea lor suplimentară.
Cei de la CERT-RO ne reamintesc faptul că banca la care suntem clienți nu va face astfel de solicitări pe mail. Ei ne recomandă ca atunci când intrăm la bănuieli după primirea unor astfel de mailuri să contactăm de urgență banca la care suntem clienți.