News

Capitala, invadată de șobolani şi țânțari! Primăria a tăiat din banii pentru deratizare și dezinsecție

Capitala ar putea fi invadată de şobolani, căpușe şi ţânţari, după ce Primăria Generală a tăiat din banii pentru deratizare şi dezinsecție
21.07.2021 | 15:04
Capitala invadata de sobolani si tantari Primaria a taiat din banii pentru deratizare si dezinsectie
ADVERTISEMENT

Capitala României riscă să se confrunte în perioada următoare cu o intensificare a problemelor cauzate de șobolani, țânțari și căpușe.

Bugetul pentru acțiunile de deratizare și dezinsecție pe 2021 a suferit tăieri importante. În consecință, suprafața de acțiune pentru lupta cu acești dăunători s-a redus cu aproape 65%.

ADVERTISEMENT

Capitala riscă să fie invadată de șobolani şi țânțari! Primăria a tăiat din banii pentru deratizare și dezinsecție

Conform datelor venite dinspre primărie, programul Unitar de Acţiune pentru Deratizare şi Dezinsecţie pe anul 2021 în Capitală prevede alocarea a 16,7 milioane de lei pentru astfel de operaţiuni, fonduri rezultate după ce, la propunerea primarului general Nicuşor Dan, a fost înjumătăţită suma solicitată de Compania Eco-Igienizare, prestatorul acestor servicii.

Această diminuare are repercursiuni extrem de grave. Astfel, în cazul parcurilor şi al spaţiilor verzi din Capitală, suprafaţa pentru care ar urma să se desfăşoare acţiuni de deratizare este de 2.679.501 metri pătraţi, în limita acestor fonduri, suprafaţa fiind redusă de la peste 7 milioane de metri pătraţi, deci cu aproape 65%.

ADVERTISEMENT

După aceste decizii, primăriile de sector au reclamat deja un blocaj, pentru că nici Primăria Generală nu execută aceste servicii, dar nici nu pot achiziţiona astfel de servicii pe cont propriu, pentru că nu au competenţa legală, notează Adevărul.

Solicitări venite dinspre sectoarele Capitalei

În iunie, primăria Sectorului 2 s-a adresat Primăriei Capitalei, solicitând tratamente de deratizare pentru cele 32 de parcuri din sector, cu argumentul că acestea ţin de domeniul public al Capitalei şi intră în obligaţia PMB, în virtutea Ordinului privind serviciul de salbrizare a localităţilor, emis de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, care prevede că deratizarea se execută ”pentru spaţiile deschise din domeniul public şi privat al unităţii administrativ-teritoriale în conformitate cu programul unitar de acţiune, dar nu mai puţin de 3 tratamente pe an”.

ADVERTISEMENT

Ulterior, solicitarea a fost transmisă mai departe Companiei Municipale Eco-Igienizare care a precizat într-un răspuns oficial că cele 32 de parcuri nu sunt cuprinse în cei 2,6 milioane de metri pătraţi din Programul Unitar de Acţiune.

Se pare că cei din compania municipală precizează că nu pot face acţiunile de deratizare în cadrul Programului Unitar Anual, însă le pot face prin Serviciul Comercial, în baza unui contract sau al unei comenzi ferme.

ADVERTISEMENT

Situaţia din Sectorul 2 nu este singulară, solicitând organizarea unei întâlniri, inclusiv cu reprezentanţi de la sectoare şi cu responsabili din PMB, pentru găsirea unei soluţii

Şi Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, afirma recent că deratizarea intră în competenţele Primăriei Municipiului Bucureşti şi că primăria pe care o conduce nu poate achiziţiona pe cont propriu astfel de servicii.

”Partea de deratizare intră în competenţele Primăriei Municipiului Bucureşti, nu în ale primăriei de sector. Cu alte cuvinte, primăria de sector nu poate cheltui bani şi antama contracte pentru ceva ce nu are în competenţă, pentru că după aceea te caută Curtea de Conturi şi te acuză de deturnare de fonduri”, a explicat Ciucu, conform sursei citate.

Reducerea costului pentru dezinsecţie şi dezinfecţie, decisă de un amendament al primarului

Încă din mai, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea finanţării de la bugetul Municipiului Bucureşti a Programului Unitar de Acţiune pentru Deratizare şi Dezinsecție în anul 2021.

Ulterior, potrivit unui amendament propus de primarul, Nicuşor Dan, costul total pentru pentru deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie pentru anul 2021 ajungea la 16,7 milioane de lei, la jumătate faţă de suma propusă de Compania Eco-Igienizare, prestatorul acestor servicii.

Unde se aplică tratamentele de deratizare din perioada iunie – noiembrie 2021:

  • – Spaţii deschise din domeniul public şi privat al PMB – parcuri, spaţii verzi, Grădina Zoologică;
  • – Cimitire;
  • – Terenuri ale instituţiilor publice locale, inclusiv depouri, parcări publice, etc.;
  • – Terenul aferent imobilelor cu spaţii destinate locuinţelor colective – asociaţii de proprietari/locatari, cămine studenţeşti, cămine de elevi, locuinţe sociale, parcări de reşedinţe, etc.;
  • – Clădiri care aparţin instituţiilor publice şi entităţilor subordonate PMB (subsol şi spaţii tehnice, de producţie, supraterane);
  • – Clădiri care aparţin instituţiilor publice ale autorităţilor locale, altele decât PMB;
  • – Imobile cu spaţii destinate locuinţelor de tip condominiu (asociaţii de locatari/proprietari, cămine de elevi, locuinţe sociale -subsol);
  • – Alte spaţii din interiorul spaţiilor deschise din domeniul public şi privat al Municipiului Bucureşti;
  • – Cămine şi canale aferente reţelelor tehnico-edilitare;
  • – Sistemul de monitorizare a traficului in Bucureşti- cemerete, dulapuri, echipamente, cămine.
ADVERTISEMENT