News

Capitala, în scenariul roșu. Restricțiile anunțate de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă

Miercuri, 12 ianuarie, Capitala a reintrat în scenariul roșu din pandemie. În aceste condiții, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis impunerea de noi restricții pentru populație.
12.01.2022 | 17:17
Capitala in scenariul rosu Restrictiile anuntate de Comitetul Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta
ADVERTISEMENT

La mijlocul acestei săptămâni, Bucureștiul a intrat în scenariul roșu, după ce rata de infectare a trecut de 3 cazuri la mia de locuitori. Incidența este acum de 3,32 infectări la 1.000 de locuitori în 14 zile în Capitală.

În aceste condiții, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) s-a reunit miercuri după-amiază în ședință pentru a lua noi măsuri în acord cu situația pandemică.

ADVERTISEMENT

Restricțiile anunțate de CMBSU după ce Capitala a intrat în scenariul roșu

Prefectul Georgiana Alexandra Văcaru a anunțat că Bucureștiul a intrat în scenariul roșu, cu aplicarea măsurilor de restricție specifice.

Astfel, activitatea restaurantelor şi cafenelelor este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, potrivit unei decizii adoptate de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) în şedinţa de miercuri.

ADVERTISEMENT

”Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-22,00.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, prevede hotărârea CMBSU.

ADVERTISEMENT

Peste 50 de școli din Capitală intră în sistem online

O altă consecință a intrării Capitalei în scenariul roșu este închiderea a peste 50 de școli, acolo unde activitatea fizică este suspendată, urmând ca elevii să facă orele online.

Marți, ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că 54-55 de şcoli din Bucureşti ar putea trece în sistem online de săptămâna viitoare, dacă rata incidenţei cazurilor COVID-19 va trece de 3 la mie în Capitală, iar procentajul de vaccinare al cadrelor didactice nu va depăşi 60% în acele unităţi.

ADVERTISEMENT

Iată măsurile care se aplică în Capitală după intrare în scenariul roșu:

– Începând de luni, școlile și grădinițele cu rata de vaccinare a personalului sub 60% urmează să treacă în online.

– Restaurantele, cinematografele, sălile de fitness și alte activități mai pot funcționa până la maximum 30% din capacitate.

– Masca medicală este obligatorie în toate spațiile publice închise sau deschise. Sunt permise doar măști de tip medical cu 3 pliuri sau FFP2, cele din material textil fiind considerate neconforme.

– Magazinele alimentare, deschise între 05:00-22:00, în afara acestui interval fiind permisă doar livrarea la domiciliu.

– Magazinele non-alimentare, deschise între 05:00-22:00, doar cu certificat COVID, iar în afara acestui interval fiind permisă doar livrarea la domiciliu. În magazinele non-alimentare mai mici de 200 mp, nu este necesară prezentarea certificatului COVID.

– Competiții sportive: intrarea doar cu certificat COVID, atât în spaţii închise, cât și în cele deschise. Pot fi organizate între orele 5:00-22:00, până la 30% din capacitatea spațiului, iar distanță să fie de minimum 2 metri între persoane.

ADVERTISEMENT
Tags: