News

Capitala se apropie de 3 cazuri la mie. Ce reguli trebuie respectate

Bucureștiul este tot mai aproape să depășească rata de infectare de trei la mia de locuitori. Acest lucru înseamnă că vor intra în vigoare noi reguli anti-Covid.
21.09.2021 | 17:23
Capitala se apropie de 3 cazuri la mie Ce reguli trebuie respectate
ADVERTISEMENT

Suntem în plin val patru, iar Capitala este tot mai aproape să depășească indicele de infectare de trei la mia de locuitori. În prezent, rata de infectare în București este de 2,91 la mia de locuitori.

Printre regulile valabile dacă se va trece de rata de 3 la mie este inclusiv aceea de a avea acces în restaurante, la nunți sau la activități în spații închise doar pe baza certificatului verde. Guvernul a adoptat, în aceste zile, hotărârea în acest sens.

ADVERTISEMENT

Certificatul verde, necesar atunci când se va depăși rata de trei la mia de locuitori în Capitală

Prin certificatul verde, o persoană atestă faptul că este imunizată împotriva coronavirusului, că a trecut prin boală sau că este testată negativ de Covid-19. Documentul poate fi descărcat de AICI.

”Subliniez că această hotărâre n-a impus restricţii. (…) În loc să se închidă total după 3 la mie, în intervalul 3-6 la mie s-a găsit o soluţie prin care totuşi să mai permitem activităţile economice să se desfăşoare cu anumit control sanitar aferent.

ADVERTISEMENT

Hotărârea de Guvern de ieri nu a impus restricții, de fapt la o incidență de peste 3 la 1000 în mod normal era prevăzut închiderea totală a activității. Deci în loc să se închidă total activitatea s-a găsit o soluție”, a declarat Raed Arafat în cadrul unei conferințe de presă de sâmbătă.

O altă regulă care va intra în vigoare va fi și aceea potrivit căreia se va permite accesul publicului, cu mască de protecție la gură, într-un procent de 70%, în cinematografe, instituții de spectacole sau concerte. La alte evenimente, precum nunţi, botezuri pot participa maximum 150 de persoane în interior și maximum 200 de persoane în exterior. Organizatorii trebuie să asigure, de asemenea, distanțarea între invitați.

ADVERTISEMENT

”Organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, este permisă cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în interior şi de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite prin ordinul ministrului sănătăţii,” au transmis autoritățile.

Organizarea de conferinţe este permisă cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului Sănătăţii, a mai precizat Raed Arafat în cadrul conferinței de presă.

ADVERTISEMENT

Accesul în restaurante va fi permis până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului

Totodată, accesul în restaurante, cafenele sau terase, este permis accesul până la 50% din capacitatea maximă. Aceste locuri vor putea funcționa în intervalul 5:00-2:00. La mitinguri/proteste vor putea lua parte doar 100 de persoane.

”Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 2,00”, a mai precizat Raed Arafat.

Cum se va intra în cluburi

În baruri, cluburi şi discoteci se va permite accesul doar a 30% din capacitatea maximă a locației, în intervalul orar 5:00 – 2:00. Sălile de jocuri de noroc, piscinele, locurile de joacă pentru copii, vor funcționa într-o capacitate de 50% din capacitatea spațiului.

De altfel, pot participa maximum zece persoane, care nu locuiesc împreună, la activităţile sportive şi recreative în aer liber.

”De asemenea, în cazul județelor/localităților cu incidența cuprinsă între 4 și 6 la mia de locuitori, operatorii economici care desfășoară activitatăți cu publicul în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness pot funcționa fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană”, au mai declarat autoritățile.

ADVERTISEMENT
Tags: