Sport
Betano Left
Betano Right
Betano TOP

Căpitanul care a spălat vase pentru a putea juca fotbal. Lider olandezilor are origini familiare în China și Surinam

Virgil van Dijk este liderul și căpitanul Olandei, dar până să ajungă un fotbalist de top a trecut prin dificultăți extreme
02.07.2024 | 17:00
Capitanul care a spalat vase pentru a putea juca fotbal Lider olandezilor are origini familiare in China si Surinam
Virgil van Dijk a avut o copilarie cu multe neajunsuri FOTO instagram
ADVERTISEMENT

În 2017, când van Dijk a semnat cu Liverpool, el a devenit cel mai scump fundaș din istoria fotbalului. Southampton a primit 75 de milioane de lire sterline, bani nemaivăzuți în achiziția unui apărător.

Se recomandă Virgil, pentru că nu vrea să mai audă de tatăl van Dijk

Pentru fotbalistul olandez a fost punctul maxim al unei cariere marcată de drame și neajunsuri. Virgil s-a născut la 8 iulie 1991, la Breda dintr-un tată olandez, Ron van Dijk, și o mamă afro-surinameză, Hellen Chin Fo Sieeuw. Bunicul acesteia a fost chinez și a emigrat din Guangdong în Surinam în jurul anului 1920

ADVERTISEMENT

Cu un frate și o soră mai mici, Virgil a crescut în Kesteren, în districtul Haagse Beemden din Breda. Tatăl său a părăsit familia când el avea 11 ani. Van Dijk a locuit mai întâi cu acesta, dar s-a întors în locuința mamei, după ce tatăl său a ales să rupă relațiile cu familia. Un caz asemănător cu cel al colegului Memphis Depay.

În adolescență a spălat vase la un fast-food

Van Dijk își folosește de obicei doar prenumele pe echipament, deoarece refuză asocierea lui tatăl van Dijk. “Ce s-a întâmplat exact este privat și nu voi spune presei. Nu este treaba nimănui. Dar tatăl meu nu mai este în viața mea”, s-a limitat el să explice.

ADVERTISEMENT

Drumul de la fotbalul de pe străzi până la cel pe marile stadioane ale lumii a fost lung și anevoios pentru Virgil. În adolescență, a combinat timpul petrecut jucând la academia Willem II cu o slujbă part-time ca spălător de vase. “Nu aveam un contract în acel moment. Nu mă gândeam că nu am niciun viitor în joc, dar știam, de asemenea, că trebuie să muncesc, să încerc să fac bani”, a spus el.

A fost remarcat de tatăl fraților Koeman

Van Dijk a început ca fundaș dreapta, însă a fost mutat într-o poziție centrală defensivă în 2008, la vârsta de 17 ani, după ce a crescut în înălțime cu aproximativ 18 centimetri.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa însă antrenorul de la Willem II nu a crezut în valoarea lui și, prin urmare, clubul nu a dorit să îi ofere un contract la finalul junioratului.

Atunci a plecat la FC Groningen la vârsta de 19 ani, în 2010, gratis. Fusese remarcat de Martin Koeman, care lucra pentru FC Groningen la acea vreme. Martin a fost tatăl lui Ronald și Erwin Koeman, cei doi frați de pe banca Olandei.

ADVERTISEMENT

La 20 de ani a fost la un pas de moarte

Cu încredere, el a devenit titular ușor-ușor, dar a primit o lovitură neașteptată. La 20 de ani a fost internat în spital cu peritonită și infecție renală avansată. A fost operat urgent și a petrecut 13 zile în spital, a pierdut aproape două kilograme și jumătate și nu a putut merge timp de 10 zile. Deoarece a fost la un pas de moarte, spitalul a mers până acolo încât i-a cerut să semneze un “fel de testament” în cazul decesului său.

Ulterior acestei experiențe, cariera lui Virgil a început să intre pe o pantă ascendentă. În 2013 a prins un transfer la Celtic, iar peste alți doi ani la Southampton, unde l-a cerut Ronald Koeman. După două sezoane a urmat mutarea carierei. Din 2017 e la Liverpool, stâlp al apărării și căpitan al echipei.

Messi l-a lăudat pentru calitățile lui de apărător

Virgil van Dijk este socotit apărătorul complet. Bun la cap, agil cu mingea la picior, calm și cu experiență. Însăși Messi a avut cuvinte de laudă pentru el. “Este un apărător care știe cum să-și aleagă momentul pentru a controla un atacant. Este foarte rapid și mare, dar are multă agilitate pentru înălțimea sa. E rapid și impresionant atât în apărare, cât și în atac, deoarece marchează multe goluri”, a spus argentinianul despre fotbalistul olandez.

Van Dijk și-a cunoscut soția Rike Nooitgedagt, pe când avea 20 de ani și sunt căsătoriți din vara anului 2017. Ei au patru copii.

Virgil van Dijk (71 selecții) va conduce astăzi, de pe teren, naționala Olandei, în disputa cu România, programată, de la ora 19.00, la Munchen. În cazul în care trece de Olanda, naționala noastră va juca în sferturi, la Berlin, cu învingătoarea dintre Austria și Turcia. Meciul ar avea loc la 6 iulie.

ADVERTISEMENT
7.00 este cota BETANO pentru ca van Dijk sa marcheze in poarta Romaniei