Fotbal intern

A vrut să se lase de fotbal, ACUM e CĂPITAN la Dinamo!

În ultimele două luni, Dinamo a schimbat căpitanii ca pe şosete. A încheiat sezonul precedent cu Dragoş Grigore ca purtător al banderolei, a început pregătirile cu Laurenţiu Rus în rol de...
30.07.2014 | 16:51
A vrut sa se lase de fotbal ACUM e CAPITAN la Dinamo

În ultimele două luni, Dinamo a schimbat căpitanii ca pe şosete. A încheiat sezonul precedent cu Dragoş Grigore ca purtător al banderolei, a început pregătirile cu Laurenţiu Rus în rol de lider, dar a debutat în noul sezon cu Vali Lazăr pe post de vîrf de lance. La prima vedere, învestirea jucătorului de 24 de ani ar putea părea hazardată. Firav şi cuminte, elevul lui Stoican nici nu are un fizic impunător în faţa adversarului. Dar Lazăr este un luptător. A suferit şi a muncit mult pînă să ajungă la acest statut privilegiat de la Dinamo.

Infernul lui Şiman

Mijlocaşul a început fotbalul la Petrolul. Erau vremurile în care „lupii” nu aveau nici investiţiile, nici ambiţiile de azi. Ploieştenii se luptau pentru un loc în Liga 1, iar Vali era unul dintre puţinii tineri ai prahovenilor. Florentin Dumitru şi Opriţa erau la putere. Antrenor: Vivi Răchită. După două sezoane (2007-2009) cenuşii la Petrolul, actualul dinamovist lua în calcul chiar abandonarea activităţii de jucător. Tehnicianul renunţase uşor la el. Lazăr nu a conceput viaţa fără fotbal, astfel că a mers în Liga a III-a, la Chimia Brazi, unde a stat doi ani. Evoluţia lui Lazăr a început odată cu transferul la Sportul Studenţesc. În Regie, a cunoscut alte vremuri vitregi. Juca la un nivel ridicat, însă financiar traversa un infern. Şiman uita să-şi plătească fotbaliştii chiar cu anii, iar Lazăr urmărea să lase „studenţia” în urmă cît mai rapid. A ajuns la Dinamo în vara lui 2013, iar un sezon mai tîrziu a preluat banderola de căpitan.

Fratele la Nintendo, tatăl la anvelope

Cariera lui Vali a intrat pe un făgaş normal pentru talentul şi inima acestui „pitic”. Nu a fost titular din prima în „Ştefan cel Mare”, dar şi-a aşteptat rîndul cu stoicism. Instalarea lui Stoican pe banca roş-albilor i-a făcut numai bine lui Lazăr. Antrenorul şi jucătorul se înţeleg de minune, deci este lesne de înţeles de ce tocmai el a fost prima opţiune pentru rolul de căpitan. Puterea de muncă a dinamovistului se trage din familie. Tatăl lui Vali este inginer la Fabrica de anvelope „Michelin” de la Floreşti. Fratele lui, Claudiu, este plecat de nouă ani în Statele Unite ale Americii. Lucrează în domeniul IT, la gigantul „Nintendo”, cunoscut pentru lansarea de jocuri video. Visul jucătorului este să vadă şi el „ţara tuturor posibilităţilor”. A vrut să meargă în această vară, dar a amînat momentul pentru toamnă sau chiar anul viitor. Trebuie, mai întîi, să obţină viza de State. Lazăr nu se scaldă în bani la Dinamo, are un salariu lunar de 3.000 de euro, iar jucătorul glumeşte cu prietenii că fratele său cîştigă mai bine ca IT-ist.

„Geamănul” lui Şerban

Dinamoviştii Vali Lazăr şi Ionuţ Şerban au avut un traseu identic în carierele lor, ceea ce n-ar fi o mare surpriză dacă ei n-ar face parte din generaţii diferite. Foştii „studenţi“ sînt despărţiţi de şase ani: Şerban – 18 ani, iar Lazăr – 24. Cei doi au început fotbalul la Petrolul Ploieşti. De aici, Vali a ajuns la Chimia Brazi. Într-un amical cu Sportul Studenţesc, fotbalistul a fost remarcat de Gigi Mulţescu, care l-a convins pe Şiman să plătească 80.000 de euro pentru el. După doi ani de „studenţie“, Lazăr a fost achiziţionat de Dinamo, în vara lui 2013. „Geamănul“ Ionuţ Şerban i-a călcat pe urme. După ce şi-a făcut junioratul la Petrolul, mijlocaşul defensiv a plecat la Chimia Brazi, în liga a IV-a. Un singur sezon a evoluat „la judeţ“, Şerban fiind evidenţiat la rîndul său de Sportul. Tot un sezon i-a fost de ajuns „închizătorului“ să convingă specialiştii de calităţile sale, iar în 2013, din două încercări, Şerban a semnat cu Dinamo. Acum, sînt cei mai buni prieteni în „Ştefan cel Mare“ şi stau în aceeaşi cameră. Şi încă două detalii ce-i apropie pe Ionuţ Şerban şi Vali Lazăr: ambii sînt născuţi în aceeaşi lună, august, ambii au renunţat la restanţele salariale de la Sportul Studenţesc numai ca să nu rateze transferul în „Groapă“.

S-au antrenat două luni în secret la Săftica

Mai mult, Lazăr şi Şerban au fost şi parteneri de antrenament în condiţii speciale în urmă cu fix un an. Aflaţi încă în litigiu cu Sportul,d ar doriţi foarte mult de Gigi Mulţescu la Dinamo, cei doi s-au antrenat, în secret, singuri, cu Ionel Augustin la baza de pregătire de la Săftica. Dinamo a pelcat în cantonamente la Poiana Braşov şi după în Anglia, însă situaţia celor doi nu fusese nici pe departe să fie rezolvată. Moment în care, cel care era selecţionerul echipei naţionale U19 pe acea vreme, a fost de acord să ajute şi să facă pregătire cu ambii la Săftica pentru ca aceştia să nu se antreneye singuri, prin parcuri. Totul însă a fost ţinut sub mare secret pentru că aceştia se aflau în plin litigiu cu Vasile Şiman, iar în cazul în care acesta ar fi luat la cunoştinţă despre această situaţie, exista riscul ca atît ei, cît şi Dinamo să aibă probleme cu fostul patron al Sportului Studenţesc. “Am fost de acord să ajut atunci Dinamo, pentru că era şi interesul meu să-l am pe Şerban sub observaţie, fiindcă era la lot. A durat vreo două luni totul şi a fost multă discreţie, fiindcă ei nu erau încă liberi de contract. I-a ajutat acea pregătire, fiindcă una e să te pregăteşti singur, prin parcuri, şi alta e să te antrenezi sub îndrumarea cuiva”, a explicat Ionel Augustin pentru FANATIK.

Conducerea nu l-a vrut pe Lazăr

Cu toate că ambii au ajuns pînă la urmă în “Ştefan cel Mare”, actualul căpitan al lui Dinamo nu a fost dorit de Dinamo la fel de mult precum s-a întîmplat în cazul lui Ionuţ Şerban. Conform surselor FANATIK, oficialii au ezitat în primă fază să forţeze şi pentru Vali Lazăr, tocmai din cauza problemelor pe care acesta le avea cu Vasile Şiman. “Hai să nu ne complicăm cu Lazăr, că cine ştie ce belele vom mai avea cu Şiman… Mai bine ne concentrăm să-l luăm pe Şerban şi gata, că el e mai de viitor şi îl putem vinde pe bani mulţi”, susţineau atunci oficialii “cîinilor”. Pînă la urmă, cel care a făcut tot posibilul să convingă şefii de utilitatea lui Lazăr a fost tocmai antrenorul Gigi Mulţescu, omul care i-a marcat cel mai mult cariera talentatului mijlocaş dinamovist.

Se tunde numai la Ploieşti!

Vali Lazăr are un tabiet pe care unii l-ar considera extravagant. Dinamovistul a rămas fidel, ani la rîndul, aceluiaşi hair-stylist. Frizerul jucătorului se află la Ploieşti, astfel că mijlocaşul merge să se tundă de fiecare dată numai la 60 de kilomteri distanţă de Bucureşti. Lazăr este şi un familist convins. Nu s-a însurat încă, dar trăieşte o frumoasă poveste de dragoste de aproximativ cinci ani cu Ioana, studentă la Psihologie.

„Am renunţat la Vali Lazăr cînd eram la Petrolul pentru că el nu punea osul la treabă. La antrenamente, era mereu în urma veteranilor din echipă, Florentin Dumitru şi Opriţa” (Vivi Răchită, fost antrenor al lui Lazăr)

„Am avut acelaşi traseu cu Lazăr, chiar mă amuzam cu el pe seama acestui lucru. Cine ştie, poate pe viitor vom juca şi în străinătate la aceeaşi echipă” (Ionuţ Şerban)

„Momentan sînt la Dinamo şi cred că o să rămîn aici în sezonul acesta. Apoi voi vedea. Dacă vom avea oportunitatea să cîştigăm campionatul, vom trage tare” (Vali Lazăr, căpitan Dinamo)

„M-a luat prin surprindere decizia staff-ului de a mă numi căpitan. Dinamo are foarte mulţi tineri, sîntem dornici de afirmare” (Vali Lazăr, mijlocaş Dinamo)

30 de meciuri a jucat Lazăr în sezonul trecut de Liga 1 pentru Dinamo, reuşind să marcheze 4 goluri

 P: Pariaza cu cei mai buni! BONUS de 150 RON la înregistrare!