După victoria categorică realizată joi, 26 septembrie, pe Arena Națională, scor 4-1 cu letonii de la RFS, FCSB se află la mai multe capitole în topurile realizate de UEFA după prima etapă din faza principală Europa League.
Campioana României este pe locul 2 în clasamentul general, cu 36 de echipe, grație golaverajului. Doar Ajax Amsterdam a mai marcat patru goluri, fără să primească însă niciunul, 4-0 cu Beșiktaș.
Ca echipă, FCSB s-a evidențiat în special prin forța ofensivă. Campioana României a intrat în Top 5 Europa League la următoarele capitole: șuturi la poartă, numărul și acuratețea paselor, și bineînțeles la goluri marcate.
Roș-albaștriii au tras de 18 ori spre buturile lui Ondoa, 9 mingi au prins cadrul porții, iar patru au scuturat plasa. Marcatori Bîrligea (8), Ștefănescu (32) și Olaru (58, 69).
Cu aceste cifre, FCSB este în topul echipelor care au bombardat cel mai mult poarta adversă, la egalitate cu Manchester United (1-1 cu Twente). Braga și FC Porto sunt lidere la acest capitol, dar au suferit la eficiență.
Cele două formații din Portugalia au expediat 30 de șuturi, respectiv 29, însă pe poartă au tras cât FCSB sau chiar mai puțin. Braga s-a impus greu, 2-1, acasă, cu Maccabi Tel Aviv, iar FC Porto a pierdut 2-3, pe terenul lui Bodo/Glimt.
Șuturi/pe poartă
Cel mai bun șuteur de la FCSB a fost Darius Olaru, cu cinci mingi expediate spre poartă, dintre care trei și-au atins ținta.
Șuturi/pe poartă (goluri)
Căpitanul FCSB, Darius Olaru, autorul unei duble senzaționale cu RFS, este singurul mijlocaș infiltrat în topul golgheterilor.
Goluri (șuturi/pe poartă)
Mă bucur că am reuşit să îmi ajut echipa prin cele două goluri, însă cel mai important pentru noi este că am reuşit această victorie. Am câştigat prin calitatea noastră. Avem calitate în faţă, am avut şi un gazon foarte bun, am marcat patru goluri şi e foarte bine pentru acest început în Europa League. Ştiam că trebuie să începem cu dreptul, era cel mai uşor meci. Pe baza acestui rezultat putem construi în continuare” – Darius Olaru – mijlocaș FCSB
FCSB a fost printre cele mai bune formații și la calitatea paselor. Din 579 de pase, elevii lui Elias Charalambous au reușit 496 corecte, rezultând o acuratețe la serviciu de 86%.
Pase: total/complete (acuratețea paselor)
Dintre titularii, Chiricheș, Radunovic, Dawa, Olaru și Lixandru au dat cele mai multe pase precise:
FCSB are doi jucători care n-au greșit nicio pasă și sunt incluși printre fotbaliștii cu acuratețea paselor 100%. E vorba despre rezervele Alexandru Băluță (9/9) și Daniel (3/3). Primul a intrat pe teren în minutul 67, iar cel de-al doilea în ultimele șase minute.
Este plăcut să revenim în Europa cu o victorie frumoasă, cu goluri multe, cu un joc bun. Este bine, este un început promiţător. Sperăm ca această victorie să ne dea un moral bun şi să câştigăm şi în campionat, să ajungem acolo sus unde ne este locul” – Vlad Chiricheș, fundaș FCSB
Împotriva lui RFS, cel mai slab adversar dintre cei pe care urmează să-i întâlnească în faza principală Europa League, FCSB a realizat o posesie de 55% și a inițiat 31 de atacuri. Sunt statistici care o plasează bine, dar nu printre primele:
Posesie
Atacuri
Cornere
Sunt foarte fericit pentru jucători, pentru că am făcut un joc foarte bun, toţi merită felicitări. Ceea ce trebuie să facă acum este să continue în acest fel. Toţi jucătorii care au evoluat au avut o formă foarte bună şi rezervele au dat un impuls când au intrat pe teren” – Elias Charalambous – antrenor FCSB
Dacă în plan ofensiv a impresionat, FCSB n-a avut cifre la fel de bune la jocul defensiv. Campioana României a recuperat puține mingi (28), comparativ cu Olympiacos (54), deși a fost destul de agresivă și a făcut 16 tackling-uri. Doar Rangers, RFS și Twente au recurs la mai multe alunecări.
Mingi recuperate
Fundașul stânga Risto Radunovic a recuperat cele mai multe mingi dintre jucătorii de la FCSB, șapte din totalul de 28. Celelalte recuperări au fost reușite de Chiricheș (4), Dawa (4), Mihai Popescu (3), Lixandru (3), Edjouma (2), Olaru (1), Șut (1), Bîrligea (1), Miculescu (1) și Băluță (1). Concluzia: fundașii au recuperat 18 baloane, mijlocașii șapte, iar atacanții trei.
Tackling-uri
La acest capitol al deposedărilor prin alunecare s-a remarcat în mod special veteranul Vlad Chiricheș. Fundașul central de 34 de ani a făcut 5 tackling-uri. Surprinzător, următorul este atacantul Daniel Bîrligea, cu trei tackling-uri la picioarele adversarilor.
În urma unui astfel de procedeu asupra portarului Ondoa s-a născut primul său gol pentru FCSB, reușita de 1-0 din meciul cu RFS. Alți trei jucători au băgat câte două alunecări: Dawa, Lixandru și Olaru.
Fotbaliștii lui FCSB au comis 13 faulturi și au fost faultați de 11 ori. Bîrligea a provocat cele mai multe faulturi, patru! fiind printre cei mai agresivi din prima rundă a fazei principale din Europa League. Cel mai cotonogar a fost Zafeiris, mijlocașul de la Slavia Praga (6 faulturi comise).
De altfel, vicecampioana Cehiei este cea mai agresivă echipă, cu 26 de intervenții neregulamentare în partida câștigată cu Ludogoreț, 2-0, în deplasare.
Faulturi comise (suferite)
FCSB a avut și un portar în mare formă. Ștefan Târnovanu a primit un gol, dar a salvat alte patru mingi grele expediate spre buturi de fotbaliștii letoni. Goalkeeperul român se află în topul paradelor salvatoare, în fruntea căruia se află: