News

Captură istorică de droguri în Portul Constanța: aproape o tonă și jumătate de heroină. Video

Captură record de droguri realizată de DIICOT: aproape o tonă și jumătate de heroină a fost descoperită în Portul Constanța.
20.05.2021 | 17:42
Captura istorica de droguri in Portul Constanta aproape o tona si jumatate de heroina Video
ADVERTISEMENT

Captură record de droguri în România. DIICOT a anunțat, joi, că în Portul Constanța a fost descoperită, în această lună, cea mai mare cantitate de heroină din toate timpurile.

Procurorii au spus, într-o conferință de presă, că au fost ridicate 1.452 de kilograme de heroină pură, a doua captură din UE ca importanță.

ADVERTISEMENT

Pe piața neagră, această uriașă cantitate de droguri valorează suma de 45 de milioane de euro.

Captură record de droguri a DIICOT: 1.452 kilograme de heroină, în valoare de 45 de milioane de euro

Procurorul-şef adjunct al DIICOT, Oana Daniela Pâţu, a anunțat, joi, o captură record de heroină: 1.452 kilograme, cea mai mare cantitate descoperită vreodată în România şi a doua din Uniunea Europeană.

Oficialul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism spune că drogurile au fost introduse în ţară, în Portul Constanţa, de o grupare infracţională formată din cetăţeni români şi străini.

ADVERTISEMENT

”La data de 10.05.2021, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat o percheziție a unor containere aflate în Portul Constanța, în urma căreia s-a reușit efectuarea unei capturi istorice de heroină, în România, respectiv 1.452 de kilograme, care au fost transportate, disimulate într-un container cu materiale de construcții, pe ruta Iran-România, cu destinația finală țările din vestul Europei.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul autorităților judiciare din Ungaria, Austria, Germania, Regatul Țărilor de Jos, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă și Franța”, a anunțat Oana Pâțu.

ADVERTISEMENT

Potrivit DIICOT, valoarea drogurilor este de circa 45.000.000 de euro, fiind a doua cea mai mare captură de heroină din Uniunea Europeană, din ultimii ani.

În acest caz, procurorii au mai depistat 9 membri ai grupării infracţionale organizate, printre care şi liderul acesteia, urmând a fi luate măsuri procesuale corespunzătoare, a mai transmis instituția.

ADVERTISEMENT

Uriașa cantitate de droguri are ca stat de origine Iranul, iar destinația sa era vestul Europei. În acest caz, România avea rolul unei țări de tranzit.

Unde era ascunsă heroina

Potrivit unui comunicat emis de DIICOT, liderul grupului infracțional ar fi stabilit o infrastructură de transport și comerț sofisticată și complexă, pentru a facilita transportul unor cantități mari de droguri, de la unitățile de producție, la cele de distribuție din Europa.

Acesta ar fi controlat un număr semnificativ de companii, depozite și camioane, în mai multe țări din UE și ar fi organizat un flux de mai multe tipuri de bunuri legale, pentru a ascunde uriașa cantitate de heroină.

Astfel, marfa legală a fost folosită pentru a ascunde drogurile sau pentru a justifica deplasarea camioanelor între facilitățile sale. Toate aceste acțiuni au fost menite să inducă în eroare autoritățile și să îngreuneze orice potențială investigație.

În cadrul acțiunii, a fost implicat operațional Europol și Eurojust. Activitățile au fost sprijinite de atașatul de afaceri interne al MAI la Europol.

ADVERTISEMENT