News

Captură-record de cocaină pe o navă cu comandant român! Ce implicare a avut marinarul 

Captură record de cocaină pe o navă cu comandant român! Implicarea marinarului a fost una evidentă în transportul drogurilor. Ce traseu a avut vaporul
19.12.2021 | 15:14
Capturarecord de cocaina pe o nava cu comandant roman Ce implicare a avut marinarul
ADVERTISEMENT

Aproape incredibil, dar cât se poate de adevărat! Peste o tonă și jumătate de cocaină a fost descoperită pe un vapor al cărui comandant era român.

Marfa a fost găsită o parte într-un port francez, restul în Olanda. Presa internațională a alocat spațiu serios evenimentului și a refăcut întregul traseu al navei.

ADVERTISEMENT

Captură record de cocaină pe o navă cu un comandant român!

De altfel, despre această situație a scris chiar și Maritime Executive, cea mai citită platformă online de știri din domeniul maritim din lume.

Pe lângă cantitatea uriașă de cocaină confiscată, dar și lăsând la o parte valoarea ei pe piață, adică peste 120 de milioane de euro, traseul navei și implicarea căpitanului român și a echipajului au ieșit în evidență.

ADVERTISEMENT

Mai exact, francezii au raportat în octombrie o captură-record de mai mult de o tonă de cocaină, 1.127 kg, în valoare de zeci de milioane de euro, pe cargoul Trudy, la intrarea în Canalul Mânecii.

Ca să înțelegeți mai bine, vorbim despre cea mai mare captură realizată în apele franceze în ultimii ani de zile. Cei din Hexagon, au interceptat inițial nava cu un elicopter, apoi au trimis bărcile de patrulare.

ADVERTISEMENT

N-a ieșit deloc bine pentru echipaj la inspecție. Potrivit audierii căpitanului său, Trudy, avea calele umplute cu sare și produse metalice.

Aceasta ar fi ieșit din Rotterdam la jumătatea lunii iulie 2021 cu direcția coasta de est a Statelor Unite. De acolo, cu cala goală, a plecat la mijlocul lunii august spre Brazilia. A urcat pe Amazonpână în portul fluvial Munguba de unde a făcut o primă încărcătură de caolin.

ADVERTISEMENT

A urmat o a doua escală, lângă Salvador de Bahia, în portul Aruta, de data aceasta pentru a îmbarca magneziu pe care trebuia să-l ducă la Anvers, în Belgia, și la Rotterdam, în Țările de Jos.

„După câteva ore de investigații, echipele de căutare, asistate de câini speciali, au descoperit, ascunse în spatele unui perete despărțitor, 40 de pungi care conțineau bucăți compacte cu o pulbere albă. Testele antinarcotice au confirmat prezența cocainei”, au anunțat autoritățile.

Zeci de ore au durat audierile celor 20 de membri ai echipajului. 19 dintre ei au fost ulterior inculpați pentru acuzații legate de trafic de droguri.

Interesant este că de navă răspundea un român, Romulus F., în calitate de căpitan, care a și fost arestat. Secundul lui e un rus, iar din echipaj mai fac parte marinari ruși, ucraineni, filipinezi și etiopieni.

Mai mult decât atât, armatorul a trimis de urgență un echipaj înlocuitor și i-a concediat pe toți cei arestați. Nu s-a terminat aici pentru că la jumătatea lunii octombrie, 10 intruși înarmați și purtând cagule s-au urcat pe navă, care era sechestrată în portul Dunkirk, și i-au luat prizonieri pe membrii echipajului de înlocuire.

Aceștia vorbeau engleza, erau violenți și amenințători, dar au plecat în cele din urmă cu mâinile goale înainte de răsăritul soarelui. Nu au fost raportate persoane rănite. Polițiștii cred că a fost o încercare disperată de a recupera drogurile și banii.

Culmea, după o altă verificare, oamenii legii au raportat că au găsit încă 29 de cutii mari, fiecare conținând aproximativ 10 pachete de aproximativ un kilogram. De asemenea, au descoperit un bloc de nouă kilograme și 46 de pachete mai mici. În total, încă 529 de kilograme de cocaină au fost scoase de pe vas. Valoarea estimată a ultimei confiscări a fost de peste 40 de milioane de euro.

Deocamdată nu se știe unde trebuia să ajungă transportul.

ADVERTISEMENT