Sport

Caracatiţa CSM Bucureşti! Cum este controlat “la sânge” clubul din Capitală de factorul politic. Exclusiv

CSM Bucureşti a ratat un nou sezon, deşi echipa de handbal are un buget de 3.800.000 de euro. Clubul din Capitală este, însă, controlat de factorul politic, care ia inclusiv decizii de ordin tehnic.
05.06.2022 | 23:56
Caracatita CSM Bucuresti Cum este controlat la sange clubul din Capitala de factorul politic Exclusiv
Caracatiţa CSM Bucureşti! Cum este controlat "la sânge" clubul din Capitală de factorul politic. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

CSM Bucureşti este unul dintre cele mai puternice cluburi din handbalul feminin mondial. Însă, în ciuda bugetului uriaş, de 3.800.000 de euro pe an, şi a pleiadei de vedete, „tigroaicele” au ratat principalele obiective ale sezonului.

Campionatul a fost pierdut în faţa Rapidului la un punct, în timp ce calificarea în Final Four-ul din Champions League a fost pierdută la un gol. Deşi conducerea a încercat să facă un şoc la echipă pe parcursul sezonului, prin schimbarea antrenorului, factorul politic a intervenit şi a blocat aceste intenţii. Mai mult, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a demis-o pe Gabriela Szabo, anunțul fiind făcut pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Conducerea a încercat să îl demită de trei ori pe Adi Vasile pe parcursul sezonului!

La începutul lunii mai, CSM Bucureşti a ratat pentru a treia oară la rând calificarea în Final Four-ul din Champions League. Iar conducerea era hotărâtă să îl demită pe Adi Vasile din funcţia de antrenor. Numai că, tehnicianul este blindat pe post.

Are sprijinul oamenilor politici din Consiliul de Administraţie şi rămâne tare pe poziţii. Din informaţiile FANATIK, pe parcursul sezonului, conducerea formată în principal din Gabi Szabo (director general) şi Remus Drăgănescu (managerul secţiei de handbal) a încercat în alte două rânduri să îl schimbe pe Adi Vasile, însă în Consiliul de Administraţie aceste propuneri au fost respinse.

ADVERTISEMENT

CSM București are un buget de 3,8 milioane de euro, iar majoritatea banilor vin de la Primăria Capitalei. Astfel, un cuvânt greu de spus în viața echipei îl au și oamenii numiţi politic. Toate deciziile importante de la CSM București trebuie trecute prin Consiliul de Administrație, al cărui membrii sunt puși în funcție și susținuți pe linie politică, de cei care au câștigat alegerile locale în 2020.

Conform Regulamentului de funcţionare şi organizare al clubului CSM Bucureşti, Consiliul de Administraţie este format din 5 persoane: directorul general al clubului, un reprezentant al primarului general și 3 consilieri ai Consiliului General.

ADVERTISEMENT

Consiliul de Administraţie de la CSM Bucureşti, în sezonul trecut:

  • Gabi Szabo – director general (demis pe 3 iunie 2022)
  • Luminița Gabriela Șerban – USR
  • Nicorel Nicorescu – USR
  • Răzvan Mihai Socolovici – PNL
  • Cristi Roșu – consilierul primarului Nicuşor Dan

Oamenii politici au participat la antrenamentele echipei fără acordul conducerii!

Implicarea oamenilor politici la club trece dincolo de birouri. Din informaţiile FANATIK, pe parcursul sezonului aceştia chiar s-au deplasat la antrenamentele echipei pentru a sta de vorbă cu handbalistele şi cu antrenorii.

ADVERTISEMENT

Conducerea nici măcar nu a fost anunţată, iar jucătoarele s-au trezit cu vizite „pe parchet” din partea unor oameni politici, al căror rol e cu totul altul în organigramă. Această implicare a politicului poate fi o explicaţie pentru atmosfera de la echipă, climatul din cadrul lotului fiind unul dificil pe tot parcursul sezonului.

Chiar dacă a profitat de excluderea celor de la ŢSKA Moscova din Liga Campionilor, CSM Bucureşti nu a reuşit să treacă de Esbjerg în „dubla” decisivă pentru Final Four. Mai mult, a fost depăşită şi de Rapid pe plan intern şi tremură pentru un wild card pentru Liga Campionilor. Singurul obiectiv bifat a fost câştigarea Cupei României. Nota de plată a fost plătită de directorul general.

Primarul Capitalei a detașat-o pe Gabi Szabo la… Sala Dalles

Conducerea echipei a încercat de mai multe ori pe parcursul sezonului să creeze un șoc la CSM București prin demiterea antrenorului. Însă, șocul a venit în finalul sezonului când Nicușor Dan a luat decizia de a o detașa pe Gabriela Szabo de la conducerea CSM București la conducerea Centrului Dalles, care găzduiește piese de teatru, conferințe și concerte.

Anunțul edilului a venit sec, pe Facebook: “Am luat decizia de a schimba conducerea Clubului Sportiv Municipal București. Directorul general al CSM, Gabriela Szabo, va fi detașată la conducerea Centrului Dalles, iar în locul ei va fi numit interimar unul dintre directorii adjuncți.

Înainte de a lua această decizie, am discutat cu membrii Consiliului de Administrație al CSM București, iar concluzia a fost clară – schimbarea e necesară. Actuala conducere a ratat obiective competiționale, a determinat plecarea unor oameni valoroși și a avut un management defectuos (decizii pripite și fără consultare, dar și tergiversarea luării altor decizii, incapacitatea de a armoniza relațiile interne, abordări conflictuale în interacțiunile cu șefii secțiilor sportive).

În același timp, în urma semnalelor primite din interior, voi trimite Corpul de Control pentru a verifica activitatea CSM București. Precizez că am toată prețuirea pentru performanțele sportive ale Gabrielei Szabo, dar decizia pe care am luat-o privește activitatea ei în fruntea CSM București”, a fost mesajul dur al lui Nicuşor Dan.

Gabriela Szabo a aflat de pe Facebook că a fost înlocuită din fruntea CSM Bucureşti

Fostul director general de la CSM Bucureşti, Gabriela Szabo a aflat de pe Facebook că a fost detaşată de la CSM Bucureşti la conducerea Centrului Dalles şi a ales tot reţelele de socializare pentru a transmite un mesaj:

“Am observat în spațiul public, respectiv pe rețeaua de socializare FB, anunțul domnului Primar Nicușor Dan în ce privește schimbarea conducerii CSM, inclusiv prin ‘detasarea’ mea.

Fără a exista o bază documentară, decizia apare ca motivată de aspecte aflate personal de domnul Primar ‘din interior’ (al clubului). Aceiași angajați pe ale căror spuse este întemeiată decizia anunțată au pierdut în instanță dosare inițiate ca urmare a defăimării mele sau a activității mele.

Nu sunt o persoană conflictuală, de aceea voi urmări desfășurarea acestei proceduri, bineînțeles așteptându-mă să fie una transparentă, în egală măsură analizând legalitatea acesteia. Fac această precizare întrucât, în calitate de Membru al Consiliului de Administrație al CSM, nu am participat la întâlnirile domnului Primar cu membrii Consiliului”, a scris Szabo pe Instagram.

Nicuşor Dan a semnat contractul de 20.000 de euro pe lună al Cristinei Neagu!

Însă, ca să ne facem o idee despre nivelul de implicare al politicului la CSM Bucureşti, aflăm că însuşi Primarul General al Capitalei a semnat noul contract al Cristinei Neagu. Starul celor de la CSM Bucureşti a început negocierile pentru un nou contract în finalul anului trecut.

Fiind jucătoarea emblematică a clubului, oficialii echipei i-au oferit un contract record de 20.000 de euro lunar, cel mai mare salariu din handbalul feminin. Însă, această mutare a trebuit să fie autorizată de Primarul General al Capitalei, iar după ce Nicuşor Dan şi-a dat girul pentru noul contract, el a fost parafat şi de părţile implicate. Astfel, Cristina Neagu va rămâne la CSM până în 2024, oficialii având intenţia de a-i oferi o funcţie în cadrul clubului şi după retragere.

Începe „dansul”! Postul de manager al secţiei de handbal şi cel de director general, vacante

La CSM Bucureşti nu este atmosferă de vacanţă, ci se pregătesc alte lupte. Contractul lui Remus Drăgănescu în funcţia de manager al secţiei de handbal se încheie în luna iunie. Există patru pretendenţi pentru acest post: Cristina Vărzaru, Daniel Georgescu, Vlad Enăchescu şi Andrei Luca. În Consiliul de Administraţie s-au făcut şi două tabere şi rămâne de văzut care dintre candidaţi va fi ales să se ocupe de destinele secţiei de handbal.

Cristina Vărzaru – fostă mare handbalistă a României, câştigătoare a Ligii Campionilor cu CSM Bucureşti şi până în 2022 a fost Secretarul General al FRH

Daniel Georgescu – a fost managerul secţiei de handbal de la Dinamo, unde a creat o echipă de Liga Campionilor. Înlocuit în acest an de David Barrufet

Vlad Enăchescu – a mai ocupat funcţia de şef al handbalului la CSM Bucureşti între 2019 şi 2020. Este omul care l-a numit în funcţia de antrenor pe Adi Vasile

Andrei Luca – în mandatul său, CSM Bucureşti a câştigat Liga Campionilor şi s-a calificat de trei ori în Final Four. A fost înlocuit în anul 2019

Rămâne de văzut cine va fi propulsat spre funcţia de director general la CSM Bucureşti. Este o funcţie care, prin tradiţie, este ocupată de persoane cu o mare influenţă în politică, astfel că este posibil ca succesorul Gabrielei Szabo să fie o persoană de încredere a lui Nicuşor Dan. Între timp, interimatul va fi asigurat de Ionuţ Aron sau Vasile Pâslaru, unul dintre cei doi directori generali adjuncţi.

“Demisia mafiei PNL-USR din conducerea CSM Bucureşti! Demisia domnului antrenor Adrian Vasile! CSM Bucureşti ratează calificarea în Final Four-ul Ligii Campionilor”, Aurelian Bădulescu, liderul PSD din Consiliul General al Capitalei

A început „curăţenia de vară”! 10 jucătoare au plecat la finalul sezonului

La câteva zile după finalul sezonului, la CSM Bucureşti a avut loc un adevărat exod. După ratarea titlului, „tigroaicele” s-au despărţit de nu mai puţin de 10 jucătoare. Jelena Grubisic va pleca după 7 ani petrecuţi la CSM Bucureşti, club alături de care a câştigat Liga Campionilor. Jucătoarea croată este însărcinată, dar asta nu a împiedicat-o să apere pe final de sezon.

Jucătoarele care au plecat de la CSM Bucureşti:

  • Jelena Grubisic
  • Carmen Martin
  • Eduarda Amorim
  • Yvette Broch
  • Samara Da Silva
  • Tess Wester
  • Barbara Lazovic
  • Martine Smeets
  • Denisa Vâlcan
  • Diana Fînaru

Pentru noul sezon au fost perfectate următoarele transferuri: Kalidiatou Niakaté, Marina Sudakova, Evelina Eriksson, Grace Zaadi şi Laura Glauser. Din informaţiile FANATIK, la CSM Bucureşti va reveni în această vară şi Crina Pintea.

Eclipsă de performanțe în ultimii patru ani!

CSM București este un club care a pornit fulminant în cupele europene. La debutul în EHF Champions League, „tigroaicele” au câştigat competiţia, în 2016. A fost o finală epică, tranşată în faţa lui Gyor, la Budapesta, după executarea loviturilor de departajare, scor 26-25. În următorii ani, „tigroaicele” au mai bifat două prezenţe în Final Four, unde au ocupat locul 3, în 2017 şi 2018.

În intervalul 2015-2018, echipa din Capitală a dominat autoritar şi pe plan intern, reuşind să obţină patru titluri consecutive de campioană. În ultimii ani, rezultatele nu au fost la nivelul investiţiilor. Echipa a obţinut un singur titlu din 2018 până acum şi nu a mai bifat nicio prezenţă în Final Four. Iar în acest final de sezon, CSM Bucureşti a ratat campionatul la un punct, fiind depăşită de Rapid.

“Am găsit la CSM București neveste de politicieni și oameni fără nicio pregătire. N-am mai acceptat compromis pe bani publici, de-asta deranjez!”, Gabi Szabo, director general CSM Bucureşti, într-un interviu Fanatik în 2020

  • 2016 este anul în care a câştigat CSM Bucureşti Liga Campionilor
  • 5 titluri de campioană a României au „tigroaicele”
  • 3.800.000 de euro este bugetul anual al echipei de handbal feminin
  • 20.000 de euro câştigă Cristina Neagu, cea mai bine plătită handbalistă a lumii
ADVERTISEMENT