News

Carantină în alte două localităţi. Coronavirusul face prăpăd în Neamţ

21.10.2020 | 11:46
Carantina  in alte doua localitati Coronavirusul face prapad in Neamt
ADVERTISEMENT

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a dispus instituirea carantinei în două comune învecinate din județul Neamț, Tașca și Tarcău.

În cele două comune rata infectărilor a trecut de 3 la mia de locuitori astfel că au fost dispuse măsuri drastice pentru limitarea răspândirii virusului.

ADVERTISEMENT

Carantina a intrat în vigoare de azi dimineață, de la ora 5.00 și este valabilă pentru următoarele 14 zile.

Restricții severe de circulație în comunele Tașca și Tarcău

Prin două ordine publicate în Monitorul Oficial, DSU a dispus interzicerea desfășurării evenimentelor private, precum nunți, botezuri sau mese festive, iar activitatea barurilor, restaurantelor și cafenelelor a fost interzisă atât în interior, cât și pe terase.

ADVERTISEMENT

O altă interdicție  vizează activitatea cu publicul a operatorilor economici din domeniul jocurilor de noroc, precum și a celor din domeniul turismului. Această ultimă interdicție va afecta în mod deosebit aceste localități, aflate într-o  zonă turistică.

Slujbele religioase vor fi permise doar în exteriorul bisericilor, cu un număr maxim limitat la 20 de participanți. Toți locuitorii peste 5 ani vor trebui să poarte mască de protecție și în spațiile deschise. Cusurile școlilor se vor desfășura exclusiv online.

ADVERTISEMENT

Jandarmeria și poliția din județul Neamț vor lua măsuri pentru limitarea circulației persoanelor în cele două comune și se vor stabili rute ocolitoare pentru căile majore de circulație care tranzitează zona. Astfel, vor fi permise transportul de marfă și circulația persoanelor care muncesc în afara zonei carantinate, dar nu și intrarea în cele două comune a persoanelor care au acolo locul de muncă, făcând excepție cei care lucrează în domeniul ordinii publice și securității național, în cel sanitar și alte câteva excepții.

Persoanele exceptate de la interzicerea ieșirii sau intrării în cele două localități vor trebui să prezinte un act care să probeze faptul că pot ieși sau intra în localitate.

ADVERTISEMENT

Decizia de carantinare a fost luată după ce au fost identificate 13 cazuri de infectare cu coronavirus la Tarcău și 26 la Tașca, „riscul epidemiologic fiind de o gravitate maximă, în circumstanțe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare”, potrivit DSU.

ADVERTISEMENT
Tags: