ADVERTISEMENT
News

Carantina parțială îi pune la grea încercare pe producătorii locali. Ce pot face după închiderea piețelor

Autor: Bogdan Solomon | 07.11.2020 | 16:18
Carantina parțială îi pune la grea încercare pe producătorii locali. Ce pot face după închiderea piețelor
Producătorii locali trebuie să se orienteze către alte spații comerciale. Sursa foto: colaj

În încercarea de a limita răspândirea virusului SARS-COV-2, autoritățile au luat hotărârea ca toate piețele din țară să își suspende activitatea începând de luni, 9 noiembrie. În aceste condiții, producătorii locali se văd nevoiți să se reorienteze către alte spații comerciale.

ADVERTISEMENT

Măsura vine în contextul carantinei parțiale instituite de autorități încă din debutul săptămânii viitoare, când va reintra în vigoare și declarația pe propria răspundere pentru deplasările nocturne. În plus, masca de protecție va deveni obligatorie, iar școlile vor funcționa doar în sistem online.

Va depinde de implicarea fiecăruia dintre noi, fiecare poate prin gesturi simple să ajute și să fie parte din acest efort major pentru a limita impactul virusului”, a explicat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

Cu piețele închise, producătorii locali își pun speranțele în alte spații comerciale

Nu înţeleg de ce pieţarii trebuie să fie închişi, iar supermarketurile să funcţioneze. De exemplu, dacă te duci într-un supermarket vezi o mulţime de oameni care ating diferite produse de pe rafturi, iar apoi le lasă înapoi. Vine altul şi ia produsul contaminat de cel de dinainte.

Chiar în primul weekend când a fost lockdown în primăvară, am fost în piaţă în Iaşi şi lucrurile erau excelent organizate. Toţi pieţarii aveau o folie peste produse, clienţii nu puteau să atingă cu mâna produsele.

ADVERTISEMENT

Doar indicau vreau roşia aia, vreau castravetele ălă și pieţarul punea mâna. Nu văd de ce există risc de contaminare în piaţă, iar la supermarket nu”, a declarat proprietarul unei berării pentru Mediafax.

Cu toate acestea, autoritățile au ajuns la concluzia că în piețele închise nu este respectată distanțarea fizică, iar oamenii „uită” să poarte măștile de protecție sau le poartă necorespunzător, fără să acopere gura și nasul.

ADVERTISEMENT

În schimb, piețele în aer liber vor rămâne deschise, dar „cu măsuri foarte stricte, că în momentul în care îţi rămân mai puţine pieţe, poţi să le controlezi mai uşor”.

Măsurile vor fi 30 de zile aplicate. Urmărim eficacitatea lor, în măsura în care reuşesc să oprească numărul de infectări şi sper să nu mai fie necesare alte măsuri. Dar asta va depinde în mare măsură și de măsura în care oamenii înţeleg şi se conformează.

ADVERTISEMENT

Acum pot să vă spun şi lucruri bune, se vede pe stradă cu ochiul liber, mă uit în tramvaie, la metrou, în spaţii deschise, oamenii respectă măsurile, cam 97%, deci există un respect faţă de măsuri şi cred că asta este până la urmă soluţia, oamenii să se protejeze”, a explicat premierul Ludovic Orban.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!