News

Perioada de carantină ar putea fi redusă la 5 zile în România. Propunerea unui expert în sănătate publică

Un expert în sănătate publică propune ca perioada de carantină să fie redusă la 5 zile în România. Măsura este impusă deja în alte state din Europa și din lume.
06.01.2022 | 07:27
Perioada de carantina ar putea fi redusa la 5 zile in Romania Propunerea unui expert in sanatate publica
ADVERTISEMENT

La finele anului trecut, în plină extindere a valului de infecții, SUA decidea să reducă timpul de izolare de la 10 la 5 zile pentru persoanele infectate cu Covid-19.

Având la bază acest model, expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, propune ca și în România să fie luată o decizie similară.

ADVERTISEMENT

Un expert în sănătate publică propune ca perioada de carantină să fie redusă la 5 zile în România

CDC (Center for Disease Control and Protection) din SUA a redus perioada de carantină și izolare la 5 zile de la infectare sau expunere (și 24h fără febră)”, a scris Răzvan Cherecheș pe Facebook.

Expertul mai spune că decizia americanilor a fost luată în baza dovezilor științifice care arată că gradul maxim de infecțiozitate după startul simptomelor este în primele 2-3 zile și continuă să scadă până în a 8-a zi. Modelul ar putea fi implementat și în România, susține Cherecheș.

ADVERTISEMENT

”Ar trebui analizată și în România ajustarea perioadei de 2 săptămâni de izolare post-infectare – scăderea la 1 săptămână ar fi susținută de suficiente studii”, adaugă Cherecheș.

Despre acest subiect a vorbit, miercuri, și Raed Arafat. Șeful DSU a specificat că o astfel de măsură s-ar putea impune diferențiat, pentru vaccinați și nevaccinați.

ADVERTISEMENT

”Urmează să se facă o modificare la decizia CNSU pe perioada de carantinare și pe perioada de izolare. Înțelegerea pe care o avem la acest moment și urmează ca astăzi (n.r. miercuri) sau mâine (n.r. joi) cel târziu să emitem o hotărâre a CNSU, după cum decide premierul.

Aici vorbim de reducerea perioadei de carantinare și de izolare. Și e posibil să fie diferențiat pentru persoanele care nu sunt vaccinate sau trecute prin boală și persoanele care sunt. Ideea este să mergem pe o reducere a perioadei de carantinare și de izolare.

ADVERTISEMENT

Zilele exacte o să le vedeți când vom anunța hotărârea CNSU”, a declarat Raed Arafat, într-o conferință de presă.

SUA și Cehia au redus la 5 zile perioada de carantină

La mijlocul acestei săptămâni, Cehia a decis să reducă de la 14 la 5 zile perioada de izolare în care trebuie să intre persoanele confirmate cu infecţia SARS-CoV-2.

Decizia are ca scop să protejeze administraţia şi economia de un colaps în contextul propagării rapide a variantei Omicron a coronavirusului, a explicat ministrul sănătăţii, Vlastimil Valek, potrivit Agerpres.

Perioada de carantină a celor intraţi în contact cu o persoană confirmată cu Covid-19 a fost redusă, în mod similar, la 5 zile, în SUA, pe 28 decembrie 2021.

ADVERTISEMENT
Tags: