News

Cardul de sănătate devine obligatoriu de la 1 iulie

30.06.2020 | 19:11
Cardul de sanatate devine obligatoriu de la 1 iulie
ADVERTISEMENT

Anunț important pentru cei care merg adesea la farmacie pentru a-și cumpăra medicamentele prescrise de medic pe rețetă. Cardul de sănătate trebuie neapărat să rămână în portofel alături de toate celelalte, pentru a putea fi sigure că nu îl vor mai uita.

Nu de alta, dar redevine obligatoriu de la 1 iulie inclusiv pentru spitalizarea continuă sau de zi, la farmacie, la medicul de familie sau la cel din ambulatoriul de specialitate (policlinică). Nu va fi nevoie, însă, de el pentru serviciile medicale de urgență, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

ADVERTISEMENT

Ai pierdut cardul de sănătate? În cazul acesta va trebui să iei legătura cu casele de asigurări pentru a primi o adeverință care să îi țină locul. Este important să reții faptul că la medicul de familie şi la policlinică vei avea nevoie de card abia din 30 septembrie. Până atunci, dată fiind situația actuală, aceștia te vor putea consulta în continuare de la distanță.

De acum nu mai poți uita cardul de sănătate. Redevine obligatoriu

Această consultaţie la distanţă este acordată de medicul specialist sau medicul de familie dacă acesta consideră că poate fi acordată la distanţă. Dacă medicul consideră că pacientul trebuie să vină în cabinet pentru o consultaţie, este decizia medicului.

ADVERTISEMENT

Dacă în urma acestor consultaţii pacientul primeşte o prescripţie medicală, fie ea şi online, pacientul trebuie să valideze cu cardul primirea acestor medicamente. Pacienţii vor putea să-şi ridice reţeta strict utilizând cardul de sănătate, la fel şi cei care au calitatea de împuternicit.

Adică, eu, dacă merg la farmacie să ridic o reţetă scrisă pe numele dumneavoastră, voi putea face asta doar cu cardul de sănătate, nu îmi voi mai putea folosi buletinul”, a declarat Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt CNAS.

ADVERTISEMENT

Guvernul a anunțat schimbări importante pentru cardurile de vacanță. Până când vor fi valabile

În altă ordine de idei, ședința de Guvern din data de 25 iunie a adus un anunț important pentru toți beneficiarii cardurilor de sănătate eliberate în cursul anului 2014. Acestea vor fi rescrise și vor avea o valabilitate de şapte ani.

Guvernul a adoptat un act normativ foarte important pentru populaţie, care vizează cardul de sănătate – cardul naţional de sănătate – care expira până la data de 31 iulie 2020.

ADVERTISEMENT

Pentru completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale, cardurile de sănătate eliberate până în 2014 vor fi rescrise şi vor avea o valabilitate de şapte ani”, a declarat Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului.

ADVERTISEMENT