News

Cardul de sănătate nu va mai fi utilizat pentru anumite servicii până pe 30 septembrie. CNAS anunţă în ce situaţii va fi obligatoriu

29.05.2020 | 10:44
Cardul de sanatate nu va mai fi utilizat pentru anumite servicii pana pe 30 septembrie CNAS anunta in ce situatii va fi obligatoriu
ADVERTISEMENT

Cardul de sănătate nu va mai fi utilizat pentru anumite servicii în perioada următoare, până la 30 septembrie. Anunțul a fost făcut de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Cardul de sănătate nu va mai fi utilizat pentru anumite servicii până pe 30 septembrie

În urma unei informări făcută publică vineri, 29 mai, CNAS anunță faptul că acest cardul naţional de asigurări de sănătate nu va fi utilizat până la data de 30 septembrie în asistenţa medicală primară şi în cea ambulatorie de specialitate.

ADVERTISEMENT

În schimb, pentru celelalte specialități serviciile medicale acordate vor fi validate cu cardul începând cu data de 1 iulie, a informat CNAS, printr-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Măsură vine după ce Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede condiţiile de acordare a serviciilor medicale, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Actul normativ completează HG 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019.

”Pentru a limita riscul iminent asupra stării de sănătate a populaţiei, în asistenţa medicală primară şi în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate nu va fi utilizat cardul naţional de asigurări de sănătate până la data de 30 septembrie 2020, iar pentru celelalte specialităţi serviciile medicale acordate vor fi validate cu cardul naţional de asigurări de sănătate începând cu data de 1 iulie 2020″, a explicat sursa citată.

ADVERTISEMENT

CNAS anunţă în ce situaţii va fi obligatoriu

De la 1 iulie 2020, serviciile acordate de către unitățile sanitare cu paturi, furnizorii de investigații paraclinice, furnizorii de medicamente, furnizorii de servicii de radioterapie şi cei de dializă vor fi validate cu cardul național de asigurări de sănătate.

Decizia este necesară pentru asigurarea continuității în acordarea serviciilor medicale, medicamentelor, materialelor sanitare specifice, dispozitivelor medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative

ADVERTISEMENT

Medicii de familie pot emite în continuare prescripții medicale

În continuare, medicul de familie poate emite prescripţie medicală pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului (scrisoare medicală şi/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere) şi pentru medicamentele care până la data instituirii stării de urgenţă erau prescrise de către medicii specialişti.

Vor face excepţie medicamentele/materialele sanitare utilizate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care se eliberează exclusiv prin farmaciile cu circuit închis ale unităţilor sanitare cu paturi.

ADVERTISEMENT
Tags: