News

Cardul de sănătate redevine obligatoriu de la 1 iulie. Rămân în vigoare doar două excepții

26.06.2020 | 18:51
Cardul de sanatate redevine obligatoriu de la 1 iulie Raman in vigoare doar doua exceptii
ADVERTISEMENT

De la 1 iulie redevine obligatorie utilizarea cardului de sănătate, cu excepția serviciilor acordate în cabinetele medicilor de familie și în ambulatoriul clinic de specialitate, care pot fi accesate fără utilizarea cardului de sănătate până la data de 30 septembrie 2020.

Astfel, cardul de sănătate va fi utilizat pentru serviciile medicale acordate în spitale, de furnizorii de investigații paraclinice, furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu / îngrijiri paliative la domiciliu, furnizorii de servicii stomatologice, furnizorii de dispozitive medicale și furnizorii de medicamente.

ADVERTISEMENT

Reintroducem validarea serviciilor medicale cu cardul național de sănătate pentru că este necesar să avem o evidență mai clară a serviciilor acordate, astfel încât să putem gestiona cât mai eficient fondurile din sistemul de sănătate”, a declarat Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Consultațiile la distanță ar putea deveni permanente

Pe de altă parte, CNAS precizează că o serie de măsuri decise după începerea epidemiei de SARS-CoV-2 își vor păstra valabilitatea până la data de 30 septembrie.

ADVERTISEMENT

”Consultațiile medicale acordate în asistența medicală primară și ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog și logoped, pot fi acordate și la distanță, utilizând orice mijloace de comunicare. Consultațiile medicale la distanță se acordă cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultații pe oră”, se arată într-un comunicat al CNAS.

De asemenea, consultațiile la medicul specialist din ambulatoriu se acordă fără a fi necesar biletul de trimitere, iar   medicul de familie / medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a consultațiilor la distanță, inclusiv rețetele pe care pacientul le va primi prin mijloace de comunicare electronică.

ADVERTISEMENT

Tot pe cale electronică pot fi transmite documentele către casa de asigurări de sănătate de către pacienți și invers.

Pentru că s-a dovedit că serviciile medicale la distanță au avut un rol important în limitarea răspândirii infectărilor cu COVID-19 și că acest tip de servicii a fost apreciat atât de medici, cât și de pacienți, căutăm soluții pentru a introduce cu caracter permanent consultațiile la distanță în sistemul de sănătate, mai ales pentru pacienții cu boli cronice stabilizate”, a spus Adela Cojan, președintele CNAS.

ADVERTISEMENT

În plus a fost prelungită până pe 30 septembrie 2020 valabilitatea unor documente care ar fi expirat până atunci: biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare; biletele de trimitere pentru specialități paraclinice; recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive – ce se depun / se transmit la casa de asigurări de sănătate; deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor și dispozitivelor asistive; deciziile de aprobare emise de către comisia de specialitate de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru efectuarea investigației PET-CT.

ADVERTISEMENT