News

Carduri de energie 2025. Când se dau voucherele pentru persoanele vulnerabile

Carduri de energie 2025. Românii vor beneficia de vouchere pentru plata facturilor. Anunțul ministrului energiei, Sebastian Burduja
08.03.2025 | 15:22
Carduri de energie 2025 Cand se dau voucherele pentru persoanele vulnerabile
Carduri de energie 2025. colaj Fanatik/ foto hepta/pinterest
ADVERTISEMENT

Carduri de energie 2025. Schema de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze a fost prelungită, potrivit unui anunț recent al ministrului energiei, Sebastian Burduja. Ce se va întâmpla după expirarea perioadei?

Carduri de energie 2025. Când vor fi alimentate voucherele

Românii vor continua să plătească facturi mai mici pentru energie și gaze naturale, în urma ordonanței care a fost publicată în Monitorul Oficial. Mai exact, schema de plafonare se aplică până la finalul lunii iunie în cazul energiei electrice.

ADVERTISEMENT

În privința gazelor naturale, consumatorii vor beneficia de plafonare încă un an, adică până la finalul lunii martie 2026. Potrivit ministrului Burduja, după ce va expira schema de compensare-plafonare, persoanele vulnerabile vor beneficia de carduri de energie sau vouchere.

Această măsură are rolul de a-i sprijini pe cei care se află în imposibilitatea de a-și achita facturile la energie. Alimentarea cardurilor de energie va începe, cel mai probabil, înainte de expirarea schemei de plafonare, la 1 iulie 2025.

ADVERTISEMENT

„În această perioadă tranzitorie se va pune la punct și un mecanism de sprijin, carduri pentru energie sau vouchere. Vor fi acordate cu ajutorul Ministerului Muncii.

Pe acest subiect, Ministerul Muncii este în scaunul șoferului. Are cel mai greu cuvânt de spus, astfel încât, după expirarea schemei la energie electrică și cel puțin până la împlinirea termenului de 12 luni, la gaze, să existe acest sistem de protecție pentru românii aflați în sărăcie energetică”, declara recent ministrul energiei.

ADVERTISEMENT

România, pe locul 5 la cel mai mic preț la energie electrică

Sebastian Burduja a ținut să puncteze că schema de compensare-plafonare a plasat România pe locul cinci la cel mai mic preț la energie electrică. De asemenea, țara noastră a fost pe al patrulea loc la cel mai mic preț la gaze din Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

„Aceasta este realitatea faptică, e adevărat, contestată de unele voci din spațiul public, care au acreditat minciuna că românii ar plăti cele mai mari prețuri la energie electrică și gaze. Repet, este fals și oricine poate verifica datele Eurostat”, a adăugat ministrul Burduja.