Incendiile reprezintă principalul factor de risc pentru locuințele din România, potrivit Uniunii Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România. Un proprietar a cărui locuință era acoperită de o poliță de asigurare facultativă a încasat și o despăgubire uriașă, de peste 422.000 de euro.
Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România arată că incendiile reprezintă în continuare cela mai mare pericol pentru locuințele din România, provocând cele mai mari daune. UNSAR a menționat și o despăgubire record pentru un proprietar face avea o poliță de asigurare facultativă.
”Cea mai mare despăgubire încasată de un proprietar al unei locuinţe care era protejată de o poliţă de asigurare facultativă şi care a fost afectată de un incendiu a depăşit suma de 422.000 euro”, potrivit unei analize a membrilor UNSAR, notează news.ro.
Incendiile se află în topul situațiilor de risc care produc per total cele mai însemnate pagube la locuințele asigurate. Pe locul doi se află producerea a unor fenomene electrice diverse care pot distruge o serie de bunuri dintr-o locuință. Pe locul al treilea se află riscul de furtună, în contextul în care în anul trecut au existat multe fenomene meteo extreme.
“Furtunile se află în topul riscurilor pe care românii le consideră amenințări pentru locuințele lor – 4 români din 10 se tem că furtunile și vijeliile i-ar putea afecta la un moment dat. Ne putem proteja financiar de aceste consecințe ale schimbărilor climatice cu ajutorul unei polițe de asigurare facultativă a locuinței”, potrivit lui Alexandru Ciungan, președinte și director general al UNSAR.
“Doar 17% dintre locuințele românilor sunt asigurate și împotriva riscului de furtună prin intermediul unei asigurări facultative, în contextul în care severitatea acestor fenomene capătă noi și noi dimensiuni. Față de anul trecut, valoarea medie a despăgubirilor achitate pentru acoperirea pagubelor produse de furtună a crescut cu 36%”, a spus Alina Bărbulescu, specialist în asigurări de bunuri și proprietăți la UNSAR. Următoarele locuri sunt asociate cu riscurile de explozie și de grindină.
Referitor pericolul incendiilor, Alexandru Ciuncat a invocat cele care fac ravagii la ora actuală în Los Angeles, în SUA. Dezastrul a făcut deja cinci victime și a forțat peste 100 000 de persoane să își părăsească locuințele. Specialiștii de la AccuWeather au estimat, miercuri, că pagubele și pierderile economice cauzate de acest incendiu, deja unul dintre cele mai grave din istoria țării, ar putea fi cuprinse între 52 și 57 de miliarde de dolari.
“Incendiile din Statele Unite ale Americii ne readuc aminte cât de vulnerabili suntem în faţa focului. Din nefericire, de multe ori realizăm prea târziu cât de importantă este o asigurare facultativă de locuinţă – care ne protejează financiar inclusiv împotriva efectelor devastatoare ale incendiilor şi ne oferă confortul necesar pentru a trece mai uşor peste aceste momente”, a spus Ciuncan.
Asigurarea facultativă poate acoperi locuințele care sutn deja apărate cu o poliță PAD obligatorie. În cazul asigurării prin polițe facultative, nivelul de protecție se extinde la valoarea reală a locuinței, bunurilor deținute dar acoperă și alte pagube pe care le produc dezastrele naturale sau riscuri precum explozii, incendii, furtuni, inundații produse de avarierea unor instalații de apă și canalizare, unor instalații de climatizare, centrale termice, daune ale bunurilor electronice, electrotehnice, căderi de corpuri.
“Doar aproape 2 din 10 locuinţe din România sunt protejate împotriva acestor riscuri – care le pot distruge, în condiţiile în care vorbim de circa 19 incendii pe zi care afectează locuinţele”, a precizat Alina Bărbulescu.
Existăși anumite clauze care pot personaliza asigurarea facultativă, care se pot plia pe specificul fiecărei case sau pe cerințele individuale ale clienților. Astfel, pot fi acoperite daunele produse vecinilor, pot fi acoperite avarii la panouri fotovoltaice sau soluții de intervenție de urgență (intervenția unor specialiști), în cazul în care avarii la diverse instalații (apă, gaze, încălzire, electricitate) sau la acoperișuri (acces în locuință, etc), le impun.