Mircea Lucescu revine pe banca echipei naționale, după 38 de ani. Il Luce a semnat un contract pe doi ani cu FRF și are ca obiectiv calificarea la Mondialul din 2026, care va avea loc în SUA, Mexic și Canada.
Lucescu este, începând de astăzi, cel mai vârstnic antrenor activ din lume. La 79 de ani, Il Luce a declarat că nu a putut refuza naționala, dar că a făcut ce a fost posibil să nu vină la prima reprezentativă.
El a încercat să-l convingă pe Edi Iordănescu să continue, iar apoi pe Hagi să preia naționala, și abia după ce FRF a epuizat soluțiile a spus DA ofertei.
Revenirea sa este spectaculoasă, ținând cont că se petrece după aproape patru decenii. În primul său mandat, Lucescu a calificat România la EURO 1984. Tricolorii au câștigat atunci o grupă cu Italia, Suedia, Cehoslovacia și Cipru.
La începutul anilor 1980, Mircea Lucescu a construit o națională nouă, promovând foarte mulți tineri. În mandatul său de 58 de partide, el a avut un trio pe care s-a bazat constant, puține fiind meciurile în care fotbaliștii săi preferați au lipsit de la lot.
Conform statisticii, Mircea Rednic este fotbalistul pe care Lucescu s-a bazat constant la națională. El l-a debutat pe când Puriul avea doar 19 ani și juca la Corvinul, unde era antrenat chiar de Il Luce. Rednic a jucat 50 de meciuri pentru România, sub comanda lui Lucescu, evoluând atât ca fundaș dreapta, cât și ca mijlocaș dreapta.
Într-un interviu exclusiv pentru FANATIK, acordat în 2019, Lucescu spunea despre Rednic: „Dacă există un jucător pe care l-am ajutat în carieră cel mai mult, pe Mircea l-am ajutat! La 17 ani l-am titularizat la Hunedoara, l-am băgat în echipa națională imediat cum am ajuns. Rednic ar trebui să-mi pupe și picioarele pentru ce am făcut eu pentru el! L-am ținut la echipa națională, putea să joace Negrilă, l-am pus la mijlocul terenului ca să joace amândoi”
Afirmațiile lui veneau după ce Rednic afirmase că „Nea Mircea n-a ajutat pe nimeni în viața lui!”. Lucescu a povestit apoi că grație lui Rednic a ajuns la Standard Liege. La finalul carierei, el l-a adus și la Rapid.
Al doilea membru al trio-ului favorit al lui Il Luce a fost Michael Klein. Regretatul fotbalist român a jucat 49 de meciuri pentru România, cu Lucescu antrenor. Și el, ca și Rednic, a fost un produs al Corvinului. Spre deosebire de Puriul, Klein bifase o repriză la națională, cu Valentin Stănescu selecționer.
Indispensabil pentru Lucescu a fost și Laszlo Boloni. Loți a jucat tot 49 de meciuri cu Il Luce selecționer. Lucescu l-a readus la națională, după un an și jumătate. Acesta fusese interzis de regimul comunist deoarece era de etnie maghiară, iar România a fost în grupă cu Ungaria în preliminariile CM 1982. Lucescu și Boloni au fost chiar colegi la națională între 1975 și 1979. După ce l-a reabilitat, actualul antrenor al tricolorilor l-a numit pe Boloni al doilea căpitan al echipei, el purtând banderola atunci când lipsea Costică Ștefănescu.
În urma trio-ului Rednic-Boloni- Klein, Mircea Lucescu s-a bazat foarte mult pe Nicolae Ungureanu (40 de meciuri).
Un loc aparte între favoriții lui Lucescu l-a avut Hagi. El l-a promovat în august 1983, într-un meci amical cu Norvegia. Doi ani mai târziu, i-a oferit banderola de căpitan, în meciul de tristă amintire cu Irlanda de Nord, 0-1 la București, care ne-a costat calificarea la CM 1986. Lucescu a crezut foarte mult în Hagi și l-a titularizat la EURO 1984, când Regele avea 19 ani. În total, Hagi a jucat 30 de meciuri la națională cu Il Luce selecționer. Dacă ar fi debutat în același moment cu Rednic, fapt imposibil ținând cont că în 1981 avea doar 16 ani, el ar fi avut 51 de meciuri și ar fi fost peste Puriu în topul preferințelor.
Deși a promovat mulți jucători la națională, Mircea Lucescu a avut o formulă destul de stabilă. Naționala lui a arătat astfel: Lung (Moraru) – Rednic (Negrilă), Iorgulescu, Ștefănescu, Ungureanu – Țicleanu (Andone), Boloni, Balaci (Geolgău), Klein – Gabor (Coraș), Cămătaru