News

Care a fost ultima dorință a lui Nicolae Ceaușescu. Ce a cerut cu puțin timp înainte să moară

31.12.2020 | 08:44
Care a fost ultima dorinta a lui Nicolae Ceausescu Ce a cerut cu putin timp inainte sa moara
Execuția dictatorilor Nicolae și Elena Ceaușescu. Ultima pedeapsă capitală din România Foto: revolutions.mediafax.ro
ADVERTISEMENT

Parașutistul Ionel Boeru, cel care i-a executat pe soții Ceaușescu, a dezvăluit care a fost ultima dorință a lui Nicolae Ceaușescu înainte să moară.

Ofițerul se oferise voluntar pentru o misiune „de Crăciun” despre care nu știa nimic, când a aflat că trebuie să participe la execuția soților Ceaușescu.

ADVERTISEMENT

Bărbatul, care în acel moment avea 31 de ani, a dezvăluit că „încă mai este nervos” din cauza acelor evenimente, chiar și după zeci de ani de la execuție.

Ofițerul care l-a ucis pe Ceaușescu are remușcări

Boeru are remușcări pentru că a omorât doi oameni neînarmați, însă ca și militar spune că nu a avut de ales. „Ministrul m-a întrebat dacă pot să fac asta. I-am răspuns da. Ce puteam să spun?”, și-a adus aminte ofițerul pentru The Guardian.

ADVERTISEMENT

Parașutistul știe cu siguranță că gloanțele sale au fost cele care i-au omorât pe soții Ceaușescu, pentru că din cei trei militari aflați în plutonul de execuție, unul s-a blocat, iar al doilea a tras doar câteva gloanțe pentru că nu și-a pus arma la foc automat.

Sunt încă nervos atunci când vorbesc despre asta. Am curmat două vieţi. Este mare lucru. În război este ok, dar când omori oameni neînarmaţi este mai dificil. Nu-i doresc nimănui aşa ceva”, a rememorat Ionel Boeru.

ADVERTISEMENT

Ultima dorință a lui Nicolae Ceaușescu înainte să moară

Deși procedura prevedea ca soții Ceaușescu să fie executați separat, aceștia au cerut să moară împreună. Această dorință li s-a îndeplinit. Soții Ceaușescu au fost executați pe 25 decembrie, de Crăciun, la ora 14:50.

În drum spre locul unde urma să aibă loc execuția, Nicolae Ceaușescu a remarcat: „Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”. Pedeapsa cu moartea a fost abolită în România după executarea cuplului.

ADVERTISEMENT

Captele de acuzare ale soților Ceaușescu erau:

  • Genocid – peste 60.000 victime.
  • Subminarea puterii de stat prin organizarea de acțiuni armate împotriva poporului și a puterii de stat. Infracțiunea de distrugere a bunurilor obștești, prin distrugerea și avarierea unor clădiri, explozii în orașe etc.
  • Subminarea economiei naționale.
  • Încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse la bănci în străinătate.
ADVERTISEMENT