News

Care ar fi numărul real al infectărilor cu Covid-19 în România. Anunțul medicului Alexandru Rafila

16.06.2020 | 12:06
Care ar fi numarul real al infectarilor cu Covid19 in Romania Anuntul medicului Alexandru Rafila
Care ar fi numărul real al infectărilor cu Covid-19 în România. Anunțul medicului Alexandru Rafila. Sursa foto: INQUAM Photos/George Călin
ADVERTISEMENT

România a raportat puțin peste 22 de mii de cazuri de infectare cu noul coronavirus de la startul epidemiei.

În realitate, la nivel național, totalul celor care au luat virusul în ultimele trei luni de zile este unul mult mai mare.

ADVERTISEMENT

Specialiștii sunt de părere că numărul real de îmbolnăviri cu noul coronavirus în România este, probabil, de 10, chiar de 20 de ori mai mare decât cel indicat de datele oficiale.

Numărul real al cazurilor de Covid-19 în România conform medicului Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, o voce avizată în domeniul medical, este adeptul teoriei conform căreia totalul de azi, de circa 22.000 de bolnavi, trebuie înmulțit cu valori de la 10 la 20 pentru a afla numărul real de cazuri.

ADVERTISEMENT

”Acestea sunt cifrele de peste tot, nu numai din România, astea sunt cifrele care au fost detectate în multe din ţările în care s-au făcut deja studii de seroprevalenţă.

Între 10 şi 20. Cred că mai puţin de 10 nu o să fie”, a spus Alexandru Rafila la postul de știri Digi24.

ADVERTISEMENT

În opinia medicului, testarea în masă a populației nu ar avea nicio relevanță epidemiologică în acest moment.

”Nu putem ca politică de sănătate publică să ne focalizăm să testăm pe toată lumea, pentru că o testăm degeaba. Testăm pe toată lumea timp de o săptămână şi ulterior unii dintre ei o să se îmbolnăvească, poate sunt în perioada de incubaţie, când încă testele sunt negative, poate vin în contact cu o persoană bolnavă şi se îmbolnăvesc ulterior.

ADVERTISEMENT

Deci această testare a persoanelor sănătoase nu are niciun fel de rost”, a explicat Rafila pentru sursa citată.

Rata de deces, schimbată de studiul de seroprevalență

Despre testarea pentru anticorpi, medicul Rafila a spus că aceasta se va face eșantionat, la nivel național, iar în urma studiului de seroprevalență se va modifica și raportarea ratei de mortalitate.

”Este importantă, ca să vedem şi să terminăm discuţiile, să vedem ce procent din populaţie a trecut prin boală, unde a fost mai frecventă trecerea prin boală şi care au fost categoriile cele mai afectate. Mai mult, în urma acestei testări, putem să revedem şi cifrele legate de mortalitate.

Pentru că dacă eu am o mortalitate în momentul de faţă de 6%, raportat la numărul de cazuri pe care le-am depistat, sunt 22.000 de cazuri şi vreo 1.500 de decese, ulterior raportezi decesele la numărul de cazuri care rezultă în urma studiului de seroprevalenţă.

Dacă să spunem că avem 2% din populaţie care a trecut prin boală, o să vedeţi că atunci raportăm mortalitatea la cele 400.000 de cazuri care înseamnă 2% din populaţie”, a explicat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT