Procesul de renumărare a voturilor din turul 1 al prezidențialelor este în plină desfășurare, iar până duminică, 1 decembrie, la ora 12.00, membrii BEC au reușit să numere voturile exprimate în ţară.
Curtea Constituţională a anunţat că la ora 22:00, odată cu închiderea secţiilor de votare din România pentru alegerile parlamentare, nu se va pronunţa public cu privire la anularea turului 1 al alegerilor prezidenţiale. Şedinţa CCR are loc pe 2 decembrie.
Apar informații privind buletinele de vot din diaspora din primul tur al alegerilor prezidențiale. Ministerul Afacerilor Externe a transmis că acestea au fost expediate către Biroul Electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate.
Reprezentanții MAE spun că peste 97% dintre voturile din afara granițelor se vor afla, luni, 2 decembrie, la Biroul Electoral. Expedierea buletinelor de vot a început vineri, după ce CCR a luat decizia ca toate voturile exprimate în primul tur al prezidențialelor să fie renumărate și reverificate.
„Misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României au utilizat, în acest scop, cele mai rapide şi totodată sigure dintre soluţiile de transport identificate, în funcţie de specificul fiecărei situaţii, de zonele geografice şi de fusul orar”, arată MAE într-un comunicat de presă.
Primarul Sectorului 2 al Capitalei, Rareș Hopincă, lansează acuzații grave la adresa USR. Edilul PSD spune, într-o postare pe Facebook, că ”USR a furat în Sectorul 2 127 de voturi” în primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie. Hopincă mai notează că, după renumărare, ”în mai multe sectoare situația este la fel sau mai gravă”.
”S-a demonstrat că sunteți hoți! USR a furat în Sectorul 2 127 de voturi. După renumărare, Elena Lasconi are de fapt mai puțin cu 112 voturi și Marcel Ciolacu mai mult cu 15 voturi.
În mai multe sectoare situația este la fel sau mai gravă. Dacă acest tipar se menține, mâine Curtea Constituțională va lua act de schimbarea ierarhiei în primul tur”, a transmis Rareș Hopincă pe Facebook.
Clotilde Armand a anunţat la ora 14:00, pe facebook, faptul că Elena Lasconi ar avea peste 4.600 voturi în faţa lui Marcel Ciolacu, după renunmărarea voturilor din turul 1 al alegerilor prezidenţiale. “Mai sunt de numărat doar câteva secţii”, susţine oficialul USR.
Surse din cadrul Biroului Electoral Central anunţă că s-a încheiat renumărarea voturilor exprimate în ţară la primul tur al alegerilor prezidențiale, duminica trecută. Astfel, în momentul de faţă au mai rămas de numărat voturile din diaspora.
Potrivit unor surse politice, citate de de antena3.ro, după renumăratea voturilor din țară ordinea candidaților a rămas aceeași, cu Călin Georgescu şi Elena Lasconi pe primele două locuri. În cazul în care CCR va valida rezultatul votului din 24 noiembrie, Georgescu şi Lasconi se vor confrunta în finala prezidenţială din 8 decembrie.
Versiunile scanate ale proceselor-verbale de la secţiile de votare trebuie comunicate Biroului Electoral Central și statisticienilor din cadrul Biroului Electoral Central, prin e-mail, până cel târziu la ora 22.00, oră la care este aşteptat ca BEC să comunice public rezultatul renumărării cerute de Curtea Constituţională.
Biroul Electoral Central a anunțat sâmbătă seara că renumărarea şi reverificarea buletinelor de vot din primul dur al alegerilor prezidențiale nu s-a finalizat în toate birourile electorale implicate.
„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public privind procesul de renumărare şi reverificare a tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la alegerile pentru preşedintele României din data de 24 noiembrie, Biroul Electoral Central pentru alegerea preşedintelui României din anul 2024 (BEC) aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că activitatea de renumărare şi reverificare a buletinelor de vot nu s-a finalizat în toate birourile electorale implicate”, au transmis reprezentanții BEC.
Preşedintele PSD Buzău, Lucian Romaşcanu, l-a contrazis pe Dominic Fritz și a subliniat că Marcel Ciolacu este la o distanţă de numai aproximativ 300 de voturi faţă de Elena Lasconi.
”Co-partidul dezastrului din anii pandemiei, USR pe numele de famiglie, continuă seria măgăriilor încercând să pună pe piaţa publică informaţii false despre rezultatele renumărării. Ne-am abţinut până acum să comunicăm pe temă pentru a nu fi iarăşi acuzaţi de diverse de către adversari. Adevărul este următorul: în acest moment Marcel Ciolacu este la o distanţă de numai aproximativ 300 voturi faţă de doamna candidat”, a scris Lucian Romaşcanu pe pagina sa de Facebook.
Potrivit social-democratului, ”renumărarea continuă până la final! Toți cei care vor să păstrăm ceea ce am dobândit în anii ce au trecut să meargă mâine la vot!”
Prim-vicepreşedintele USR, Dominic Fritz, a declarat, sâmbătă, că după renumărarea voturilor în 80% din secțiile de vot s-a constatat că în mai multe localități voturile exprimate pentru alți candidați au ajuns ”în teancul lui Marcel Ciolacu”.
”Transmitem astăzi un mesaj clar, terminaţi cu şarada care încearcă să transmită românilor că ceva ar fi în neregulă cu voinţa exprimată de ei duminică. Vreau să spun de la început, foarte clar, că deciziile CCR şi BEC de a renumăra 9 milioane de voturi au aruncat România într-un haos.
Toată această opacitate şi netransparenţă de renumărare este periculoasă şi innaceptabilă. Din informaţiile noastre pe care le avem de la reprezentanţii noştri din Birourile Electorale Judeţene, vedem că până în acest moment s-au renumărat în jur de 80 la sută din secţii, iar ecartul între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu a crescut în urma acestei renumărări cu peste 1.700 de voturi (…)”, a declarat Dominic Fritz.
Primarul Municipiului Timișoara a subliniat că USR va depune plângere penală în Olt, unde la renumărarea voturilor s-a descoperit că peste 800 de buletine de vot au fost atribuite candidatului PSD.
”Acum ies la iveală mai multe voturi care în noaptea alegerilor au fost puse pe teancul domnului Ciolacu, deşi au fost aruncate în urnă pentru alţi candidaţi. În judeţul Olt, în Scorniceşti, 845 de voturi au fost mutate la domnu Ciolacu, fără ca cetăţenii să voteze pentru el şi acolo vom face şi o plângere penală, pentru că nu mai putem să vorbim de o greşeală umană, ci acolo este clar o fraudă organizată.
În Vaslui, în comuna Coroieşti, un total de 122 de voturi care au fost mutate de la mai mulţi candidaţi către Ciolacu. Avem o altă comună, Slatina, în judeţul Suceava, lângă Fălticeni, unde peste 350 de voturi se pare că au fost mutate de la toţi competitorii, pentru domnul Ciolacu”, a mai spus Fritz.
Se pare că în urma renumărării voturilor, diferența dintre candidata USR, Elena Lasconi, și candidatul PSD, Marcel Ciolacu, a crescut extrem de mult, față de prima numărătoare, au transmis surse din cadrul Biroul Electoral Central (BEC), scrie Libertatea.
În ciuda datelor consemnate în procesele verbale realizate la scurt timp după închiderea secțiilor de vot, la renumărare a fost constatată o diferență de aproximativ 1.000 de voturi între cei doi candidați la cea mai înaltă funcție în stat.
Potrivit acelorași surse, această diferență a fost constatată la Scornicești-Olt, unde Marcel Ciolacu a avut trecut în procesele verbale un număr de 835 de voturi în plus.
Astfel, șansele lui Marcel Ciolacu să treacă în fața Elenei Lasconi și să intre în turul doi al alegerilor prezidențiale alături de candidatul independent Călin Georgescu s-au redus semnificativ.
Renumărarea voturilor din turul 1 al alegerilor prezidențiale va dura până cel puțin duminică, 1 decembrie. Procesul a fost îngreunat de faptul că BEC a decis aducerea la București a tuturor buletinelor de vot din diaspora pentru a fi numărate.
Vă reamintim că joi, 28 noiembrie, Curtea Constituțională a României a examinat cererea formulată de candidatul Partidului Naţional Conservator Român, Cristian Terheș, de anulare al primului tur.
Ulterior, plenul CCR a dispus reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la alegerile pentru funcţia de preşedinte al României.
La scurt timp, BEC a anunțat că termenul de renumărare a fost fixat pentru ziua de duminică, 1 decembrie, chiar în ziua alegerilor parlamentare.
„Versiunile scanate ale proceselor-verbale menționate se comunică Biroului Electoral Central și statisticienilor din cadrul Biroului Electoral Central, prin e-mail, la data de 1 decembrie 2024, ora 22.00, în timp ce versiunile originale ale proceselor-verbale se comunică BEC cel mai târziu la data de 3 decembrie 2024, ora 16.00”, a transmis BEC.