News

Care ar fi soarta Ucrainei dacă Biden nu va mai fi președinte din 2024. ”Protejarea Kievului nu este un interes cheie al SUA”

Soarta Ucrainei ar putea fi în pericol dacă Biden pierde prezidențialele din 2024. Republicanii pentru care SUA face prea mult pentru țara europeană
14.03.2023 | 16:19
Care ar fi soarta Ucrainei daca Biden nu va mai fi presedinte din 2024 Protejarea Kievului nu este un interes cheie al SUA
O înfrângere a lui Biden ar putea fi tragică pentru Ucraina Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ron DeSantis, guvernatorul Floridei, considerat un potențial candidat al republicanilor la prezidențialele de anul viitor, s-a distanțat de opinia majoritară din partid, pentru a ataca politica externă a președintelui Biden și pentru a se alinia mai strâns cu Donald Trump. Poziția lui DeSantis înseamnă o lovitură grea pentru soarta Ucrainei în războiul cu Rusia.

Ce riscă Ucraina dacă Biden nu va mai fi președinte din 2024

DeSantis s-a distanțat brusc de republicanii care sunt hotărâți să apere Ucraina de invazia Rusiei, afirmând într-o declarație făcută publică luni seară că protejarea granițelor națiunii europene nu este un interes vital al SUA și că factorii de decizie politică ar trebui, în schimb, să își concentreze atenția acasă.

ADVERTISEMENT

Declarația lui DeSantis, văzut ca un candidat aproape declarat la președinție pentru campania din 2024, îl plasează pe acesta în linie cu candidatul principal pentru nominalizarea partidului republican, fostul președinte Donald J. Trump.

Locul ales de DeSantis pentru declarația sa cu privire la o chestiune majoră de politică externă a dezvăluit aproape la fel de mult ca și substanța declarației în sine. Declarația a fost difuzată în cadrul emisiunii “Tucker Carlson Tonight”, pe Fox News.

ADVERTISEMENT

Tucker Carlson, unul dintre cei mai aprigi oponenți ai implicării SUA în Ucraina

A fost parte a unui răspuns la un chestionar pe care gazda, Tucker Carlson, l-a trimis săptămâna trecută tuturor potențialilor candidați republicani la președinție și este echivalentă cu o recunoaștere din partea lui DeSantis a faptului că se pregătește pentru a-și anunța o candidatură, potrivit The New York Times.

În emisiunea lui Carlson, DeSantis s-a separat de republicanii care spun că problema cu politica lui Biden în Ucraina este că nu face suficient. DeSantis a precizat că el crede că Biden face prea multe, fără un obiectiv clar definit, și că întreprinde acțiuni care riscă să provoace un război între SUA și Rusia.

ADVERTISEMENT

Carlson este unul dintre cei mai aprigi oponenți ai implicării SUA în Ucraina. El l-a numit pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, un “antierou” corupt și l-a ironizat pentru că se îmbracă “ca un manager al unui club de striptease”.

”O dispută teritorială între Ucraina și Rusia nu este un interes vital al SUA”

“În timp ce SUA are multe interese naționale vitale – securizarea granițelor noastre, abordarea crizei de pregătire a armatei noastre, obținerea securității și independenței energetice și verificarea puterii economice, culturale și militare a Partidului Comunist Chinez – a se implica și mai mult într-o dispută teritorială între Ucraina și Rusia nu este unul dintre ele”, susține DeSantis într-o declarație pe care Carlson a citit-o în emisiunea sa.

ADVERTISEMENT

Opiniile lui DeSantis cu privire la politica ucraineană se aliniază acum cu cele ale lui Trump. Fostul președinte a răspuns, de asemenea, la chestionarul lui Carlson.

Trump a repetat un refren folosit frecvent, spunând că “ambele părți sunt obosite și pregătite să facă o înțelegere” și că “moartea și distrugerea trebuie să înceteze acum”. Trump a declarat deja că ar lăsa Rusia să “preia” părți din Ucraina în cadrul unui acord negociat.

DeSantis și Trump vs. nume puternice din Patidul Republican

Poziția adoptată de DeSantis și Trump este în dezacord cu sprijinul pasionat pentru apărarea Ucrainei manifestat de alți potențiali candidați republicani, inclusiv fostul vicepreședinte Mike Pence, fostul ambasador Nikki Haley, fostul guvernator Chris Christie din New Jersey și senatorul Tim Scott din Carolina de Sud. De asemenea, este în dezacord puternic cu majoritatea senatorilor republicani, inclusiv cu Mitch McConnell din Kentucky, liderul minorității.

Pence a prezentat lupta Ucrainei într-o lumină religioasă, citând versete din Biblie într-un discurs recent pe care l-a ținut la Universitatea Texas din Austin pentru a marca prima aniversare a invaziei președintelui rus Vladimir Putin.

“Nu uitați niciodată, lumina strălucește în întuneric și întunericul nu o poate învinge”, a spus Pence, stând la un pupitru cu steaguri americane și ucrainene în spatele său și adresându-se poporului ucrainean. “Nu vom uita lupta voastră pentru libertate și cred că poporul american va fi alături de voi până când va răsări lumina unei victorii a libertății în Ucraina și în Europa și pentru întreaga lume”, a adăugat Pence. “Așa să ne ajute Dumnezeu.”

Republicanii care-i cer lui Biden să faca mai mult pentru Ucraina

Republicanii care susțin acțiunea militară, inclusiv Pence și Haley, ambasador la Națiunile Unite în timpul administrației Trump, au încadrat lupta pentru apărarea Ucrainei ca fiind o luptă pentru “libertate”.

McConnell a făcut afirmații similare, prezentând bătălia ca fiind una pentru apărarea ordinii internaționale de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial. Toți l-au presat pe președintele Biden să facă mai mult – să trimită mai multe arme letale și mai rapid – pentru a ajuta Ucraina să alunge Rusia de pe teritoriul său.

DeSantis și Trump au respins astfel de apeluri. Iar punctul lor de vedere este din ce în ce mai popular în rândul republicanilor din Camera Reprezentanților și în rândul alegătorilor republicani, care se satură rapid de eforturile SUA de a ajuta Ucraina să lupte împotriva Rusiei.

Un sondaj realizat în ianuarie 2023 de Pew Research Center a arătat că 40% dintre alegătorii republicani și independenți cu înclinații republicane au considerat că SUA acordă prea mult sprijin Ucrainei. În martie anul trecut, la o lună după ce Putin a invadat Ucraina, proporția republicanilor și a independenților cu înclinații republicane care susțineau această opinie era de numai 9%.

De Santis, schimbare radicală de opinie față de Rusia

În 2014 și 2015, când Putin se afla în faza inițială a invaziei sale în Ucraina prin anexarea Crimeei, DeSantis părea un susținător republican convențional al căii militare de acțiune. El l-a atacat pe președintele de atunci, Obama, pentru că nu a făcut suficient – la fel cum mulți republicani îl critică astăzi pe președintele Biden.

“Noi, cei din Congres, l-am îndemnat pe președinte, eu am făcut-o, să furnizeze arme Ucrainei”, a declarat DeSantis într-un interviu cu Bill Bennett, gazda unui talk radio conservator, în iunie 2015, scos la iveală de CNN. “Ei vor să ducă lupta lor bună. Nu ne cer să o luptăm pentru ei. Iar președintele a refuzat cu fermitate. Și cred că asta este o greșeală.”

Dar aceste opinii anti-Rusia sunt mai puțin populare în rândul bazei republicane de astăzi, care a fost condiționată în ultimii șapte ani de Trump și de figuri media influente, precum Carlson, care au pus la îndoială motivele pentru care SUA ar trebui să-l considere pe Putin o amenințare pentru America.

Iar declarația lui DeSantis către Carlson a canalizat aceste noi curente. “Finanțarea virtuală cu un ‘cec în alb’ a acestui conflict de către administrația Biden pentru ‘atât timp cât este nevoie’, fără obiective definite sau responsabilitate, distrage atenția de la cele mai presante provocări ale țării noastre”, a spus el.

Republicanii din Congres folosesc din ce în ce mai mult această replică a “cecului în alb” ca o poziție sigură pentru a-l critica pe Biden fără a părea că abandonează Ucraina.

Dar DeSantis a mers mai departe – precizând că nu crede că apărarea Ucrainei ar trebui să fie o prioritate pentru un președinte american și excluzând arme specifice. “F-16 și rachetele cu rază lungă de acțiune ar trebui, prin urmare, să fie scoase din discuție”, a adăugat el. “Aceste mișcări ar risca să atragă în mod explicit Statele Unite în conflict și să ne apropie de un război fierbinte între cele mai mari două puteri nucleare ale lumii. Acest risc este inacceptabil.”

Guvernatorul Floridei exclude înlăturarea lui Putin de la putere

Declarația lui DeSantis e plină de dispreț sarcastic pentru factorii de decizie politică care cred că singura modalitate de a opri suferința poporului ucrainean este de a-l înlătura pe Putin de la putere.

“O politică de ‘schimbare de regim’ în Rusia (fără îndoială populară în rândul intervenționiștilor de politică externă din D.C.)”, a spus DeSantis, “ar crește foarte mult miza conflictului, făcând mai probabilă folosirea armelor nucleare.  

O astfel de politică nu ar opri nici moartea și distrugerea războiului (…). Istoria indică faptul că succesorul lui Putin, în această ipoteză, ar fi probabil și mai nemilos.  Costurile pentru a obține un astfel de rezultat dubios ar putea deveni astronomice.”

DeSantis a adăugat: “Nu putem prioritiza intervenția într-un război extern în escaladare în detrimentul apărării propriei noastre patrii, mai ales că zeci de mii de americani mor în fiecare an din cauza narcoticelor introduse ilegal peste granița noastră deschisă, iar arsenalele noastre de arme esențiale pentru propria noastră securitate se epuizează rapid.”

Până acum, DeSantis, care încă nu a anunțat în mod oficial că va candida la președinție, a evitat în mare măsură să vorbească în mod specific despre Ucraina de la invazia pe scară largă a lui Putin din 2022.

Internaționaliștii republicani și elementele care susțin acțiunea militară din cadrul clasei donatorilor partidului au fost alarmați de acest interviu și de un alt clip recent de pe Fox News în care DeSantis a semnalat – într-un mod care a fost deschis la multiple interpretări – că a pus la îndoială măsura în care apărarea Ucrainei este în interesul național al Americii. Dar au rămas cu speranța că DeSantis va reveni de partea lor.

Cine candidează la președinție în 2024?

La patru ani după ce un număr istoric de candidați a candidat la președinție, lupta pentru campania din 2024 începe cu un număr mic de candidați și este probabil să fie dusă de aceiași doi bărbați care au candidat ultima dată: Președintele Biden și fostul președinte Donald J. Trump.

Iată cine s-a înscris în cursă până acum și cine ar mai putea candida:

Donald Trump

Fostul președinte candidează pentru a relua funcția pe care a pierdut-o în 2020. Deși are o influență oarecum diminuată în cadrul Partidului Republican – și se confruntă cu mai multe investigații juridice – el păstrează o bază mare și angajată de susținători și ar putea fi ajutat în alegerile primare de mai mulți adversari între care să se împartă un vot anti-Trump limitat.

Nikki Haley

Fostul guvernator al Carolinei de Sud și ambasador la ONU în mandatul lui Trump s-a prezentat ca membră a “unei noi generații de lideri” și a subliniat experiența sa de viață ca fiică a unor imigranți indieni. Ea a fost mult timp considerată o stea în ascensiune a Partidului Republican, dar atracția ei în partid a scăzut pe fondul îmbrățișării cu intermitențe a lui Trump.

Vivek Ramaswamy

Antreprenorul și autorul multimilionar se descrie ca fiind “anti-woke” și este cunoscut în cercurile de dreapta pentru că se opune eforturilor corporatiste de a promova cauze politice, sociale și de mediu. El nu a deținut niciodată o funcție în car să fi fost ales și nu se bucură de recunoașterea de care beneficiază cei mai mulți dintre ceilalți candidați republicani.

Președintele Biden

Deși Biden nu și-a declarat oficial candidatura pentru un al doilea mandat și în rândul democraților au existat multe discuții cu privire la dacă ar trebui să candideze pentru un nou mandat, având în vedere vârsta sa, este de așteptat ca el să candideze. Dacă o va face, strategia lui Biden este de a prezenta cursa ca pe o competiție între un lider experimentat și un oponent care se gândește la conspirații.

Potrivit NYT, guvernatorul J.B. Pritzker din Illinois ar putea fi candidatul SOS pentru democrații îngrijorați că Biden va refuza în cele din urmă să candideze pentru realegere.

Marianne Williamson

Autoarea de cărți de auto ajutorare, fost consilier spiritual al lui Oprah Winfrey, este primul democrat care se înscrie oficial în cursă. Dând startul celei de-a doua sale campanii prezidențiale, Williamson l-a numit pe Biden o “alegere slabă” și a spus că partidul nu ar trebui să se teamă de un scrutin primar. Puțini din politica democrată iau în serios intrarea ei în cursă.

Alți potențiali candidați

Guvernatorul Ron DeSantis din Florida, fostul vicepreședinte Mike Pence, fostul secretar de stat Mike Pompeo, senatorul Tim Scott din Carolina de Sud și guvernatorul Chris Sununu din New Hampshire sunt văzuți ca analizând o cursă pentru candidatura republicană la Casa Albă.

ADVERTISEMENT