News

Care ar putea fi animalele purtătoare de COVID-19: ”Este important să vedem dacă este posibil”

08.04.2020 | 09:40
Care ar putea fi animalele purtatoare de COVID19 Este important sa vedem daca este posibil
Care ar putea fi animalele purtătoare de COVID-19: ”Este important să vedem dacă este posibil”. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Specialiștii și virusologii din întreaga lume cercetează la ora actuală dacă animalele de companie sau sălbatice pot fi purtătoare ale noului tip de coronavirus și dacă pot transmite acest virus mai departe, la om.

Ce animale ar putea fi „gazdă” pentru noul tip de coronavirus

Medicul radiolog Ralph Baric de la Universitatea din Carolina de Nord, Chapel Hill, a declarat că în momentul de față este foarte important să se descopere dacă sunt animale care pot fi purtătoare ale noului tip de coronavirus și care este riscul ca virusul să ajungă din nou la oameni.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor în domeniu liliecii pot fi purtătorii multor viruși și nu numai. Oamenii de știință caută care animale ar putea fi purtătoare ale virusului din China, dar și dacă noul tip de coronavirus poate fi luat de om. Virusologii din întreaga lume sunt de părere că riscul ca virusul să fie găzduit de un alt animal, iar apoi să infecteze din nou omul este scăzut.

Un studiu din martie 2020 a identificat o serie de specii pe care virusul ar putea să le infecteze, iar printre acestea se numără pangolini, pisici, vaci, bivoli, caprine, oi, porumbei, civete (suricate, manguste etc) și porci.

ADVERTISEMENT

Care sunt animalele care s-ar putea infecta cu COVID-19

O altă modalitate prin care virusologii caută potențiale gazde este prin expunerea celulelor de la diverse animale la virus. Se ia în calcul această procedură pentru a vedea exact care sunt speciile care pot fi infectate cu noul tip de coronavirus.

Până la ora actuală oamenii de știință au constat că liliecii, civetele și porcii se pot infecta cu COVID-19, însă nu și șoarecii. Virusologii au mai transmis faptul că testele trebuie făcute pe animale vii, ținute într-un mediu controlat pentru a vedea care este acuratețea studiului.

ADVERTISEMENT

În prezent nu există dovezi care să ateste faptul că animalele sălbatice și domestice pot răspândi noul tip de coronavirus, însă specialiștii spun că este foarte important să vadă dacă acest lucru este posibil.

Ce animale au luat virusul din China de la om

Cercetătorii în domeniu spun că au existat câteva cazuri ale animalelor de companie care au luat noul tip de coronavirus. Este vorba de un câine Pomeranian și un ciobănesc german din Hong Kong care s-au infectat cu virusul COVID-19.

ADVERTISEMENT

Un alt animal domestic care a fost infectat cu coronavirus este o pisică din Belgia. De asemenea, pe 5 aprilie, a fost raportat și primul caz de animal sălbatic care a fost diagnosticat cu noul tip de coronavirus. Un tigru de la grădina zoologică din Bronx s-a constat că este bolnav după ce a început să aibă o tuse uscată.

 

 

ADVERTISEMENT