News

Care ar putea fi cauza următoarei pandemii. Există opt tipuri de gripă aviară care pot ucide oamenii

Opt tipuri de gripă aviară circulă în fermele industriale de pui și toate sunt fatale pentru om. Ele ar putea produce următoarea pandemie
19.10.2021 | 15:35
Care ar putea fi cauza urmatoarei pandemii Exista opt tipuri de gripa aviara care pot ucide oamenii
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus face ravagii acum în lume, dar experții deja avertizează că este posibil să apară o alta. Aceasta ar putea proveni de la fermele industriale de păsări.

În jurul acestora circulă deja opt tipuri de gripă aviară. Mai grav este faptul că toate acestea sunt mortale pentru oameni, avertizează oamenii de știință.

ADVERTISEMENT

Când ar putea fi următoarea pandemie. De ce ar putea fi ea cauzată

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății analizează deja această temă și au specificat că este nevoie ca zonele afectate să fie mai atent supravegheate.

China este o astfel de regiune de interes, dar experții OMS au spus că nu există încă îngrijorări cu privire la transmiterea la om.

ADVERTISEMENT

Aici, au fost infectate 48 de oameni cu un virus numit H5N6.

„Probabilitatea răspândirii de la om la om este scăzută [dar] este necesară o supraveghere geografică mai largă în zonele afectate din China și în zonele din apropiere pentru a înțelege mai bine riscul și recenta creștere a efectelor asupra oamenilor”, a declarat un reprezentant OMS, conform The Guardian.

În același timp, experții din Europa spun că există o adevărată explozie a focarelor de noi variante ale gripei aviare. Mai mult, aceasta poate fi mai chiar mai rea decât coronavirusul.

ADVERTISEMENT

Gripa aviară are din ce în ce mai multe mutații și variante noi

„Vedem o explozie fără precedent a focarelor de noi virusuri ale gripei aviare, care istoric au prezentat cel mai mare risc de pandemie și cu siguranță au potențialul de a fi mai rău decât Covid”, a spus Marius Gilbert, epidemiolog la Universitatea Libre de Bruxelles din Belgia.

Totodată, în China au fost descoperite mai multe mutații ale virusului gripei aviare, iar de aici a pornit îngrijorarea că acestea ar putea pune în pericol sănătatea oamenilor.

ADVERTISEMENT

Care este cauza pentru mutațiile gripei aviare

De vină pentru aceste mutații ar fi fermele industriale de pui, unde virusurile au capacitatea de a se modifica genetic și de a deveni mai agresive.

La păsările din sălbătăcie acestea nu sunt periculoase, dar dacă ele ajung în circuitul animalelor de curte, ele au potențial de a deveni nebenefice sau chiar mortale, inclusiv pentru om.

„Majoritatea virusurilor care circulă la păsările sălbatice prezintă un pericol scăzut și provoacă doar efecte ușoare.

Din când în când, intră în sistemul de păsări de curte, unde trec prin schimbări evolutive, în mare parte legate de condițiile în care sunt crescute animalele.

Am văzut că virusurile cu patogen scăzut câștigă patogenitate în ferme”, a mai spus Marius Gilbert.

ADVERTISEMENT