News

Care au fost românii celebrați de Google de-a lungul timpului. Nume grele pe listă

04.05.2021 | 18:25
Care au fost romanii celebrati de Google dea lungul timpului Nume grele pe lista
Mai mulți români au fost portretizați de google. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune care au fost românii celebrați de Google de-a lungul timpului. Vorbim de câteva nume grele care s-au aflat pe listă, nume care au scris istorie în diverse domenii. De altfel, motorul de căutare prezintă într-o zi normală doar sigla simplă a companiei.

Cu toate acestea, la ocazii speciale, Google își îmbracă logo-ul pentru a celebra evenimentul și a scoate în evidență anumite personaje sau întâmplări.

ADVERTISEMENT

În timp ce astfel de logo-uri personalizate, cunoscute sub numele de Doodles, sunt acum destul de frecvente, în primele zile ale gigantului motor de căutare, accesările erau puține.

Care au fost românii celebrați de Google

De altfel, primul Doodle trebuia să fie o glumă între fondatorii Google Larry Page și Sergey Brin și fanii Festivalului Burning Man. Mai exact, în 1998, cei doi ar fi absentat de la un festival și au schimbat atunci logo-ul pentru a avea o figură Burning Man în spatele celui de-al doilea O în Google.

ADVERTISEMENT

Doi ani mai târziu, în 2000, l-au rugat pe Dennis Hwang să realizeze un Doodle pentru Ziua Bastiliei. Doodle s-a dovedit a fi atât de popular încât Hwang a continuat să pună în scenă anumite evenimente și zile de naștere ale unor oameni celebri și influenți.

La mai bine de un deceniu și peste o mie de Doodles mai târziu, motorul de căutare Google încă prezintă lumii astfel de povești aparte.

ADVERTISEMENT

Povești din care nu aveau cum să lipsească românii și România. Astfel, gigantul google nu a scăpat niciodată ocazia și a celebrat alături de întreaga lume ziua națională a țării noastre.

Nume grele pe lista Google Doodle

De asemenea au fost sărbătorite și alte evenimente aparte din istoria României. Marea Unire, prima zi de școală sau  alegerile parlamentare au avut parte de un doodle special conceput de companie.

ADVERTISEMENT

Dacă ne raportăm la personajele cheie pe care Google le-a prezentat oamenilor atunci nu trebuie să uităm de Elisa Leonida Zamfirescu. Fostă ingineră și inventatoare din România, dar și șefă a laboratoarelor Institutului Geologic.

Sursa foto – doodles/elisa-leonida-zamfirescus-131st-birthday

A fost membră a Asociației Generale a Inginerilor din România și membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare. Despre ea s-a spus că a fost prima femeie inginer din lume, dar Alice Perry ar fi absolvit în 1906, cu șase ani înainte.

A fost totuși prima femeie membră AGIR și membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare, în cadrul căreia a adus o contribuție esențială privind cunoașterea activității femeilor din țara noastră.

Doodle românesc pentru întreaga lume

145 de ani de la nașterea lui Emil Racoviță au fost sărbătoriți pe 15 noiembrie 2013. Toată lumea a aflat astfel despre  savantul, exploratorul, speologul și biologul român, considerat fondatorul biospeologiei.

Racoviță a fost ales academician în 1920 și numit președinte al Academiei Române în perioada 1926 – 1929. Toate aceste detalii și multe altele puteau fi accesate la un simplu click pe doodle.

Sursa foto – doodle-4-google-2012-romania-winner

100 de ani de la nașterea Mariei Tănase n-u trecut neobservați de gigantul google. Supranumită Pasărea măiastră, de către Nicolae Iorga, în anul 1938, Tănase a încântat întreaga lume cu vocea ei.

Tot din acest domeniu a venit următorul doodle românesc. 103 ani de la nașterea lui George Enescu au fost, de asemenea, celebrați. Considerat cel mai important muzician român, Enescu a fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român de excepție.

Artiști români prezentați lumii prin doodle

Un secol de la nașterea lui Sergiu Celibidache a primit un alt doodle. Fost director muzical general al orașului München și dirijor permanent al orchestrei filarmonice din acest oraș, Celibidache a încântat întreaga lume de-a lungul timpului.

Sursa foto – doodles/il-caragiales-160th-birthday

Ion Luca Caragiale a fost prezent și el în arhiva doodle cu ocazia a 160 de ani de la nașterea scriitorului. Fost dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, director de teatru, comentator politic și ziarist român, Caragiale a cunoscut pe 30 ianuarie 2012 o creștere substanțială de căutări în google.

Vasile Alecsandri, Mihail Sebastian și ultima, dar nu cea din urmă, Geta Brătescu au primit și ei câte un doodle.

ADVERTISEMENT
Tags: