Este sezonul în care se pun în pământ răsaduri de legume. Agricultorii fac acest lucru cu multă grijă, pentru a se bucura de roadele necesare. În grădinile lor găsești răsaduri de roșii sau de ardei, care pentru a ” da naștere” legumelor au nevoie de un îngrășământ cât mai bun.
Întotdeauna îngrășământul natural s-a constatat a fi cel mai util pentru grădină, deoarece ajută la creșterea tuturor plantelor cultivate. Răsadurile, care abia spre jumătatea verii vor ave primele legume, reacționează foarte bine la aceste tipuri de îngrășământ.
În ultima perioadă, rețetele naturiste pentru creșterea legumelor din grădină au fost date uitării, deoarece se comercializează tot felul de produse care ar avea același efect. Însă, unii gospodari nu sunt de acord cu ele și le aplică tot pe cele răspândite din bătrâni.
Pentru o recoltă mare, fermierii recomandă îngrășământul natural, care nu te costă nici bani și îți asigură legume de-a dreptul eco. Unul dintre cele mai bune s-a dovedit a fi cenușa de lemn. Puteți împrăștia compoziția direct pe sol, acolo unde ați plantat răsadurile sau prepara un amestec.
Amestecul se face din 1, 2 căni de cenușă, amestecați cu 10 litri de apă. Ulterior, agitați foarte bine totul, încât conținutul să fie omogen, și apoi aplicați la rădăcina plantelor. Acestea vor crește spectaculos peste câteva luni și veți fi uimiți de cât de mari vor fi legumele.
În același timp, puteți pregăti o infuzie pe bază de cenușă. Într-un recipient, puneți apă fierbinte, până sus, apoi 1, 2 sau 3 căni de cenușă. Două zile se lasă cenușa astupată, după care se filtrează și se diluează cu apă, 1:3. La final, se toarnă tot la rădăcina răsadurilor.
De asemenea, se poate de pregătit și o infuzie pe bază de cenușă care să ajute răsadurile. Umpleți recipientul cu 1/3 cu cenușă și umpleți până sus cu apă fierbinte. Cenușa stă în această infuzie timp de două zile, apoi se filtrează, după aceea se diluează cu apă 1:3 și se aplică la rădăcină.
Roșiile, castraveții, sfecla, varza și dovleacul adoră cenușa. Pe lângă aceasta, și urzica ajută la creșterea răsadurilor. Într-un vas de plastic, puneți urzică tocată, peste apă fierbinte și din nou faceți o infuzie. Două săptămâni se lasă acoperit recipientul, timp în care se amestecă în fiecare zi.