Life

Care e cel mai bun îngrășământ pentru ceapa din grădina ta. Recolta va fi bogată, dacă-l folosești cum trebuie

Cel mai bun îngrășământ pentru ceapa din grădină. Îți va oferi o recoltă bogată, dacă îl utilizezi în mod corespunzător.
23.05.2023 | 08:27
Care e cel mai bun ingrasamant pentru ceapa din gradina ta Recolta va fi bogata dacal folosesti cum trebuie
Îngrășământul care va ajuta ceapa din grădină să crească. Sursa foto: Cărți Agricole
ADVERTISEMENT

Ceapa este una dintre cele mai plantate legume de către români, în grădinile proprii. Mulți știu să facă acest lucru foarte bine, iar cei mai iscusiți folosesc de fiecare dată un îngrășământ care dă rezultate pe măsura așteptărilor. Îți asiguri astfel o recoltă bogată.

Îngrășământul care îți va oferi o recoltă bogată de ceapă

Agricultorii au grijă să aplice îngrășământul la care facem referire la scurt timp după ce au introdus arpagicul în sol, căci din acesta răsare ceapa. Arpagicul se cultivă, în general, la finalul lunii martie, dar nu este târziu nici până la final de primăvară.

ADVERTISEMENT

Diferența intervalului de plantare a cepei este că se vor bucura de recoltă în iunie cei care au pus în pământ arpagicul, în martie, iar restul vor observa primele rezultate în iulie. Mare atenție, dacă vă doriți să mâncați bio, nu stropiți cu substanțe care să forțeze creșterea.

Odată ce arpagicul a fost cultivat, trebuie hrănit până când vor ieși frunzele verzi și se va forma o parte din ceapă, albă. Se udă cu apă și cu îngrășământ pe bază de azot. Producătorii apelează cu încredere la uree, fiindcă are un procent de aproape 50% conținut de azot.

ADVERTISEMENT

Ureea contribuie la formarea unui sol propice pentru ceapă, fără a-l face să devină acid, așa cum se întâmplă după utilizarea altor îngrășăminte. Ca recolta de ceapă să-i impresioneze pe cei care te vor vizita, diluează 20 de grame de uree în 10 litri de apă.

Cum aplicăm îngrășământul pentru ceapă

Ureea amestecată cu apă se pune chiar la rădăcină și se poate folosi o dată la o perioadă de 10-14 zile. Roadele vor fi unele garantate și protejate, de altfel, de toți factorii nocivi, inclusiv de gândaci. Ureea este destul de eficientă și pe un sol umed.

ADVERTISEMENT

Atenție, dacă pământul are conținut de urază, ureea nu va da rezultate. Drept urmare, dacă nu observați niciun efect pe parcursul a 30 de zile, faceți bine și încercați alt îngrășământ, de exemplu, cel pe bază de potasiu și fosfor, nutrienți la fel de benefici pentru un sol fertil.

Specialiștii în grădinărit spun că atunci când aplicăm îngrășământ la rădăcinile leguminoaselor, acesta trebuie să aibă o temperatură optimă. Unul cu apă foarte rece sau foarte fierbinte va duce la degradarea plantei, astfel că nu va mai răsări.

ADVERTISEMENT

De altfel, cel mai potrivit moment pentru aplicarea unui îngrășământ este seara, fiindcă atunci sunt temperaturile nici prea calde, nici prea reci. Nu folosiți îngrășământ pe timp ploios. Așteptați ca solul să se usuce, căci în caz contrar, bulbul va putrezi.

ADVERTISEMENT
Tags: